NEA

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη

Δύο σχεδόν μήνες μετά τη διάταξη του ΕΟΠΠΥ που επέβαλλε συμμετοχή 25% στους πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 -που βρίσκονται σε θεραπεία με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή εκτός ινσουλίνης- για τη χορήγηση των αναλωσίμων υλικών που δικαιούνται (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες), έρχεται η άρση της νέο ΦΕΚ που παρέχει σχετικές διευκρινίσεις.

 

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε επιτέλους το ΦΕΚ που παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη μηδενική συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη είτε ακολουθούν θεραπεία με δισκία, με ινσουλίνη ή άλλη ενέσιμη αγωγή, μετά τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

 

Πιο αναλυτικά, στο ΦΕΚ 889 Β’/14.3.2019 αναφέρεται:

 

«Η περίπτωση ε της παραγράφου 4 του άρθρου 47 αντικαθίσταται και έχει πλέον ως ακολούθως: «Οι πάσχοντες από όλους τους τύπους σακχαρώδη διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη, δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για τη δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλώσιμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης, όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει».

 

Το πρόβλημα προέκυψε όταν ο ΕΟΠΥΥ, στις 28 Ιανουαρίου 2019, επέβαλλε συμμετοχή 25% στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε θεραπεία με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή εκτός ινσουλίνης για τη χορήγηση των αναλωσίμων υλικών που δικαιούνται (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες).

 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντέδρασε άμεσα με αποτέλεσμα το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιανουαρίου 2019, να αποφασίσει τη μηδενική συμμετοχή όλων των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε ακολουθούν θεραπεία με δισκία, ινσουλίνη ή άλλη ενέσιμη αγωγή.

 

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ! Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή του για να σταματήσει η παράλογη επιβολή συμμετοχής στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή.

 

Επιπλέον, αναμένουμε να μπει σε εφαρμογή και η παράγραφος 8 του άρθρου 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), σύμφωνα με την οποία οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δεν πληρώνουν συμμετοχή για τη διενέργεια των παρακλινικών εξετάσεων.

 

Υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Υγείας ότι απαραίτητο είναι να μεριμνήσει για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τόσο για τα αναλώσιμα υλικά, όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις.