NEA

Ποια είναι τα 20 καλλυντικά προϊόντα που ανακάλεσε ο ΕΟΦ

Ποια είναι τα 20 καλλυντικά προϊόντα που ανακάλεσε ο ΕΟΦ

Στην ανάκληση 20 καλλυντικών προϊόντων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)ως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία

 

Πιο συγκεκριμένα, στο προληπτικό μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης και διακίνησης 20 καλλυντικών προϊόντων (από χώρες παραγωγής την Εσθονία και τη Λιθουανία) προέβη ο ΕΟΦ, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, καθώς υπήρχαν  αναφορές-κοινοποιήσεις για λόγους ποιότητας (αρ. αναφοράς 19, 21, 22 / 2018).

Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση των προϊόντων στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες των προϊόντων για την εφαρμογή της σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών θέτοντας στα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Μεταξύ των καλλυντικών είναι ανδρικά και γυναικεία αρώματα που περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά, προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας με ποσότητα νικελίου και αντηλιακά που περιέχουν μεθυλισοθειαζολινόνη. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται άλατα, αφρόλουτρα και λοιπά προϊόντα μπάνιου, προϊόντα χτενίσματος μαλλιών, κρέμες και ένα προϊόν για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

Τα προϊόντα έχουν ως χώρες παραγωγής την Εσθονία και τη Λιθουανία. Πολλά από τα προϊόντα που ανακαλούνται θεωρούνται επικίνδυνα για τα παιδιά αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, η συσκευασία, το σχήμα, το χρώμα και η μυρωδιά τους, θα μπορούσαν να «δελεάσουν» τα μικρά παιδιά και να τα βάλουν το στόμα τους ή και να τα καταπιούν.

Δείτε εδώ τη λίστα των καλλυντικών που ανακλήθηκαν.