NEA

Αντισυνταγματικές οι μισθολογικές περικοπές του 2017

Αντισυνταγματικές οι μισθολογικές περικοπές του 2017

Χαράς ευαγγέλια για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αν πάνε όλα καλά με τις νέες αγωγές τους που τα Πρωτοδικεία έκριναν ως δίκαιες αναγνωρίζοντας ότι οι μισθολογικές περικοπές του 2017 είναι αντισυνταγματικές. Μετά την καταβολή χιλιάδων ευρώ για αναδρομικά τον περασμένο Δεκέμβριο, τώρα είναι παραπάνω από πιθανό να λάβουν κι άλλα χρήματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο...

Συγκεκριμένα, τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης με μια σειρά αποφάσεων, επιδικάζουν  αναδρομικά για τη διετία 2017-2018 που κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ για κάθε γιατρό. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αποφάσεων, με τον νόμο του 2017 (Ν. 4472/2017) οι καθαρές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ μειώθηκαν ακόμη περισσότερο συγκριτικά με τις ήδη αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Αρχικά τα δικαστήρια είχαν δικαιώσει µόνο τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είχαν προσφύγει κατά μόνας. Όμως στη συνέχεια ακολούθησαν µαζικές προσφυγές 8.500 γιατρών από νοσοκομεία όλης της χώρας και οι νέες αποφάσεις δικαιώνουν και τους υπόλοιπους γιατρούς.

Τα ειδικά μισθολόγια και οι μεγάλες περικοπές τις οποίες υπέστησαν γυρίζουν μπούμερανγκ στο ίδιο το κράτος και «σκάνε» στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι, είναι ορατή η πιθανότητα να πάρουν κι άλλα χρήματα οι νοσοκομειακοί γιατροί καθώς -αν μη τι άλλο- φέτος είναι χρονιά εκλογών και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες επαγγελματίες- ψηφοφόρους.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, αναμένεται σύντομα και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο. Αν υπάρξει και σε αυτό δικαίωση, τα οικονομικά επιτελεία θα περάσουν δύσκολο καλοκαίρι προσπαθώντας να βγάλουν άκρη σε έναν κυκεώνα από υπολογισμούς που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τινάξουν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα...

 

 

Μ.Τ.