ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί βράβευσαν τον ιδρυτή της ELPEN, Δημήτρη Πενταφράγκα

Οι φαρμακοποιοί βράβευσαν τον ιδρυτή της ELPEN, Δημήτρη Πενταφράγκα

Το βραβείο επιχειρηματικής αριστείας απένειμαν στο Δημήτρη Πενταφράγκα οι φαρμακοποιοί της Αττικής, σε αναγνώριση της πρότυπης επιχειρηματικής του πορείας και της πολυετούς προσφοράς του στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

 

Ειδικότερα, με την εξαιρετικά τιμητική διάκριση «Αριστίνδην», βράβευσαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής τον ιδρυτή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN και φαρμακοποιό, Δημήτρη Πενταφράγκα, το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου.

Η διάκριση του Δ. Πενταφράγκα ως σπουδαίου φαρμακοποιού και κορυφαίας επιχειρηματικής φυσιογνωμίας της χώρας, επισημάνθηκε κατά τη βράβευση του ιδρυτή της  ELPEN, καθώς και η διαχρονική συμβολή του στο φαρμακευτικό κλάδο και η παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων. Το πρωτοπόρο πνεύμα και η χαρισματική προσωπικότητα του Προέδρου και ιδρυτή της ELPEN έθεσε τις βάσεις για την παραγωγή επώνυμων Ελληνικών Φαρμάκων, προσφέροντας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα σημαντικό έργο στη δημόσια υγεία, την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία του Δημήτρη Πενταφράγκα, ξεκινώντας από τη γέννησή του στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και την καταγωγή του από τις «αλησμόνητες πατρίδες». Το 1965 και με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους προχώρησε στην ίδρυση της ELPEN, αναγνωρίζοντας το επιχειρηματικό του δημιούργημα ως ένα έργο ζωής που στήριξε στην επιθυμία του να προσφέρει στο συνάνθρωπο, αλλά κι ένα έργο καρδιάς, που πήρε το όνομά του από τη συντομογραφία του ονόματος της συζύγου του Ελένης Πενταφράγκα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε, πως εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα τα φάρμακα της εταιρείας βρίσκονται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, φροντίζοντας τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών και γνωρίζοντας σημαντική διεθνή καταξίωση. Περαιτέρω, αναφέρθηκε και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα περισσοτέρων από 30 σκευασμάτων της σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και 40 παγκοσμίως, η οποία καθιστά την ELPEN μια άξια πρεσβευτή του Ελληνικού Φαρμάκου στις αγορές του εξωτερικού.


Η παραλαβή της τιμητικής διάκρισης «Αριστίνδην» έγινε από τον Υπεύθυνο Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN,  Βασίλη Πενταφράγκα, ο οποίος τόνισε: «Η βράβευση ενός φαρμακοποιού από τους συναδέλφους του έχει αναμφίβολα ξεχωριστή αξία. Στη προκειμένη περίπτωση, έρχεται να αναγνωρίσει το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα για ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων που θα ανακουφίζουν τους συνανθρώπους του από τον πόνο. Κι αν σκεφτεί κανείς, ότι όλα ξεκίνησαν από έναν χώρο 25 τ.μ, τότε σίγουρα το πάθος του Δημήτρη Πενταφράγκα αξίζει το βραβείο αυτό. Αυτό το πάθος για δημιουργία έχει μείνει αναλλοίωτο εδώ και 54 χρόνια, έχοντας οδηγήσει στη σημερινή ανάδειξη της ELPEN σε μια  ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το σπουδαιότερο, ωστόσο, επίτευγμα που αναγνωρίζουν στον Δημήτρη Πενταφράγκα όσοι έχουν την τύχη να είναι δίπλα του είναι η έμπνευση που τους μεταδίδει για αγάπη και δημιουργία. Είναι δηλαδή μοναδικό ο τρόπος, με τον οποίο μας εμπνέει να θέλουμε να κάνουμε όσα κι εκείνος».