ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: «Ήρθε η ώρα!»

24η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: «Ήρθε η ώρα!»

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη 

 

Η παγκόσμια ημέρα φυματίωσης, είναι ημέρα ενημέρωσης του κοινού για την παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να εξαλείψουμε αυτή την καταστροφική νόσο. Φέτος το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Ήρθε η ώρα!»

 

Ειδικότερα, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την ημέρα όπου, το 1882, ο Δρ. Robert Koch ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση. Η ανακάλυψη αυτή  άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

 

Ήρθε η ώρα για ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργού και λανθάνουσας φυματίωσης

Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αποτελώντας μία από τις  συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα, σχεδόν 500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση και

30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια.

 

Και τα τραγικά αυτά στοιχεία αυτά αφορούν μία νόσο η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί.

 

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ήρθε η ώρα για καλύτερη εκπαίδευση, αλλά και ενίσχυση της υποψίας και ευαισθητοποίησης για τη διάγνωση της φυματίωσης

Πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος για φυματίωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, των φυλακισμένων, των τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων.

  • Ήρθε η ώρα για την αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης  του νοσήματος στη χώρα μας, μέσω σύνδεσης της  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης.

Μόνο όταν γνωρίζεις πραγματικά τον «εχθρό» μπορείς να τον νικήσεις.

  • Ήρθε η ώρα  για στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων και κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.
  • Ήρθε η ώρα για άμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Ήρθε η ώρα για ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής  για τη φυματίωση.
  • Ήρθε η ώρα όλα τα παραπάνω να γίνουν πράξη.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο και τη Σύμπραξη “Stop TB”, ξεκίνησε τη συλλογική πρωτοβουλία «Βρείτε. Θεραπεύστε. Όλους. #Εξαλείψτε τη φυματίωση», με στόχο την επιτάχυνση της απάντησης στη φυματίωση και την εξασφάλιση πρόσβασης στην περίθαλψη, σε συμφωνία με τη συνολική προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την  Καθολική Κάλυψη Υγείας.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις, τις πληγείσες κοινότητες, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από το σύνθημα «Βρείτε. Θεραπεύστε. Όλους. #Εξαλείψτε τη φυματίωση»,  για να εξασφαλισθεί ότι κανείς δεν μένει πίσω. Ήρθε η ώρα για δράση!

Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε τη φυματίωση.