ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Β. Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας της ΝΔ: «Έπρεπε να εκτιμηθούν τα όσα είπαμε στο HELLAS PHARM 2019»

Β. Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας της ΝΔ: «Έπρεπε να εκτιμηθούν τα όσα είπαμε στο HELLAS PHARM 2019»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Άμεση απάντηση έδωσε ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου στην κριτική που του έγινε –ουσιαστικά μέσω των όσων ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος στο DailyPharmaNews (δες εδώ και εδώ)- για τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο συνέδριο Hellas Pharm.    

«Με χαρά δεχθήκαμε την πρόταση συμμετοχής μας στο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ HELLAS PHARM 2019 και στην στρογγυλή τράπεζα για το φάρμακο και το φαρμακείο, με σκοπό να μεταφέρουμε στους συμμετέχοντες πρωτίστως την διάθεση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν ειλικρινή και διαρκή διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή και την εμπορία φαρμακευτικών και λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

Είναι προφανές ότι τα χρονικά πλαίσια μιας στρογγυλής τράπεζας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα και δεν προσφέρονται για εμπεριστατωμένη, πλήρη και σε βάθος εκτίμηση των πολλαπλών προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά προβήκαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις για μια πλειάδα θεμάτων που απασχολούν τον χώρο του φαρμάκου και συνάδουν με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την Υγεία το οποίο πρόσφατα ανακοινώσαμε.

Θεωρούμε ότι έπρεπε να εκτιμηθεί δεόντως από τους ενδιαφερόμενους η ισχυρή μας πολιτική βούληση για ανάδειξη των φαρμακείων σε κόμβους υγείας και ενημέρωσης, όπως και η δυνατότητα που θέλουμε να δώσουμε στους φαρμακοποιούς για παροχή συγκεκριμένων φαρμακευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Να εκτιμηθεί η πρόθεσή μας για την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία.

Να εκτιμηθεί η προσήλωσή μας (την οποία έχουμε σε όλους τους τόνους κάνει γνωστή) στην ανάταξη μιας σειράς στρεβλώσεων που υπάρχουν στον χώρο του φαρμάκου, για την τιμολόγηση, τις ελλείψεις, την διείσδυση των γενοσήμων, το clawback, την υπερσυνταγογράφηση κτλ.

Θεωρούμε τέλος, ότι πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως η τίμια και ξεκάθαρη πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του προέδρου μας να μην δίδονται από την πλευρά μας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για μικροκομματικά οφέλη και για να «χαϊδέψουμε τα αυτιά» των συνομιλητών μας, πράγμα που έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν και έχει κοστίσει απογοητεύσεις και διαψεύσεις των προσδοκιών των επαγγελματιών του χώρου του φαρμάκου».

 Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές είχαν θέσει συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση, (δες εδώ) εκείνων των θεμάτων που θεωρούν ως τα πλέον σημαντικά για τον κλάδο τους ενώ η σαφής προεκλογική τοποθέτηση είναι πάντα προτιμότερη από τους όποιους αιφνιδιασμούς και αυτό προφανώς αφορά όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία αλλά όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Επιπλέον η δημοσιοποίηση των θέσεων σε μία εκδήλωση, όπως έχει επισημάνει το DailyPharmaNews, είναι μεν χρήσιμη, γίνεται όμως ουσιαστική όταν δίνεται η ευκαιρία διευκρινήσεων και γι’ αυτό θα επαναλάβουμε ότι είναι απαραίτητη μία συνέντευξη Τύπου.