NEA

ALCON: Αποχωρεί από τη NOVARTIS στις 9 Απριλίου

ALCON: Αποχωρεί από τη NOVARTIS στις 9 Απριλίου

Επίσημα, η φαρμακευτική εταιρεία Alcon, θυγατρική του Novartis Group και μία από τις μεγαλύτερες και κερδοφόρες εταιρείες στον κλάδο της οφθαλμικής φροντίδας, αποχωρεί από την κυριότητα της Novartis στις 9 Απριλίου, μετά από οκταετή συνεργασία.

«Οι νέες μετοχές της Alcon θα εισαχθούν στο Ελβετικό χρηματιστήριο και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον τίτλο «ALC», καθώς έχουν ήδη ληφθεί οι απαραίτητες άδειες και αποφάσεις», σύμφωνα με δήλωση που έκανε η Novartis την Παρασκευή.

Με την ολοκλήρωση της αποχώρησης της Alcon από το Novartis Group, η Novartis μπορεί να «επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της που είναι η ανάπτυξη των νέων φαρμάκων», δήλωσε ο CEO Vas Narasimhan, ο οποίος, εξαρχής της ανάληψης των καθηκόντων του αλλά και με κάθε ευκαιρία, επισημαίνει το στόχο της εταιρείας να εστιάσει σε φάρμακα εξατομικευμένης, ειδικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων γονιδιακών θεραπειών, που στοιχίζουν χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή.
Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβάνεται η προβολή 11 νέων blockbuster θεραπειών, μεταξύ των οποίων κάποιες αφορούν νέες ενδείξεις για ήδη εγκεκριμένα φάρμακα, μέχρι το 2020.

Με στόχο την επικέντρωσή της στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η Novartis πούλησε στη GlaxoSmithKline το μερίδιό της από την κοινοπραξία για καταναλωτικά προϊόντα, και στην Aurobindo Pharma της Ινδίας, το δερματολογικό τομέα της Sandoz στην Αμερική και περίπου 300 γενόσημα στοματικών στερεών σκευασμάτων αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Τέλος, εν όψει της αποχώρησής της Alcon, μεταφέρθηκαν στην εταιρεία ορισμένα OTC οφθαλμικά προϊόντα και χειρουργικά διαγνωστικά από το Τμήμα Καινοτόμων Φαρμάκων.