ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απάντηση Κ. Λουράντου στα όσα ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης στο DailyPharmaNews

Απάντηση Κ. Λουράντου στα όσα ανέφερε ο Θ.  Σκυλακάκης στο DailyPharmaNews

«Οι συνάδελφοι οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους, τους ... λάτρεις των παράλληλων εξαγωγών και να πράξουν ανάλογα...»

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι αλληλοκατηγορίες πάντως για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών ίσως ανοίγουν μία ευκαιρία να βρεθεί λύση.

 

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος στα όσα ανέφερε ο  Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (δες εδώ) την Παρασκευή 23 Μαρτίου.

Ο κ. Λουράντος το απόγευμα της ίδιας κιόλας μέρας, λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του θέματος στο site που όπως μαθαίνουμε, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο facebook την «απάντηση στους εξαγωγείς», όπου αναφέρθηκε, όπως αναμενόταν και προσωπικά στον κ. Σκυλακάκη.

Όπως είπε οι ελλείψεις των φαρμάκων οφείλονται κατά κύριο λόγο στις παράλληλες εξαγωγές των φαρμακεμπόρων, συνδέοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού φαρμακαποθηκών στη χώρα μας σε σχέση με άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη με τη συγκεκριμένη πρακτική.

Κατηγόρησε δε τον κ. Σκυλακάκη για τα όσα ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι «ανέλαβε το ρόλο του απολογητή γι’ αυτήν την πραγματικότητα,   εκτοξεύοντας εναντίον μου απίστευτες ύβρεις, λέγοντας μεταξύ άλλων και ψεύδη τα οποία οφείλω να αποκαλύψω».

Στην απάντησή του ο κ. Λουράντος, αφού διαψεύδει τον κ. Σκυλακάκη για τα περί «μεθόδου της σκούπας» πετάει ένα «καρφί» προς αυτόν στο τέλος της ανάρτησής του συνδέοντας τη στάση του κ. Σκυλακάκη στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΕΟΦ με την απόφασή του να μη συνεχίσει τη συνεργασία με τη φαρμακαποθήκη την οποία μέχρι τότε συνεργαζόταν, μόλις αυτή αγοράστηκε από τον κ. Σκυλακάκη.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης Λουράντου προς τον κ. Σκυλακάκη έχει ως εξής (σ.σ. με τη διόρθωση ορισμένων ορθογραφικών λαθών που υπάρχουν σε αυτό):

 

Ασφαλώς όπως γνωρίζετε όλοι, οι ελλείψεις των φαρμάκων οφείλονται κατά κύριον λόγο στις παράλληλες εξαγωγές των φαρμακεμπόρων, οι οποίες όπως έχουν επισημάνει οι ίδιοι αποφέρουν τεράστια κέρδη σε αυτούς, άνευ των οποίων δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Ένεκα των κερδών από τις παράλληλες εξαγωγές, έχουμε στην Ελλάδα πάνω από 100 φαρμακαποθήκες, όταν στα προηγμένα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, αυτές αριθμούνται στα δάκτυλα των δυο χεριών.

Ο κύριος Σκυλακάκης ανέλαβε τον ρόλο του απολογητή γι αυτή την πραγματικότητα, εκτοξεύοντας εναντίον μου απίστευτες ύβρεις, λέγοντας μεταξύ άλλων κα ψεύδη τα οποία οφείλω να αποκαλύψω.

Τον κύριο Σκυλακάκη έχω να τον δω πιάνω από δυο χρόνια, όταν πράγματι στα γραφεία του ΕΟΦ βρεθήκαμε με πρωτοβουλία της τότε προέδρου του για τις ελλείψεις φαρμάκων. Εκεί ζήτησα όπως πολλές φορές έχω αναφέρει, να απαγορευθούν οι παράλληλες εξαγωγές ή να γίνονται στο τέλος κάθε μήνα αν και εφόσον περισσεύουν φάρμακα. Και επειδή τότε η πρόεδρος ήταν επιφυλακτική, ρώτησα παρουσία όλων τον κύριο Σκυλακάκη που εκπροσωπούσε τους ιδιώτες φαρμακαποθηκάριους, αν θα αντιδρούσαν σε περίπτωση που απαγορεύονταν οι εξαγωγές.

Πήρα την απάντηση, ότι ασφαλώς θα προσέφευγαν στο ΣτΕ (όπως ήδη έκαναν) γιατί χωρίς αυτές θα .... έκλειναν!!!

Ποτέ άλλοτε δεν τον είδα, ούτε τον άκουσα, πολύ δε περισσότερο του μίλησα για την μέθοδο της «σκούπας» που οι ίδιοι χρησιμοποιούν για να στεγνώσουν την αγορά προς όφελος τους! Το αντίθετο μάλιστα είχα δημόσια δηλώσει: ότι από την μέθοδο αυτή καταλαβαίνουμε τα υπερκέρδη των εξαγωγών. Γιατί όταν με την «σκούπα» ... σκουπίζουν στην κυριολεξία την αγορά, αγοράζοντας στην λιανική τιμή και κερδίζουν, φαντάζομαι τα κέρδη από τις εξαγωγές φαρμάκων, όταν αυτά τα προμηθεύονται στην χονδρική τιμή!!!!

Άλλωστε για την «σκούπα» απάντησα και στο HELLAS PHARM στην πρόεδρο των ιδιωτών χονδρεμπόρων, όταν ανέφερε πως το ... 40% των εξαγωγών γίνονται από τα ... φαρμακεία!!!! Της είπα ότι την «σκούπα» την εφηύραν οι αποθηκάριοι προς δικό τους όφελος και δεν έχουν καμία σχέση τα φαρμακεία.

Όσον αφορά τις εκλογές που έρχονται στους φαρμακευτικούς συλλόγους, ας μην εκφράζει τόσο ανοιχτά τους ευσεβείς πόθους του! Γιατί και ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης είχε εκφράσει την προτροπή στον κλάδο, να μην ψηφίσουν τον Λουράντο στον ΠΦΣ και στον ΦΣΑ στις προηγούμενες εκλογές ... και απέτυχε! Ουδείς τον άκουσε! Το ίδιο (να είναι σίγουρος) θα πάθει και αυτός που διακατέχεται από το ίδιο σύνδρομο!

Μικροπροσωπικά συμφέροντα, δεν έχει αυτός που 25 χρόνια στέκεται δίπλα στον κλάδο του, βάζοντας εναντίον οποιουδήποτε τον βλάπτει χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αλλά οποίος στερεί το φάρμακο από τους Έλληνες πολίτες προς ίδιον όφελος!

Γι αυτό άλλωστε τα φαρμακεία αποτελούν, κύριο σταθμό φροντίδας και ενημέρωσης για τους πολίτες! Και μέσα στα καθήκοντα μας είναι να υπερασπιζόμαστε κάθε τι που προάγει την σωστή ενημέρωση και ηθική! Σε καμία δε περίπτωση δεν αποτελούν ... βαγόνια κομματικού συρμού!

Τέλος ... είναι κατανοητό το γεγονός πως δεν αντιλαμβάνεται το πώς οι εξαγωγές πλήττουν την δημόσια υγεία, αφού ως βασικός εξαγωγέας δεν μπορεί να καταλάβει τα αυτονόητα. Το 90% των φαρμάκων που λείπουν από την Ελληνική αγορά ΕΠΑΝΕΞΑΓΕΤΑΙ!!!!

Οι συνάδελφοι οφείλουν να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους, τους ... λάτρεις των παράλληλων εξαγωγών και να πράξουν ανάλογα...

ΣΗΜ: ως πελάτης της φαρμακαποθήκης Βάιος Τσίτσας που αγοράστηκε την 1η Ιανουαρίου 2019 από την φαρμακαποθήκη του κυρίου Σκυλακάκη, δεν ακολούθησα την νέα συνένωση, αιτιολογώντας την πράξη μου ως αποτέλεσμα της δήλωσης του, πριν δυο χρονιά στον ΕΟΦ!!! Μου έφτανε ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ! Και τελικά όπως φαίνεται είχα δίκιο!

Διαβάστε τις δηλώσεις Σκυλακάκη».

 

Κινητικότητα από τον ΕΟΦ

 

Τη στιγμή που εξελίσσεται η αντιπαράθεση φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών και ενώ ακόμη εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στα Δωδεκάνησα –το οποίο και παρακολουθούμε- μεταξύ του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και φαρμακευτικής εταιρείας (δες εδώ και εδώ) υπάρχει κινητικότητα από πλευράς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Λίγο μετά την προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του Ε.Ο.Φ για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά ήρθε η άρση του μέτρου για τα 22 από τα 77 φάρμακα που βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης εξαγωγών εδώ και πάνω από ένα μήνα -σε μία χρονική στιγμή πάντως που φαίνεται να δικαιολογεί τον κ. Σκυλακάκη ως προς το ότι ο ΕΟΦ συνηθίζει να αποσύρει τις απαγορεύσεις εξαγωγών που έχει επιβάλλει λίγο πριν την εκδίκαση ανάλογων προσφυγών που έχει κάνει και στο παρελθόν ο ΠΣΦ.

Από την άλλη πλευρά ο ΕΟΦ έριξε στη μάχη μία νέα διαδικτυακή εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων, η οποία, όπως είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες (18 Μαρτίου) κατά την παρουσίασή της αποτελεί τη «συνέχεια στα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ υπολογίζονταν ότι «μέχρι την 25/3/2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη και γρήγορη μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ» και πλέον αναμένεται η λειτουργία αυτής της εφαρμογής αλλά και η συνεισφορά της στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα όσο περισσότερο απασχολούν τα ΜΜΕ τόσο αυξάνεται η πίεση για την εξεύρεση λύσεων και ίσως υπ’ αυτήν την έννοια οι αντιπαραθέσεις τελικά να αποδειχθούν ωφέλιμες.