NEA

Ειδικότητα με βαθμό επιτυχίας προωθεί το υπουργείο Υγείας

Ειδικότητα με βαθμό επιτυχίας προωθεί το υπουργείο Υγείας

Στο δρόμο και πάλι οι γιατροί

  

Βρέθηκε το θέμα στο οποίο θα έχουμε αναστάτωση και διαμαρτυρίες μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα... Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί τον νέο τρόπο λήψης ιατρικής ειδικότητας μέσω ...πανελλαδικών και μάλιστα με βαθμό επιτυχίας (!), στέλνοντας τους γιατρούς και πάλι στο δρόμο για διαμαρτυρίες!

 

Στάση εργασίας, από τη 1 μ.μ. ως και τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 2.30 μ.μ., πραγματοποίησε σήμερα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή την συνάντηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας για το θέμα της τροπολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων στις ειδικότητες.

 

«Εκφράζουμε ομόφωνα την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση περί εξετάσεων και βαθμό στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας και απαιτούμε την κατάργησή του», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ.

 

 

Ο νόμος προβλέπει ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας θα γίνονται 4 φορές τον χρόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η εξεταστική επιτροπή θα έχει μονοετή θητεία και θα αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ και τον αναπληρωτή του και δύο συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ της ειδικότητας στην οποία θα καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι και απασχολούμενοι σε νοσοκομείο που δίνει μερικώς ή πλήρως την ειδικότητα.

 

Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο ορίζει ότι οι υποψήφιοι για την ειδικότητα γιατροί θα κατανέμονται στις δυο περιοχές ανάλογα με το νοσοκομείο όπου ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους. Ειδικότερα, οι γιατροί από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά θα εξετάζονται στην Αττική, ενώ οι γιατροί από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα εξετάζονται στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο facebook ο κ. Πάνος Παπανικολάου, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή και μέλος του ΠΙΣ, «το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έναν πόλεμο αλληλογραφίας ανάμεσα στις ηγεσίες των παρατάξεων «ΔΗΚΙ» και «Μέτωπο» οι οποίες μεταξύ άλλων καυγαδίζουν για το ποια από τις δύο (η μία, η άλλη ή και οι δύο) είχε πρωτοδρομολογήσει την εμπλοκή του ΠΙΣ στην νέα διαδικασία τελικών εξετάσεων για λήψη τίτλου ειδικότητας.

 

Παρατηρούμε όμως πως και από τις δύο παρατάξεις υπάρχει πλήρης σιωπή για το επίμαχο και σοβαρότατο θέμα της αντιδραστικής καταστροφικής πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί τελικών εξετάσεων που συνοδεύεται από την παγκόσμια πρωτοτυπία γελοιότητας «βαθμός στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας» την οποία νομοθέτησε μονομερώς η κυβέρνηση στις 6/3/2019 με αιφνιδιαστική κατάθεση στις 5/3/2019 εκπρόθεσμης υπουργικής τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο.

 

Η ΟΕΝΓΕ και πολλές Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών μέλη της ΟΕΝΓΕ (ΕΙΝΑΠ, ΕΙΝΑ και άλλες) έχουν ήδη απαιτήσει την μη εφαρμογή και κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης που στρέφεται ενάντια σε όλες τις μελλοντικές γενιές ειδικευμένων γιατρών. Σήμερα στις 2.30 μμ. υπάρχει σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας με αφορμή την συνάντηση υπουργού – ΟΕΝΓΕ στις 3μμ για το θέμα την οποία είχε απαιτήσει η ΟΕΝΓΕ.

 

Θα τοποθετηθεί ο ΠΙΣ για την ουσία που απασχολεί χιλιάδες νέους γιατρούς ή θα συνεχιστούν οι σκιαμαχίες ανάμεσα στις ηγεσίες των τριών παρατάξεων (ΔΗΚΙ, Μέτωπο, ΚΙΝΑΛ) οι οποίες έκαναν κουμάντο από κοινού στον ΠΙΣ τα προηγούμενα πέντε χρόνια αφού είχαν μοιραστεί τις θέσεις του προεδρείου και από κοινού δρομολογούσαν όλες τις σημαντικές αποφάσεις; Θα συναινέσει ο ΠΙΣ στην πράξη διά της σιωπής του και διά της εμπλοκής του στην εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης».

 

 

Μ.Τ.