NEA

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Τα παθήματα των μνημονίων, στο χώρο της υγείας, πρέπει να γίνουν μαθήματα»

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Τα παθήματα των μνημονίων, στο χώρο της υγείας, πρέπει να γίνουν μαθήματα»

Στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, το οποίο έλαβε χώρα σήμερα, την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 Όπως σημείωσε, ως σήμερα δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο θέμα της δίκαιης τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο παραμένει ανοικτό. «Οι συνέργειες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν κοινή ρίζα. Χωρίς την ευρωπαϊκή σύγκλιση  στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η ρύθμισή τους γίνεται δύσκολη και σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

 Και συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης αναφέροντας:

 

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Όπως ανέφερε, τη δεκαετία 2000-2010, οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτροχιάστηκαν, λόγω κακοδιαχείρισης, συστημικής διαφθοράς και λανθασμένης τιμολόγησης, Για όλους αυτούς τους λόγους, τα επόμενα χρόνια ήταν απαραίτητο να αναταχθεί αυτή η κατάσταση μέσω μιας πολιτικής περικοπών και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

 

Η Ελλάδα τώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να εξετάσουν πώς τα παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ώστε να κινηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Βαλέτα, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι απομένει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η υλοποίηση ορισμένων αποφάσεων καθυστερεί. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται την εμβάθυνση αυτού του διαλόγου και θέτουν εμπόδια στις αναγκαίες συγκλίσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, καθώς και μιας δίκαιης πολιτικής τιμολόγησης φαρμάκων, ώστε να περιοριστούν οι παθογένειες που παρατηρούνται στο χώρο.

 

Μ.Τ.