NEA

Εποχική γρίπη: Παρά την ύφεση της έξαρσης χάνονται ζωές

Εποχική γρίπη: Παρά την ύφεση της έξαρσης χάνονται ζωές

Πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας τα θύματα της φετινής επιδημίας σε 127 μέχρι σήμερα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 24 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί 373 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (μόνο 54 ασθενείς από αυτούς είχαν εμβολιαστεί), από τα οποία τα 360 κρίθηκαν για εισαγωγή στην εντατική.

Από τους συνολικά 127 ασθενείς που υπέκυψαν από τις επιπλοκές της εποχικής γρίπης, οι 114 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ και 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ

 

Οι ασθενείς που νόσησαν βαριά, αλλά και εκείνοι που κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης ανήκαν κατά συντριπτική πλειονότητα (σε ποσοστό που ξεπερνάει το 85%) σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τις ομάδες αυτές των ασθενών, μόνο ένα μικρό ποσοστό -κάτω από 15%- είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, κάτι που επιβεβαιώνει, ότι για άλλη μια χρονιά, πολλά άτομα, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της γρίπης, αμελούν τον εμβολιασμό ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ακυρώνοντας, στην ουσία, τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας τους από τις επιπλοκές της γρίπης.

 

Περισσότερα φέτος τα θύματα της γρίπης

 

Η γρίπη φέτος στοίχισε περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές από τις δύο προηγούμενες χρονιές:

  • Το χειμώνα του 2018, 107 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 42 είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ
  • Το χειμώνα του 2017, είχαν καταγραφεί 108 θάνατοι και 276 σοβαρά περιστατικά.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητας της εποχικής γρίπης έχει μπει σε φάση ύφεσης και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, για κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό περίπου 30 αφορούν συμπτώματα γρίπης, ενώ την περίοδο της μεγάλης έξαρσης, η αντιστοιχία ήταν πάνω από 100 ανά 1000 επισκέψεις.

 

Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2018 – 2019 (η οποία ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2018 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα) θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου 2019.