NEA

Ηλίας Σιώρας: Όχι στα shooting rooms και στη νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών

Ηλίας Σιώρας: Όχι στα shooting rooms και στη νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, αλλά και στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, εκφράζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, Πρόεδρος του Σωματείου  Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», διευθυντής Β Καρδιολογικής Κλινικής, και συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (Ε.Σ.Υ.Ν).

Η θεραπευτική χρησιμότητα της κάνναβης και των παραγώγων της είναι αποδεδειγμένη για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων, εδώ και δεκαετίες, παραδέχεται ο κύριος Σιώρας. 

«Πράγματι η κάνναβη χρησιμοποιείτο ως παυσίπονο, ως ανακουφιστικό σε καρκινοπαθείς, σε χρονίως πάσχοντες κλπ. Έπρεπε όμως αντί να καλλιεργούμε σιτηρά και ζαχαρότευτλα, να καλλιεργούμε κάνναβη για να αυξήσουμε το εμπορικό ισοζύγιο; Γιατί να νομιμοποιούμε την κάνναβη στο ευρύ κοινό και στη μαθητική νεολαία και στη νεολαία συνολικά, και μάλιστα στην Ελλάδα, που το ποσοστό των χρηστών είναι πολύ μικρότερο, από το ποσοστό των χρηστών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;»...

 

Τα shooting rooms ενθαρρύνουν τη χρήση και μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία

Αν λάβετε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που καταλήγουν στα σκληρά, περίπου το 80% έχει πρωτοχρησιμοποιήσει την κάνναβη, καταλαβαίνετε τι σημαίνει όταν νομιμοποιείται στη συνείδηση του κόσμου, μία ναρκωτική ουσία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών και συμπληρώνει: «Το θέμα ξεκίνησε με τη νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης, όμως η κυβέρνηση συνέχισε με την ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών (τα λεγόμενα shooting rooms)». Φοβάμαι λέει ο κ. Σιώρας ότι στόχος είναι να  γκετοποιηθούν οι χρήστες, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, και να «καθαριστεί» το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να καταστεί τουριστικά ελκυστικό. Αυτοί οι χώροι ενθαρρύνουν τη χρήση και μειώνουν το κίνητρο για θεραπεία. Θα αυξηθούν οι χώροι με ουσίες ; Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα; Ή το ζητούμενο είναι να έχουμε απεγκλωβισμό των συνειδήσεων από ναρκωτικά;»

 

Στα θεραπευτικά προγράμματα με υποκατάστατα απεξαρτοποιείται μόνο ένα 4% των χρηστών.

Η διαχείριση δεν είναι εύκολο να γίνει αν δεν πάμε σε μία άλλη στρατηγική πρόληψης. Γιατί και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ στόχος είναι η μείωση της βλάβης, υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας.«Η δική μας η λογική, που συμφωνούμε με τη λογική του ΚΕΘΕΑ , είναι στη στρατηγική της πρόληψης και όχι στη συντήρηση της βλάβης. Έχουμε στα νοσοκομεία σταθμούς του ΟΚΑΝΑ που έρχονται χρήστες και παίρνουν τα υποκατάστατα. Από αυτούς τους συνανθρώπους μας μόνο ένα 4%απεξαρτοποιείται .

 

Τα ποσοστά απεξάρτησης στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα αγγίζουν το 70%.

Ενώ στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα (ΣΣ προγράμματα που στηρίζονται στην εντατική ψυχοκοινωνική θεραπεία, χωρίς τη χρήση υποκατάστατων) σε δομές όπως το «18 ΑΝΩ» ή η «ΙΘΑΚΗ» τα ποσοστά απεξάρτησης αγγίζουν περίπου το 70%. Υπάρχει όμως υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι θέμα στρατηγικής του συστήματος που θέλει κοιμισμένο κόσμο».

 

Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας πρόληψης θεραπείας και επανένταξης.

Ποια είναι όμως η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών; «Πρέπει κατά τη γνώμη μας να υπάρχει μία αντιναρκωτική πολιτική με δημιουργία ενός ενιαίου φορέα πρόληψης θεραπείας και επανένταξης. Να αυξηθούν τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως κύριο μοντέλο θεραπείας και να ενισχυθεί ο ρόλος των κέντρων πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες, ακόμα και στα στρατόπεδα, αλλά και να υπάρχει έντονη παρέμβαση που να στοχεύει στους νέους που πειραματίζονται με τις ουσίες». Κατά τη γνώμη μου πρέπει να σημάνει κοινωνικός συναγερμός και να συνταυτιστούμε με τη γνώμη του ΚΕΘΕΑ, καταλήγει ο κ. Σιώρας.  



 Μ.Τ.