ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Κώστας Λουράντος καταγγέλλει σιωπή για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ

Ο Κώστας Λουράντος καταγγέλλει σιωπή για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ

Προειδοποιεί ότι έτσι μεθοδεύεται η είσοδός τους στα σούπερ μάρκετ

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Χρονολόγιό του στο Facebook ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος καταγγέλλει τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβεται μεθόδευση από κάποιους που εποφθαλμιούν αυτήν  την ύλη που σήμερα έχουν στα χέρια τους οι φαρμακοποιοί, να περάσει στα σούπερ μάρκετ με πρόσχημα τη μείωση των τιμών.

Πέρα από αυτά ο κ. Λουράντος καταγγέλλει το γεγονός ότι το θέμα δεν αναδεικνύεται και ότι οι μηχανισμοί που υποτίθεται ότι τόσο η πολιτεία όσο και ο ίδιος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα έπρεπε να έχουν για να παρακολουθούν συστηματικά τις τιμές των εν λόγω σκευασμάτων δεν λειτουργούν, αν και βεβαίως κατά διαστήματα έχουν υπάρξει καταγγελίες από πλευράς φαρμακοποιών για τις αυξήσεις αυτές των τιμών.

Θέτει τέλος ζήτημα για το ποιος τελικά ενδιαφέρεται για τους ασθενείς, σημειώνοντας ότι εφόσον πληρώνουν από την τσέπη τους δεν ενδιαφέρεται ουδείς!!!

Ο κ. Λουράντος αναφέρει στην ανάρτησή του:

 

«Σιωπή από παντού ....»

Και αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο:

Νέες σημερινές Χονδρικές τιμές:

Nurofen 400 mg από 2,09 σε 3,14
Imodium caps από 1,81 σε 2,14
Hexalen spray από 2,90 σε 3,16
Faltering cream από 2,46 σε 2,87
Gaviscon strawberry x 24 από 3,14 σε 3,49
Daktarin powder από 2,90 σε 3,19
Nicolette 4mg x 104 από 9,86 σε 12,34

.... και άλλα πολλά!

Που είναι τώρα όλοι αυτοί που πιστεύανε στην μείωση των τιμών από τον ... ανταγωνισμό; Χατζιδάκης, Ξανθός, Γεωργιάδης, χαρακτηριστικά γνωστά ΜΜΕ και πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι 
... κατεύθυνσης;

Ασφαλώς εποφθαλμιούν αυτήν την ύλη και την αφήνουν να πάρει τιμές εξωφρενικές για τα Ελληνικά δεδομένα, ώστε με την αιτιολογία ότι ο ... ανταγωνισμός στα φαρμακεία δεν απέδωσε, να «εισέλθουν» με ... πανηγυρικό τρόπο στα σούπερ μάρκετ, όπου η ασπιρίνη πχ από 4,00 ευρώ που κάνει σήμερα να «πέσει στα 3,50 ευρώ!!!

Κανείς τότε δεν θα θυμηθεί (αφού οι διαφημίσεις των προϊόντων αυτών θα τους έχουν ... μειώσει την μνήμη), ότι η ασπιρίνη με ελεγχόμενη και μη απελευθερωμένη τιμή στα φαρμακεία, είχε 1,81 ευρώ!!!

Επιλογές ενόψει εκλογών... για την εξουσία και μόνο! Είτε πολιτική είτε δημοσιογραφική! Για τους πολίτες αυτής της χώρας, εφόσον πληρώνουν από την τσέπη τους, δεν ενδιαφέρεται ουδείς!!!

Και το ερώτημα παραμένει: το παρατηρητήριο τιμών των ΜΗΣΥΦΑ που θα δημιουργούσε, σύμφωνα με τον νόμο, το Υπουργείο Υγείας, υφίσταται και ... κοιμάται, ή δεν ... γεννήθηκε ακόμα;

Το δε δικό μας παρατηρητήριο τιμών ΜΗΣΥΦΑ που δημιουργήσαμε πριν δυόμιση χρόνια στον ΠΦΣ, υπάρχει σήμερα, ή ... απεβίωσε προς τέρψη των απανταχού “σωτήρων” του τόπου;

Τα λέγαμε ... τους τα είπα και εγώ, από το βήμα της Βουλής!!! Επέμεναν όμως να με βγάλουν τρελό!!! Και τώρα σιωπούν .... αφού ό,τι και να πουν δεν πείθει κανέναν...

Θα τα ξαναπούμε ...».

 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Λουράντος επανέρχεται συνεχώς στο θέμα. Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη φορά που καταγγέλλει τα ΜΜΕ -θεωρώντας ότι το αποσιωπούν- μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Στις 8 Μαρτίου είχε κάνει την ακόλουθη ανάρτηση

 

«“Επιλεκτικές συνεντεύξεις....”

Μου τηλεφώνησε χθες βράδυ γνωστός δημοσιογράφος, γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού προσκείμενο στην αντιπολίτευση...

Ήθελε να βγω σήμερα το πρωί να μιλήσουμε για τις ... μεγάλες αυξήσεις των φαρμάκων που θα προκύψουν από τις νέα τιμολογιακή πολιτική που ψηφίστηκε στην Βουλή.

Του απάντησα ότι αυτό ουδείς μπορεί να το προεξοφλεί αφού για κάθε φάρμακο υπάρχει διαφορετική τιμή και όλα εξαρτώνται από τις τιμές που έχουν αυτά στην Ευρωζώνη.

Η μέχρι στιγμής πάντως προσομοίωση δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο.

Τον ρώτησα όμως να μου απαντήσει γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα για τα φάρμακα που αποζημιώνει το κράτος και για τα οποία υπάρχει τιμή αναφοράς που είναι και η τιμή αποζημίωσης και μου απάντησε πως την διαφορά την πληρώνει ο πολίτης και οφείλουν να αναδεικνύουν τέτοιες καταστάσεις!

Όπως αντιλαμβάνεστε τον ξαναρώτησα για τα ΜΗΣΥΦΑ που αυξήθηκαν πάνω από 100% και που τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο πολίτης. Για αυτά δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία; Δεν επιβαρύνεται ο πολίτης; Δεν πρέπει να αναδεικνύονται αυτές οι καταστάσεις, ή εκεί προστατεύουμε την βιομηχανία αφού είναι γνωστό ότι η απελευθέρωση των τιμών τους έγινε για χαριστικούς λόγους αφού δεν επιβαρύνεται το κράτος;

Μου απάντησε πως θα τα πούμε σήμερα το πρωί στις 7:30!

Σήμερα το πρωί ουδείς μου τηλεφώνησε...

Κρίμα και ήμουν έτοιμος να τα κάνω ... μπάχαλο!!!».¨

Το πρόβλημα είναι τεράστιο σύμφωνα με τον κ. Λουράντο ο οποίος μιλώντας στο DailyPharmaNews έκανε λόγο για «συνεχείς αυξήσεις σε πάρα πολλά σκευάσματα με καταιγιστικό ρυθμό που έρχονται κάθε εβδομάδα».