ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς για clawback: «Οι φαρμακοποιοί όσα έδωσαν, έδωσαν»

Απ. Βαλτάς για clawback: «Οι φαρμακοποιοί όσα έδωσαν, έδωσαν»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την πλήρη κάλυψη στην ουσία των όσων ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  κ. Γιάννης Δαγρές έδωσε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών κ. Απόστολος Βαλτάς σε δηλώσεις τις οποίες έκανε στο DailyPharmaNews στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.) με θέμα «CLAWBACK: Επιχειρηματική και Νομική Θεώρηση» στην αίθουσα «Παύλος Γιαννακόπουλος» της Εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ το μεσημέρι της Τρίτης 2 Απριλίου.

Η απάντηση του κ. Βαλτά στο ερώτημα γιατί οι φαρμακοποιοί ευαισθητοποιούνται τόσο πολύ ως κλάδος στο άκουσμα της λέξης «επιμερισμός» για το clawback -ερώτηση που έγινε ακριβώς με αφορμή το σχετικό ντόρο που δημιούργησαν τα όσα ανέφερε ο κ. Δαγρές στο DailyPharmaNews την Παρασκευή 29 Μαρτίου σχολιάζοντας σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου- ήταν ξεκάθαρη: «Εμείς μερικές φορές θέλουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις και να βλέπουν οι γύρω μας τα αντανακλαστικά μας. Εξάλλου και σήμερα ξεκαθάρισα ότι “οι φαρμακοποιοί όσα έδωσαν, έδωσαν. Πόσο άλλο; Δεν αντέχουν πλέον”».

Τα λόγια αυτά του κ. Βαλτά ήταν σε απόλυτη αρμονία και με τα όσα ανέφερε δημόσια στο χαιρετισμό του.

Ο κ. Βαλτάς ουσιαστικά τόνισε το αδιέξοδο της μονοδιάστατης λογικής των περικοπών επικαλούμενος τον ΟΟΣΑ, μίλησε για «βαρύτατο τίμημα» που πλήρωσαν οι φαρμακοποιοί μέσα στην κρίση που δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις άλλων, τη στιγμή μάλιστα που παρά την πολυδιάστατη προσφορά τους «κοστίζουν αναλογικά πολύ λιγότερα χρήματα για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, απ΄ όσο τα Φαρμακεία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες».

Παρά ταύτα ο κ. Βαλτάς ήταν θετικός στην όλη αυτή διαδικασία που θα καταλήξει σε μία «έντιμη και αειθαλή Εθνική στρατηγική για το φάρμακο εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει από όλους «καλή και ειλικρινή διάθεση μεταξύ μας -και απέναντι στην Πολιτεία και στους πολίτες- και δεν θα κοιτάξει κανείς μας μονομερώς  τη δική του θέση  σε βάρος όλων των άλλων».

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Βαλτάς στο χαιρετισμό του:

«Μετά από μια δεκαετία πρωτοφανούς λιτότητας και εφαρμογής τριών μνημονίων και απόλυτης ενοχοποίησης του φαρμάκου και όλων των εμπλεκομένων φορέων, το αποτέλεσμα τελικά δεν είναι αυτό που ευαγγελίζονταν οι διάφοροι τεχνοκράτες.

Το φάρμακο ενοχοποιήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που του αναλογούσε. Οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν μέτρα που μειώνουν την Φαρμακευτική Δαπάνη. Μέτρα όπως το clawback και το rebate εφαρμόσθηκαν στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στα φαρμακεία, ως μέτρα περιστολής των δαπανών.

Όμως τελικά αποδείχθηκε σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΟΣΑ, ότι η ακολουθούμενη παγκοσμίως πολιτική των περικοπών, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική αλλά αντίθετα αύξησε τις δαπάνες. Και αυτό γιατί λόγω των περικοπών αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις διακοπής ή ελλιπούς χρήσης της φαρμακευτικής αγωγής. Άρα αύξηση της νοσηλείας, επιβάρυνση των δεικτών νοσηρότητας κλπ.

        Τα Φαρμακεία, θυμίζω, πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα μέσα στην “κρίση”, σε κάποιες περιπτώσεις επιλεκτικά και με τρόπους που έπληξαν μόνο αυτά και κανέναν άλλο:

-        Οικονομικώς, το ποσοστό κέρδους μας μειώθηκε πάνω από 30%. Αυτό, σε μία μείωση συνολικής Φαρμακευτικής Δαπάνης, άρα μέσου τζίρου, πάνω του 50%, σημαίνει μία μέση μείωση εισοδήματος για τον φαρμακοποιό της τάξης του 65-70%.

-       Θεσμικώς, οι “απελευθερώσεις” εξάρθρωσαν ένα υγιές και ελεγχόμενο περιβάλλον λειτουργίας και έδωσαν τη θέση του σε ένα άλλο χαοτικό, ανθρωποφάγο και αρρωστημένο περιβάλλον

-         Κοινωνικώς, τα Φαρμακεία έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί από τη χορήγηση νέων φαρμάκων (ΦΥΚ) με συνέπεια τεράστια ταλαιπωρία του κοινού αλλά και συνάμα έγερση σοβαρών ζητημάτων σύγκρουσης συμφερόντων σε βάρος του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Και όλα αυτά, την ώρα που τα Φαρμακεία στην Ελλάδα, παρ΄ ό,τι είναι τα περισσότερα και τα καλύτερα κατανεμημένα στην Επικράτεια, κοστίζουν αναλογικά πολύ λιγότερα χρήματα για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, απ΄ όσο τα Φαρμακεία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες. Καθώς το μέσο περιθώριο κέρδους με το οποίο λειτουργούν από απλώς μικρότερο του μέσου όρου, είναι πια στα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά.

Επομένως τα Φαρμακεία δεν έχουν κανένα  περιθώριο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις άλλων.

Είμαστε αντίθετοι στις οριζόντιες εισπρακτικές μεθόδους χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα. Τα συστήματα υγείας θα γίνουν βιώσιμα μόνο όταν γίνουν ασθενοκεντρικά.

Και εδώ ο ρόλος των Φαρμακοποιών είναι σημαντικός, μέσω της συμμετοχής σε δράσεις όπως η ενημέρωση και η πρόληψη.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι  η Υγεία δεν περιορίζεται σε αριθμούς. Το όριο της Φαρμακευτικής Δαπάνης από το 1,9 δις που έχει καθηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πρέπει να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά, δεδομένων βέβαια, των δημοσιονομικών συνθηκών.

Καταλήγοντας ευελπιστούμε ότι όλοι μας θα δείξουμε καλή και ειλικρινή διάθεση μεταξύ μας -και απέναντι στην Πολιτεία και στους πολίτες- και δεν θα κοιτάξει κανείς μας μονομερώς  τη δική του θέση  σε βάρος όλων των άλλων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνομολογήσουμε κάποια στιγμή μία έντιμη και αειθαλή Εθνική Στρατηγική στο φάρμακο, η οποία θα μας οδηγεί σοφά και αποτελεσματικά  στα επόμενα χρόνια».

Μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Βαλτάς για το πρόβλημα του clawback ουσιαστικά υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δει κάποιος μέσα στη γενικότερη πολιτική για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Θεωρώ ότι η βιομηχανία έχει ένα πρόβλημα στο θέμα του clawback. Εμείς στο θέμα αυτό ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. θεωρώ πάντως ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει μία λύση. Μέσα στις λύσεις θα μπορούσε να είναι και η αύξηση του ορίου της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από το 1,945 δις ευρώ στο οποίο έχει καθηλωθεί τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει να αυξηθεί αρκετά. Είναι αδιανόητο εδώ και τόσα χρόνια να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Είναι ένα θέμα αυτό. Ειδικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας και το κυριότερο, φάρμακα γενόσημα ανταγωνιστικά, θα πρέπει να στηριχτεί με νύχια και με δόντια. Το κυριότερο για μένα είναι να στηριχτούν τα φθηνά φάρμακα, φάρμακα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκατασταθούν με άλλα που έχουν πολλαπλάσιες τιμές γιατί το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί τότε είναι η επιβάρυνση της ίδιας της τσέπης του ασφαλισμένου που θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσια συμμετοχή».

Στο πλαίσιο αυτό του καθορισμού μίας νέας πολιτικής, για τον κ. Βαλτά έχει μεγάλη σημασία η στάση της φαρμακοβιομηχανίας. «Για μένα έχει μεγάλη σημασία επιτέλους να αποδεχτεί και η φαρμακοβιομηχανία τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι εννοώ; Θα πρέπει αυτό που έχουμε συζητήσει άπειρες φορές να προχωρήσει και να βάλει η ΗΔΙΚΑ “κόφτες” για να ελέγξουν πλήρως τη συνταγογράφηση του γιατρού. Όταν ελεγχθεί πλήρως η συνταγογράφηση του γιατρού θεωρώ ότι πιθανώς θα κερδίσει και η βιομηχανία καθώς θα υπάρχει εξοικονόμηση σε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό».

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο κ. Βαλτάς η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Tους “κόφτες” ήδη τους έχει ετοιμάσει η ΗΔΙΚΑ. Έχει δηλαδή ετοιμάσει τις διαδικασίες ώστε να μπορεί να ελεγχθεί πλήρως η ιατρική συνταγή». Η τελευταία ενημέρωση που είχε ο ΠΦΣ από τη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, και από τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Αναστάσιο Τάγαρη και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες πριν περίπου ενάμιση μήνα είναι ότι έχουν ετοιμάσει μία εφαρμογή στην οποία θα πρέπει να μπουν οι εταιρείες και να συμπληρώσουν τα φάρμακά τους καθώς και κάποιες άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τη χρήση τους, χρήσιμες για τη λειτουργία της εφαρμογής.

Σημαντικό για τον κ. Βαλτά είναι επίσης να δοθεί έμφαση στα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς όπως ανέφερε «η αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα μέσα από τα φαρμακεία είναι ελάχιστη. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, τα φάρμακα που διακινούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ. Εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το clawback που πληρώνουν οι εταιρείες. Η αύξηση της δαπάνης με τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων είναι ένα μικρό ποσοστό. Τα μεγαλύτερα νούμερα βγαίνουν από τα νοσοκομειακά και τα φάρμακα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπου εκεί οι αυξήσεις είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες σε σχέση με αυτές που έχει το φάρμακο που διακινείται μέσα από τα φαρμακεία της κοινότητας».