NEA

ΗΠΑ: Το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς ψηφοφόρους!

ΗΠΑ: Το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς ψηφοφόρους!

Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) που ήρθε στην επικαιρότητα με πρωτοβουλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αργότερα υπαναχώρησε ο ίδιος στις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας για την εξέταση του ζητήματος μετά το 2020 αγνοεί έναν σημαντικό παράγοντα που ενισχύει τις ανησυχίες των Αμερικανών για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

                Πρόκειται για το οικονομικό κόστος των προσφερόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών που αποδεκατίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, απορροφώντας 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχολιάζει το «Politico».

                Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα της καθημερινότητας των Αμερικανών ψηφοφόρων, καθώς το οικονομικό κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι το πρώτο ζήτημα που τους απασχολεί.

                Από την άλλη μεριά, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συγκρούονται πολιτικά σε άλλες διαστάσεις του προγράμματος Obamacare, αφήνοντας στην άκρη το σημαντικό θέμα των οικονομικών δαπανών για την υγεία.

                Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την υγεία, βρίσκονται τα ζητήματα της προστασίας των Αμερικανών με προϋπάρχουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και των οικονομικά διαχειρίσιμων ασφαλιστικών καλύψεων για τους Αμερικανούς που πληρώνουν οι ίδιοι το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν.

                Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει τον μέσο Αμερικανό αντιμέτωπο με υψηλά ασφάλιστρα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καλύψεις που εκπίπτουν από το συμβόλαιο του, αλλά και επιπλέον οικονομικό κόστος για την αγορά φαρμάκων, αλλά κι άλλων υπηρεσιών υγείας.

                Κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει επεξεργαστεί μία μακροπρόθεσμη λύση, ενώ η πολιτική διαμάχη που ξέσπασε κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέστησε  μη ρεαλιστική την προσπάθεια επίτευξης ενός δικομματικού συμβιβασμού για τα ζητήματα της υγείας.

                Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την βελτίωση της νομοθεσίας για την υγεία που ψηφίστηκε το 2010 με μετριοπαθείς προσεγγίσεις που μεταβιβάζουν το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον φορολογούμενο.

                Οι Ρεπουμπλικάνοι δημιουργούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου οικονομικού κόστους απέναντι στο Obamacare, μεταβιβάζοντας το οικονομικό κόστος προς τους γηραιότερους και τους χρόνια πάσχοντες.

                Καμία από τις δύο προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό πρόβλημα που υπάρχει με σημεία αναφοράς την μείωση του οικονομικού κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο για τον μέσο Αμερικανό πολίτη, όσο και για το σύνολο του κεντρικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

                Από την μεριά του, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί, που οδεύει προς την συνταξιοδότησή του και έχει τη φήμη του αποτελεσματικού διαπραγματευτή προσεγγίζει δεξαμενές σκέψης, αλλά και ειδικούς στον τομέα της υγείας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της συζήτησης για την υγεία.

                Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη (μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών) για το Obamacare «δίνει έμφαση σε λάθος διαστάσεις του προβλήματος».

                «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν θα μειώσουμε ποτέ το οικονομικό κόστος των ασφαλειών υγείας, μέχρι να μειώσουμε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ αναζητώντας συμβουλές για μία συμβιβαστική προσπάθεια για το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο ίδιος επιδιώκει η προσπάθεια αυτή, να ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι.

                Ωστόσο, με δεδομένες τις σκληρές κομματικές γραμμές που Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν γύρω από τα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές προσπάθειες για εξωκοινοβουλευτικές συμβουλές και ιδέες στα χρόνια που προηγήθηκαν, παράλληλα με την δημοσιοποίηση λευκών βίβλων, αλλά και την οργάνωση επιτροπών, καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός  μιας ουσιαστικά θετικής δυναμικής για τα ζητήματα υγείας.

                Σε ρεαλιστικό επίπεδο, είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν λύσεις για κάτι που είναι τόσο ευρύ, πολύπλοκο και πολιτικά ευαίσθητο, όπως το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

                Η οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια θα δημιουργήσει τόσο νικητές, όσο και χαμένους, ενώ μερικοί από αυτούς απολαμβάνουν της προστασίας των διαφόρων λόμπι που βρίσκονται στην περιβόητη “K Street” στην Ουάσινγκτον.

                Παράλληλα, ελάχιστοι ασχολούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα με το υψηλό κόστος των λογαριασμών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες.

                «Το Κογκρέσο εξετάζει ομοσπονδιακούς προϋπολογισμούς. Οι ειδικοί εξετάζουν τις δαπάνες για την υγεία σε παναμερικανικό επίπεδο επί του ΑΕΠ και ως προς το ύψος τους. Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί βλέπουν το κόστος για τις υπηρεσίες υγείας που πληρώνουν από την τσέπη τους και τις συνέπειες που αυτό προκαλεί για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους», δήλωσε ο Ντριου Άλτμαν, πρόεδρος κι εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος (Kaiser Family Foundation) που καταγράφει τα ζητήματα που σχετίζονται με την προσφορά των υπηρεσιών υγείας προς τους Αμερικανούς πολίτες.

                Ωστόσο, το Κογκρέσο κινείται στα άκρα και βλέπει το Obamacare ως μία (πολιτική) βεντέτα.      

                «Δεν κάνουμε τίποτα. Τίποτα. Οδηγούμαστε στον γκρεμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO) Νταγκ Έλμεντορφ, που σήμερα είναι κοσμήτορας στην σχολή δημόσιας διοίκησης (Harvard Kennedy School).

                Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πολιτική διαμάχη γύρω από το Obamacare  «μία χαμένη δεκαετία», με δεδομένη την σπουδαιότητα που έχει το ζήτημα αυτό, τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ, όσο και για την υγεία των Αμερικανών.

Πηγή: Politico