NEA

Προσωρινά πίσω κάνει το υπουργείο για γυαλιά οράσεως και ειδική αγωγή

Προσωρινά πίσω κάνει το υπουργείο για γυαλιά οράσεως και ειδική αγωγή

Ειδική αγωγή και voucher για γυαλιά οράσεως αποτέλεσαν από την αρχή ένα αγκάθι στις σχέσεις της ηγεσίας του ΥΥΚΑ με επαγγελματίες και ασθενείς. Και προεκλογικά, δεν θα μπορούσαν παρά να έρθουν ...ένα βήμα πίσω ώστε να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης όλοι οι ενδιαφερόμενοι!

 

Η νομοθετική ρύθμιση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δίνει παράταση έως τέλος Ιουνίου 2019 για τη δυνατότητα αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τα ΠΕΔΙ που συνταγογράφησαν γυαλιά οράσεως ή έκαναν χρήση υπηρεσιών ειδικής αγωγής με δική τους δαπάνη, δίχως τη χρήση voucher. 

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Επικρατείας, «οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-06-2019 με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη χορήγηση γυαλιών οράσεως-οπτικών ειδών και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 27 του νόμου 4549/2018 (Α’ 105)».

 

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της απρόσκοπτης αποζημίωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας τους κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από τη δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (σ.σ. από την 1-11-2018) και μέχρι την καθολική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού στους νέους κανόνες» όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

 

Σύμφωνα με τους θεραπευτές, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, αφού «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις. Ουσιαστικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του».

 

 

 

 Μ.Τ.