NEA

Αττικό Νοσοκομείο: Ποιος βάζει εμπόδια στην καρδιολογική κλινική, πως χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή;

Αττικό Νοσοκομείο: Ποιος βάζει εμπόδια στην καρδιολογική κλινική, πως χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή;

Ο καθηγητής κ. Ε. Ηλιοδρομίτης μιλάει αποκλειστικά στο DailyPharmaNews για τις «ανεξήγητες» καταστάσεις, που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο.  

 

Όλα τα καρδιοχειρουργικά Κέντρα που κάνουν διαδερμική αλλαγή βαλβίδας, δημόσια και ιδιωτικά, κλήθηκαν κάποια στιγμή προς αξιολόγηση. Και εκτός ελαχίστων, τα περισσότερα κρίθηκαν κατάλληλα, μεταξύ αυτών και το Κέντρο του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό».

 

Αλλά καθώς η υπεύθυνη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και γνωστή για τις σχέσεις που διατηρεί με τον ΣΥΡΙΖΑ (λόγω συζύγου και όχι μόνο), κυρία Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου, «πάτησε πόδι» και παρά την θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, στο «Αττικό» τοποθετούνται διαδερμικά μόνο μιτροειδείς βαλβίδες και όχι αορτικές…

Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει ασθενής που περίμενε για μια τέτοια επέμβαση και ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, υπεύθυνος του προγράμματος εμφύτευσης διακαθετηριακών βαλβίδων, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης να σταθεί στο πλευρό της οικογένειας του θανόντος ασθενή του!

Το διαμήνυε μάλιστα εδώ και καιρό προς κάθε κατεύθυνση ο καθηγητής ότι «θα θρηνήσουμε θύματα». Αλλά οι επιστολές του αποδεικνύονται σήμερα φωνή βοώντος εν τη ερήμω! 

 

Ο καθηγητής και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, κ. Ηλιοδρομίτης, έχοντας προβλέψει που μπορεί να κατέληγαν οι καθυστερήσεις και η κωλυσιεργία του προγράμματος, είχε στείλει επιστολές προς ενημέρωση της Διοίκησης.

 

Την πρώτη την έστειλε στην Διοίκηση την ημέρα του θανάτου του ασθενούς της λίστας (ο οποίος είχε έγκριση από το ΚΕΣΥ για εμφύτευση βαλβίδας στο Αττικό  4 μήνες νωρίτερα) στην οποία επικαλείται τα προηγούμενα έγγραφα για κίνδυνο θανάτου ασθενών αλλά και το ιστορικό των προηγούμενων επιστολών του. Η δεύτερη αφορά την ΑΜΕΣΗ ενημέρωση του Διοικητή από τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ ότι υπάρχει έγκριση της ολομέλειας ΚΕΣΥ για εμφύτευση βαλβίδων στο Αττικό και ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά και το τρίτο τη βεβαίωση της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας (2017) ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά επί 9 χρόνια (από το 2008).

 

(Διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ τις επιστολές που έχει αποστείλει ο καθηγητής κ. Ηλιοδρομίτης).

 

Το dailypharmanews επικοινώνησε με τον καθηγητή και όπως μας εξήγησε «το ΚΕΣΥ έχει δώσει την έγκριση και ταυτόχρονα εμείς, με την υποβολή όλου του φακέλου για την αορτική βαλβίδα, δώσαμε και τα απαραίτητα έγγραφα για την μιτροειδή. Για την αορτή όμως η έγκριση έχει μπλοκαριστεί στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, παρότι για την μιτροειδή έχουμε πάρει ήδη και ΦΕΚ. Γιατί κρατάει την υπογραφή για την αορτική ο κ. υπουργός; Επειδή δεν το επιθυμεί η διευθύντρια της Ιατρικής μας Υπηρεσίας και διευθύντρια του Αναισθησιολογικού που βάζει από την αρχή εμπόδια στο πρόγραμμα; Εγώ έκανα 4 επιστολές και έλεγα εδώ και καιρό ότι θα πεθάνει άνθρωπος. Έχουν φυσικά όλοι οι ασθενείς μας τις απαραίτητες εγκρίσεις από το ΚΕΣΥ αλλά έρχονται, τους βλέπουμε και ξαναφεύγουν χωρίς να θεραπεύονται».

Στο ερώτημα του dailypharmanews αν τα εμπόδια που βάζει η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι επειδή οι βαλβίδες αυτές είναι πολύ ακριβές, ο καθηγητής μας απαντά:

«Οι βαλβίδες αυτές για να μπουν σε ασθενή έχουν συγκεκριμένη ένδειξη και έγκριση από το ΚΕΣΥ για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αν δεν την βάλει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στο ΑΤΤΙΚΟ, θα την βάλει στο ΥΓΕΙΑ ή στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο ή σε άλλα ιδιωτικά και δημόσια πιστοποιημένα Κέντρα… Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα οικονομίας γενικά του προϋπολογισμού! Είτε θα την βάλει αλλού ο ασθενής, είτε θα πεθάνει περιμένοντας»…

Οι ενδείξεις για την τοποθέτηση διαδερμικής βαλβίδας

Για να προχωρήσει ένας γιατρός σε τοποθέτηση διαδερμικής βαλβίδας, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής κ. Ηλιοδρομίτης, θα πρέπει να έχει ο ασθενής πολλαπλά προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες), συνήθως να είναι πολύ ηλικιωμένος, και να είναι τέτοια η κλινική του κατάσταση που οι θεράποντες ιατροί να φοβούνται ότι μετεγχειρητικά από την κλασική επέμβαση θα έχουν σοβαρά προβλήματα. Αλλά «με την πρόοδο της τεχνολογίας πλέον οι διαδερμικές βαλβίδες μπαίνουν και σε μικρότερες ηλικίες και σε μετρίου προβλήματος ασθενής. Διευθύνω μία πανεπιστημιακή κλινική και δεν μου επιτρέπουν να εφαρμόσω μέθοδο που παντού στο κόσμο είναι αποδεκτή και δοκιμασμένη», καταλήγει ο κ. Ηλιοδρομίτης.

 

 

Μ.Τ.