NEA

Κατασχέθηκε παράνομο μόσχευμα κερατοειδούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Κατασχέθηκε παράνομο μόσχευμα κερατοειδούς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Υπόθεση παράνομης μεταφοράς οργάνου αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν τελωνειακοί υπάλληλοι του αεροδρομίου εντόπισαν –κατά τον έλεγχο αποσκευών- μόσχευμα κερατοειδούς στη βαλίτσα νεαρής γυναίκας, επιβάτιδας πτήσης που μόλις είχε προσγειωθεί από τη Μόσχα.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το μόσχευμα εντοπίστηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου, μέσα σε χαρτοκιβώτιο, που περιέκλειε κατασκευή με φελιζόλ και παγοθήκες, σε ειδική πλαστική συσκευασία με ρωσική σήμανση, εντός της οποίας βρέθηκε σκληροκερατοειδικός δακτύλιος σε medium transport αμερικανικής προέλευσης πλήρους πάχους. Πρόκειται για αποστειρωμένα ανθρώπινα κύτταρα, που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική και συγκεκριμένα για τον σκληροκερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το πλήρες πάχος σημαίνει ότι προοριζόταν για μεταμόσχευση.

Οι τελωνειακοί κατέσχεσαν το όργανο, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες προβλέπουν ότι τα όργανα που μεταφέρονται νόμιμα προς μεταμόσχευση θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένα πιστοποιητικά, τα οποία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). 

Η 28χρονη, υπήκοος Ρωσίας, που μετέφερε το μόσχευμα δεν είχε αυτά τα πιστοποιητικά και συνελήφθη για να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι είναι ταξιδιωτική συνοδός που θα παραλάμβανε ξένους τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη για να τους συνοδεύσει στην Κέρκυρα. Υποστήριξε ακόμη πως νόμιζε ότι το κουτί περιείχε φάρμακα τα οποία της ζητήθηκε -ως διευκόλυνση- να παραδώσει σε υπάλληλο τουριστικού γραφείου.

Για το παραπάνω εύρημα ενημερώθηκαν αμέσως οι επικεφαλής του τελωνείου και των αστυνομικών αρχών του αεροδρομίου, ενώ στο σημείο κλήθηκαν από την αστυνομία ιατροδικαστής και δύο γιατροί, ένας του ΕΟΜ και ένας του ΑΧΕΠΑ. Την ίδια ώρα, η ενημέρωση που έγινε στους τελωνειακούς υπαλλήλους έλεγε ότι το μόσχευμα επρόκειτο να παραδοθεί σε οφθαλμολογικό κέντρο και κατονομάστηκε συγκεκριμένος γιατρός για τον οποίο προοριζόταν. Ο γιατρός κλήθηκε στο αεροδρόμιο και φέρεται να δήλωσε ότι το υλικό προοριζόταν για συνέδριο. 

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση συνεχίζεται.