NEA

Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας

Καταργούνται τα βιβλιάρια υγείας

Μετά και τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ καταργούνται και τυπικά τα βιβλιάρια υγείας. Η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και είναι σε αναδρομική ισχύ από τις 14 Μαρτίου.

Στο εξής η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ όταν πηγαίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, ΚΑΑ, ΜΧΑ, θα πιστοποιείται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.α.) ενώ σταδιακά η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας θα γίνεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως όσοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, από τα Φαρμακεία του Οργανισμού, θα πρέπει να διατηρήσου τα βιβλιάρια τους για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικής με την παροχή αυτή.

Μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και μέχρι να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, οι καταχωρήσεις γίνονται με την παρακάτω διαδικασία:

Όσοι έχουν βιβλιάρια που τελειώνουν, δεν θα πάρουν νέα αλλά θα προσθέσουν σελίδες. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου.

Αυτό μπορεί να γίνει και στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ. Ακόμη και για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.

Για όσους αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας, όλοι οι υπαγόμενοι φορείς του ΕΦΚΑ από την στιγμή που θα τους τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια θα εφοδιαστούν με παλαιού τύπου συνταγολόγια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τα οποία προηγουμένως θα έχουν ακυρωθεί με κόψιμο σε μια γωνία του βιβλιαρίου). Θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση βιβλιαρίου.

 

Αλλαγές και στο Φάρμακο

 

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης θα δημοσιευθούν εντός του Απριλίου, με την ανάρτηση της πρώτης Θετικής Λίστας, που συντάχθηκε υπό το νέο καθεστώς. Την 

ανακοίνωση έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Ποδηματάς, από το βήμα του 3ου

 Health Innovation Conference.

 

«Η καινοτομία είναι παρούσα και μας επέτρεψε να δούμε τα πράγματα 

διαφορετικά», τόνισε ο Μάκης Παπαταξιάρχης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και πρόεδρος του AmCham Pharmaceutical Committee ξεκαθάρισε ότι αν και η καινοτομία στην 

Ελλάδα αντιμετωπίζεται και ως «θέμα παζαριού», η αξία της δεν μπορεί 

να υποβαθμιστεί. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στην πίεση που ασκούν στους πληθυσμούς τα κόστη των φαρμάκων, τα οποία εκτιμάται ότι θα φθάσουν παγκοσμίως το 2023 το 1,5 τρισ. δολάρια. Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη, οι λύσεις θα έρθουν μόνο μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ειδικά όσους φέρνουν καινοτομία. 

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του διεθνούς συστήματος προτύπων GS1 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

 



 Μ.Τ.