NEA

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «ασθενεί» στη χώρα μας...

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, «ασθενεί» στη χώρα μας...

Ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ η 7η Απριλίου και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δήλωσε δια στόματος του προέδρου του, αρωγός της Πολιτείας για την δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καθώς η φετινή παγκόσμια ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ΠΦΥ.


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθολική κάλυψη σημαίνει ότι έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών Υγείας, χωρίς να ξοδεύουν περισσότερα από όσα αντέχουν.

Στόχος είναι να αποτραπούν οι λεγόμενες «καταστροφικές δαπάνες υγείας», εκείνες δηλαδή που οδηγούν τους ασθενείς στη φτώχεια ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή δαπάνες Υγείας που για να καλυφθούν απαιτείται χρήση των αποταμιευμένων χρημάτων, πώληση περιουσιακών στοιχείων και δανεισμός.

 

Η ηγεσία του ΥΥΚΑ κρίνει ότι όλα βσίνουν κατ´ ευχήν...

Όπως επισήμανε προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο «απαιτείται σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών και ενσωμάτωση του συστήματος των DRGs στην ελληνική πραγματικότητα... Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός οικογενειακού γιατρού, ενώ νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται σε λειτουργία. Σε λίγο καιρό, οι ασθενείς θα δέχονται τις υπηρεσίες των πρώτων ιατρών με εξειδίκευση στην ΠΦΥ στη χώρα..».


Ο ιατρικός κόσμος ωστόσο διαφωνεί...


 Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΥΥΚΑ στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια ΠΦΥ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain… 

 

Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας.

 

Είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση.

 

Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ως ΠΙΣ χαιρετίζουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας».

 

 

 Μ.Τ.