NEA

Μηδενική συμμετοχή κάποιων ασθενών σε εξετάσεις, από αύριο

Μηδενική συμμετοχή κάποιων ασθενών σε εξετάσεις, από αύριο

Ξεκινά από την Τετάρτη 10 Απριλίου η μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις για σειρά ασθενειών. Οι νέες ελαφρύνσεις θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ώστε να είναι άμεσα εφαρμοστέες. Αλλά το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν πάλι οι πάροχοι!

 

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε ενσωματωθεί στον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ) ο οποίος όμως εφαρμόζεται σταδιακά λόγω των προβλημάτων που είχαν παρουσιασθεί.

 

Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις πρέπει να εκτελούνται:

 

Α. τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους (ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα),

 

Β. οκτώ εβδομάδες από την ημερομηνία έκδοσής τους όταν εκτελούνται σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία κ.λ.π.)

 

Οι χρόνοι αυτοί πάντως αλλά και το ίδιο το σύστημα για τις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας που υπόσχεται όλα να γίνονται άμεσα ψηφιακά. 

Μέχρι τότε όμως αλλάζουν άμεσα οι συμμετοχές για τους ασθενείς.

 

Συγκεκριμένα:

 

Α. 15% επί της τιμής αποζημίωσης όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους

 

Β. 5% επί της τιμής αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν επίδομα ΕΚΑΣ όταν τα παραπεμπτικά εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους

 

Γ. Μηδενική συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις για κάποιους ασθενείς.

 

Ειδικότερα προβλέπεται:

 

– 0% για τους ασφαλισμένους που τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους αλλά πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, Δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και είναι σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διενεργήσει μεταμόσχευση.

 

– τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους αλλά έχουν πιστοποιημένη αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση 80% και άνω από ΚΕΠΑ.

 

– τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε δημόσιες δομές.

 

Επίσης μηδενική συμμετοχή θα ισχύσει από την Τετάρτη για τους ασφαλισμένους που τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους και πάσχουν από κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

 

Τα παραπεμπτικά τους εκτελούνται σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους αλλά μόνο αν είναι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

 

Επίσης εκτελούνται σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών νοσοκομείων.

 

Αντιδράσεις από εργαστηριακούς γιατρούς

 

Με την ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ, έχουν ξεκινήσει ήδη οι αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο. 

 

Και αυτό διότι εντάχθηκαν μεν περισσότεροι ασθενείς στη μηδενική συμμετοχή, δεν αυξήθηκε όπως η συνολική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.

 

Κάτι που σημαίνει ότι με την υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογισθεί, τη διαφορά θα πληρώσουν με τη μορφή του Clawback τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα.



 Μ.Τ.