ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πρόταση Ιταλικής Κυβέρνησης για την επαναφορά του 51% σε Φαρμακοποιούς κι όχι ανώνυμες εταιρίες

Πρόταση Ιταλικής Κυβέρνησης για την επαναφορά του 51% σε Φαρμακοποιούς κι όχι ανώνυμες εταιρίες

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη που έχει μεγάλη σημασία ενόψει της απόφασης του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων στη χώρα μας και βρίσκεται στον πυρήνα του σκεπτικού που διατύπωσε ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Δημητρέλλος (δες εδώ) για το πώς είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ένα μοντέλο το οποίο, όπου εφαρμόστηκε, απέτυχε, αναφέρεται το γνωστό συνιστολόγιο φαρμακοποιών Pharmakopoioi.blogspot.com.  

Αναφέρει λοιπόν ότι μόλις δύο χρόνια μετά από το άνοιγμα του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, στην Ιταλία εργάζονται πυρετωδώς για την επαναφορά του 51% της εταιρικής μορφής των Φαρμακείων σε χέρια πτυχιούχων Φαρμακοποιών, με νομοθετική πρόταση βουλευτών και γερουσιαστών από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα (των 5 αστέρων και της Λέγκας του Βορρά), υπενθυμίζοντας ότι «σχεδόν ταυτόχρονα επιβλήθηκε μέσω του Μνημονίου και σε εμάς ένα παρόμοιο “άνοιγμα” του ιδιοκτησιακού. Σε εμάς (όπως και στη γείτονα χώρα) θεσπίστηκαν κάποιοι περιορισμοί που θεωρήθηκαν αναγκαίοι για την διατήρηση του χαρακτήρα του Φαρμακείου (π.χ. υποχρεωτική ύπαρξη Φαρμακοποιού στην ιδιοκτησία), αλλά οι Ιταλοί νομοθέτες δηλώνουν πλέον μη ικανοποιημένοι από τέτοιες λεπτομέρειες ή μερικών μόνο προϋποθέσεων! Δηλώνουν έτοιμοι για ολοκληρωτική επαναφορά».

Με το σύνθημα «Ο στόχος είναι να προστατευθούν οι φαρμακοποιοί που πληρώνουν φόρους στην Ιταλία, χωρίς να τιμωρούν εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας», οι Ιταλοί νομοθέτες ετοιμάζουν μια δίκαιη, όπως πιστεύουν, λύση, αναφέρει το Pharmakopoioi.blogspot.com.

Δίνουν:

  • Επαρκές περιθώριο (6 μηνών) μια εταιρία να επανέλθει στο 51% της κυριότητας της σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς
  • Ακύρωση της άδειας και διάλυση της εταιρείας αν δεν συμμορφωθεί και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Ο εισηγητής της τροπολογίας, βουλευτής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Giorgio Trizzino, είναι απόλυτος ως προς το στόχο της τροπολογίας. Εξήγησε ότι θέλουν να κρατηθεί οπωσδήποτε το πολυεθνικό κεφάλαιο έξω από τα φαρμακεία ως προς τον πλήρη έλεγχό τους. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες εξήγησε ότι καθυστέρησαν (αποσύρθηκαν παλιότερα) γιατί θέλουν να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση με σοβαρότητα και ομοιογένεια.

Το άρθρο βασίστηκε σε άρθρο Ιταλικής ιστοσελίδας http://www.ilfarmacistaonline.it  (δείτε εδώ)