NEA

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εξασφάλισαν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου στην τιμή των 9 δολαρίων!

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εξασφάλισαν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου στην τιμή των 9 δολαρίων!

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη εξασφαλίστηκε το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή, για να εμβολιαστούν παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χρησιμοποιούν   τον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό», το πρόγραμμα δηλαδή που προσφέρει το εμβόλιο στην ειδική μειωμένη τιμή των 9 δολαρίων ανά παιδί (για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται για πλήρη ανοσοποίηση) για να προστατεύσουν τα προσφυγόπουλα, από την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών παγκοσμίως. «Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για να γίνει αυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υγείας αιτήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να γίνει χρήση του «Ανθρωπιστικού Μηχανισμού» στην Ελλάδα, για τα παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και GSK είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες που παράγουν εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, που είναι το ακριβότερο προϊόν στο βασικό πακέτο εμβολιασμού παιδιών σήμερα», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Προσθέτουν ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση των τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο φτάνει τα 540 δολάρια ανά παιδί. Η Γαλλία, μια άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, δίνει 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο και οι μικρότερες χώρες με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη συχνά βρίσκονται κάπου ανάμεσα: για παράδειγμα ο Λίβανος δίνει περίπου 243 δολάρια. Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί» και είναι  «η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος o «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» για την προμήθεια του εμβολίου σε προσιτή τιμή». 

Εξήντα ευρώ ανά δόση το κόστος του εμβολίου το 2016

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση (το 2016) για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προμηθεύτηκαν στην Ελλάδα. Η τιμή αυτή ήταν 20 φορές πιο πάνω από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο. Σήμερα η τιμή που εξασφαλίσαμε το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου είναι στα 9 δολάρια (περίπου 8 ευρώ) ανά παιδί και για τις τρεις δόσεις.

Πριν από τη δημιουργία του προγράμματος, ο μόνος τρόπος προμήθειας του εμβολίου στην ειδική μειωμένη τιμή ήταν μέσω της Gavi, (Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση), που χρηματοδοτείται από δωρητές και βοηθά τις φτωχότερες χώρες να προμηθεύονται τα νεότερα εμβόλια. «Έτσι όμως τα παιδιά σε πολλές χώρες -και όσα ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο- δεν είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο, ενώ οι οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούσαν να το αγοράσουν σε αυτή την ειδική τιμή για να προστατεύσουν τα παιδιά που το χρειάζονταν, αναφέρει ο κ. Βεΐζης. Προσθέτει ότι ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα από οργανώσεις σε διάφορες χώρες χαμηλού εισοδήματος. «Έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ο “Ανθρωπιστικός Μηχανισμός” είχε διευκολύνει την πρόσβαση σε 613.000 δόσεις του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου για άτομα σε ανθρωπιστικές κρίσεις, από τις οποίες οι 360.000 χρησιμοποιήθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για 12 παρεμβάσεις εμβολιασμού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και τη Συρία. Πρόσφατα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προμηθεύτηκαν 4.800 δόσεις για εμβολιασμό στην Ελλάδα».

Ο κ. Βεΐζης, αναφέρει επίσης, ότι «η Pfizer και GSK προσφέρουν τη χαμηλότερη παγκοσμίως τιμή τους για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου στον “Ανθρωπιστικό Μηχανισμό”. Ωστόσο, η προσφορά τους αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους οργανισμούς  των Ηνωμένων Εθνών με τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε χώρας και δεν προορίζεται για χρήση από χώρες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουμε έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρίες να διευκολύνουν τα κράτη και τους παρόχους θεραπείας να αγοράζουν τα εμβόλια σε προσιτές τιμές για να προστατεύουν ευάλωτα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν επειγόντως.  Είναι πολύ σημαντικό βήμα ότι μπορούμε να εμβολιάζουμε παιδιά προσφύγων σε τόσο προσιτή τιμή και σε μία χώρα υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλα εμβόλια στον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό» και οι χώρες που φιλοξενούν παιδιά σε κρίση να μπορούν να επωφεληθούν από τις τιμές αυτές. Όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να μπορούν να θωρακίζονται από την πνευμονία, η οποία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως έχοντας πρόσβαση στο συγκεκριμένο εμβόλιο σε προσιτή τιμή. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη».

Ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την οργάνωση Save the Children τον Μάιο του 2017. Στόχος του είναι να διευκολύνει την έγκαιρη πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια για φορείς όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεις ή οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών που προμηθεύονται εμβόλια για λογαριασμό πληθυσμών που βιώνουν ανθρωπιστικές κρίσεις. _ Ε.Φ.