NEA

Ταυτοποίηση των σκευασμάτων ξεκινά το υπουργείο

Ταυτοποίηση των σκευασμάτων ξεκινά το υπουργείο

Ταυτοποίηση των σκευασμάτων με τις ενδείξεις τους (κατά ΙCD10) ξεκινά να κάνει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό φυσικά τον ρεαλιστικό έλεγχο της συνταγογράφησης. Η «διαδρομή» για την επίτευξη του στόχου αυτού θα περνά από την πλήρη περιγραφή κάθε σκευάσματος, ώστε μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλων να γίνεται τελικά ο έλεγχος από την ΗΔΙΚΑ.

Από την ηγεσία του ΥΥΚΑ αναδεικνύουν την ολοκλήρωση του έργου αυτού σε μείζονα υπόθεση καθώς θα βάλει τέλος σε συνταγές που εξόφθαλμα απευθύνονταν σε άλλον ασθενή με άλλη ασθένεια ή και σε άλλο ...φύλο ασθενούς (βλέπε φάρμακο για τον προστάτη σε γυναίκα ασθενή)!

Στο εξής θα κληθούν οι φαρμακοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των φύλλων οδηγιών στα φάρμακά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξάγει αφού και εκεί έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις.

Εξάλλου, στον πίνακα με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που απέστειλε το υπουργείο Υγείας στις εταιρείες για επικύρωση, κάποιες διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία τους είχαν τροποποιηθεί, δηλαδή προστέθηκαν ενδείξεις που  δεν είχαν καταχωρηθεί από τις ίδιες και αφαιρέθηκαν άλλες ενδείξεις που είναι καταγεγραμμένες στο SPC τους.

Άρα γίνεται ταυτοποίηση ευθύς εξ αρχής για τις ενδείξεις και πάλι με βάση τον κωδικό ICD 10. Για παράδειγμα: Τα σκευάσματα με ένδειξη «εγκεφαλικό οίδημα» θα πρέπει να καταγράψουν τον κωδικό G93.6 ή για «ρευματοειδή αρθρίτιδα» τον κωδικό Μ06.9 αντίστοιχα.

 

 

Μ.Τ.