NEA

Πανεπιστημιακό Πάτρας: Πώς οι απλοί θάλαμοι γίνονται θάλαμοι «τύπου ΜΕΘ»

Πανεπιστημιακό Πάτρας: Πώς οι απλοί θάλαμοι γίνονται θάλαμοι «τύπου ΜΕΘ»

Για να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών εφηύρε μία πατέντα αντικατάστασης -ή μάλλον υποκατάστασης- των ειδικά εξοπλισμένων θαλάμων για ασθενείς υψηλού κινδύνου.

 

Ούτε ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ, αλλά «ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι» με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, που -όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας- υποδέχονται το τελευταίο δίμηνο περίπου διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ και οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε απλό θάλαμο. 

 

Η πρόθεση της διοίκησης που κατέληξε στην απόφαση αυτή αποτελεί σίγουρα μία «λύση ανάγκης» αλλά το ανησυχητικό είναι ότι οι «ειδικά διαμορφωμένοι θάλαμοι» δεν έχουν προδιαγραφές ΜΕΘ και η νοσηλεία βαριά πασχόντων σε αυτούς είναι επικίνδυνη. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς το διαθέσιμο προσωπικό για να φροντίσει αυτούς τους ασθενείς δεν έχει και την απαραίτητη κατάρτιση για ανάλογα περιστατικά και μάλιστα σε θαλάμους-πατέντα που δεν έχουν ούτε τη βασική υποδομή των ΜΕΘ, για να μη σχολιάσουμε ότι γενικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί ούτε για τα γενικά περιστατικά, που είναι πολυάριθμα, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δέχεται πλήθος σοβαρών περιστατικών από όλη τη δυτική Ελλάδα, αφού τα νοσοκομεία των γύρω περιοχών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας επισημαίνει την «παραβίαση κάθε ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας» αλλά και την υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης προς τους ασθενείς. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το καλοκαίρι του 2018, υπήρχε επίσης επείγουσα κατάσταση στο νοσοκομείο όταν είχαν ανασταλεί τα χειρουργεία, πάλι λόγω ελλείψεων κλινών ΜΕΘ, με το ίδιο σχεδόν φαινόμενο: το τμήμα ανάνηψης αλλά και η αναζωογόνηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών «φιλοξενούσαν» διασωληνωμένους ασθενείς.

 

Οι υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα άνοιγαν 6 νέες κλίνες ΜΕΘ, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό δεν τηρήθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση.

 

Η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ότι «επί των ημερών της έχουν λιγοστέψει τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ», χωρίς όμως να δίνονται σχετικά αναλυτικά στοιχεία ανά νοσοκομείο που επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις αυτές.
Άλλωστε, η καθημερινότητα σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας –όχι μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών– αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από τα επίσημα στάνταρ που απαιτούν -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ποσοστό 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών να ανήκουν σε ειδικές μονάδες (ΜΕΘ ενηλίκων, παίδων και νεογνών).
Αν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμες, στα ελληνικά νοσοκομεία περίπου 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι υπάρχουσες εξοπλισμένες κλίνες είναι μόνο 650 και σε λειτουργία μόνο 560 περίπου. 

 

Οι δηλώσεις του υπουργείου Υγείας είναι περιττές και δείχνουν κατώτερες των περιστάσεων, αν ληφθεί υπόψη το στατιστικό δεδομένο της θνητότητας των βαριά ασθενών που διπλασιάζεται όταν αυτοί νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε σύγκριση με τους ασθενείς που βρίσκουν θέση σε ΜΕΘ. 

 

Ρ.Σ.