NEA

4η απονομή των Prix Galien Greece: Τα 12 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά «διαμάντια» της εγχώριας αγοράς

4η απονομή των Prix Galien Greece: Τα 12 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά «διαμάντια» της εγχώριας αγοράς

Σπουδαίες προσωπικότητες από την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα «ξεχώρισαν» στην 4η απονομή των φετινών βραβείων, διεθνούς κύρους, Prix Galien Greece, που απένειμε συνολικά 8 Φαρμακευτικά βραβεία, 2 Ιατροτεχνολογικά, 2 σε Συλλόγους Ασθενών και 5 τιμητικές διακρίσεις.

 

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με «πρωταγωνιστές» την Καινοτομία, την Έρευνα και τους Συλλόγους Ασθενών, συνολικά 26 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και 23 Σύλλογοι Ασθενών βρέθηκαν στο προσκήνιο των φετινών «πρωταγωνιστών», που συνδράμουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ή σώζουν ζωές.

 Τιμητική για το θεσμό της 4ης απονομής των βραβείων «Νόμπελ» της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, ήταν η παρουσία δύο σπουδαίων και ξεχωριστών προσωπικοτήτων του απανταχού Ελληνισμού: του Dr. Albert Bourla, CEO της Pfizer Inc., και του σπουδαίου Έλληνα ερευνητή, Dr. Menelas N. Pangalos, FRSB FMedSci, EVP & President BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca.

 «Τα Prix Galien Greece προβάλλουν την καινοτομία του μέλλοντος στο παρόν. Είναι ένας παγκόσμιος θεσμός κύρους, με το όνομα και το βαρύ φορτίο ενός σπουδαίου Έλληνα ιατρού της αρχαιότητας, του Γαληνού», όπως τόνισε η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, υπογραμμίζοντας πως «Οι καινοτόμες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη ζωής».

 Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, καθηγ. Κώστας Φωτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, η Α.Ε. ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, o Επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Γερμανικής Πρεσβείας, Michael Dorn, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, ο Υπεύθυνος Υγείας ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πολύ σημαντικές προσωπικότητες από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, το επιχειρείν και την πολιτιστική ζωή της χώρας.

 

«Η χώρα μας σταδιακά κάνει σοβαρά βήματα σε αυτές τις κατευθύνσεις, λαμβάνει διαρθρωτικά και όχι οριζόντια μέτρα, αναπτύσσεται σε τομείς που υστερούσε διαχρονικά- όπως στον τομέα της πολιτικής για τον καρκίνο- παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, για να παρακολουθήσουμε με όρους δημοσίου συμφέροντος τις εξελίξεις για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το βήμα των Prix Galien Greece. «Μείζον ζήτημα είναι να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση για τους πολίτες της χώρας μας -χωρίς διακρίσεις- στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά είναι φθηνά -αποτελεσματικά και ποιοτικά, είτε είναι καινοτόμα, σύγχρονα και πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβά. Αυτό το έχουμε διασφαλίσει».

 

«Ζητούμενο είναι να διορθώσουμε σταδιακά τις στρεβλώσεις και να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική πολιτική στον τόπο μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Η πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία, στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες είναι το μεγάλο στοίχημα διεθνώς», όπως τόνισε.

 

Οι νικητές…

 

Στην απονομή των φετινών βραβείων Prix Galien, νικητές  ανά κατηγορία αναδείχθηκαν οι εξής: 

 

Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν

- OLAPARIB, AstraZeneca & MSD

- CEFTAZIDIME & AVIBACTAM, Pfizer Hellas

 

Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν

- TISAGENLECLEUCEL, Novartis

- ATEZOLIZUMAB, Roche Hellas

 

Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για Σπάνια Πάθηση

- BRENTUXIMAB VEDOTIN, Takeda Hellas

 

Καλύτερο Προϊόν Ιατρικής Τεχνολογίας

- FOUNDATIONONE CDx – FOUNDATIONONE LIQUID – Roche Hellas

- DA VΙNCI Xi 3D-HD ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - SofMedica

 

Καλύτερο Προϊόν 5ετίας (2013-2017)

- Φαρμακευτικό: OSIMERTINIB, ΑstraΖeneca

- Βιοτεχνολογικό: PEMBROLIZUMAB, MSD

- Σπάνια Πάθηση: NINTEDANIB, Boehringer Ingelheim

- Ιατρικής Τεχνολογίας: NEXARIS ANGIO-CT-MR, Siemens Healthineers

 

Τιμητικές διακρίσεις…

 

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το σημαντικό αυτό βραβείο, αλλά και ταπεινότητα μπροστά σε μια τέτοια αναγνώριση» όπως τόνισε ο Dr. Albert Bourla, CEO Pfizer Inc., παραλαμβάνοντας το βραβείο «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης», της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας πως «Στη Pfizer έχουμε έναν απλό αλλά ευγενή σκοπό: καινοτομούμε και αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών. Αυτός καθορίζει την ταυτότητά μας. Μας δίνει έμπνευση και κίνητρο να προσπαθούμε καθημερινά, για να εξασφαλίσουμε ότι το κατάλληλο φάρμακο θα δοθεί στον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη στιγμή».

 Από πλευράς του, ο Dr. Menelas N. Pangalos, RSB FMedSci, EVP & President BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca παραλαμβάνοντας το ερευνητικό βραβείο «Galien Scientific Research Award» σημείωσε: «... Στον κλάδο μας, έχουμε τη δυνατότητα να μεταφράζουμε την επιστήμη σε φάρμακα που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από το να βλέπεις ένα από τα φάρμακά σου να φτάνει στον ασθενή- γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο αντοχής, αποφασιστικότητας και επιστημονικού ζήλου που απαιτείται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ανακάλυψη και ανάπτυξη αυτού του μορίου... Είμαι απερίγραπτα υπερήφανος για το πώς εξελίχθηκε η έρευνα και η ανάπτυξη στην AstraZeneca τα τελευταία χρόνια και που είχα την ευκαιρία να διαδραματίσω ένα μικρό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη».

 Ο Dr. Torsten Mau, Head of HP Supply & Global Quality, Boehringer-Ingelheim GmbH, που επιβραβεύτηκε για τη μεγάλη επένδυση παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του: «Θεωρώ μεγάλη τιμή να μου απονέμεται το  εξαιρετικό αυτό βραβείο αυτό στη  χώρα που γέννησε το Γαληνό και τον Ιπποκράτη… Νοιώθω  ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το ότι η Εμπαγλιφλοζίνη, το  αντιδιαβητικό φάρμακο της Boehringer Ingelheim που κέρδισε το διεθνές Prix Galien το 2018, παράγεται από το εργοστάσιο  μας στο Κορωπί, αναδεικνύοντας το σε ένα στρατηγικής σημασίας εργοστάσιο για την εταιρεία μας…».

 

Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»

 

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», για τη σημαντική συνεισφορά του στο χώρο της Υγείας.

 

Επιβραβεύοντας τη σημασία της έρευνας για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, η κα Μανιώ Κορλέτη, μέλος της ΕΛΛ.Ο.Κ και για 25 χρόνια εθελόντρια σε συλλόγους καρκινοπαθών, απένειμε τιμητική βράβευση στον Κυριάκο Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Καινοτόμος Έρευνα στο πεδίο της Πολιτικής Υγείας», για την έρευνά του «Δημοκρατία στην Υγεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award»

 

Είκοσι τρείς (23) σύλλογοι ασθενών συμμετείχαν φέτος στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο «Patient Initiative Award» των Prix Galien Greece. Οι υποψήφιοι Σύλλογοι αξιολογήθηκαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού και για την αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους φορείς. Το βραβείο στην κατηγορία «καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού» απονεμήθηκε από τον Dr. Albert Bourla, CEO της Pfizer Inc. στο  Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι.  ενώ ο κ. Χάρης Ναρδής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αstellas Pharmaceuticals, απένειμε το βραβείο για την «αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους φορείς» στον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος – Προμηθέας. Με τη βράβευση τους, οι Σύλλογοι Ασθενών λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.