NEA

Α. Ξανθός: Απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία των συστημάτων υγείας

Α. Ξανθός: Απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία των συστημάτων υγείας

Στο Βουκουρέστι βρέθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συμμετέχοντας στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Στη συνάντηση, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα και θεραπείες . Στην τοποθέτηση του ο Α. Ξανθός ανέφερε  μεταξύ άλλων την συμφωνία όλων των διεθνών οργανισμών στην σημασία της καθολικής κάλυψης και ισότητας στην Υγεία «ως κρίσιμων δεικτών δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας». Ωστόσο τόνισε πως παρά τις επισημάνσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και το ευρωπαϊκό πλαίσιο σε σχέση με το φάρμακο, παραμένει ανίσχυρο στη χάραξη μιας ενιαίας φαρμακευτική πολιτικής που να ισορροπεί «ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ανάγκες των ασθενών από τη μια, και στη φαρμακοβιομηχανία από την άλλη». Σημαντικές πτυχές του προβλήματος αποτελούν σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η πρώιμη πρόσβαση σε νέα, καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα, η πρόσβαση σε «ορφανά»  φάρμακα και η συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές». Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Ξανθός τόνισε πως παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχουμε διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και φάρμακα υψηλού κόστους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών που θα βοηθήσουν σημαντικά επιλεγμένους ασθενείς. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθός η ισορροπία πρέπει να τηρηθεί ανάμεσα στην θεραπευτική αξία των νέων σκευασμάτων, στην διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και στην ορθολογική συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. Σε όλα αυτά σημαντικότατο ρόλο για τον κ. Ξανθό κατέχει η ανάγκη συνεργασίας και κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, προϋποθέτει:

  1. Διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης,
  2. Συστηματική και συνεχή καταγραφή δεδομένων (real world data) και ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου.
  3. Κοινές αξιολογήσεις των νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
  4. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας και ισχύος των μεμονωμένων χωρών, μέσα από διακρατικές συμμαχίες όπως η Valetta και η Beneluxa, για την επίτευξη «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.
  5. Πολιτικές πρωτοβουλίες όπως το ψήφισμα που προτείνει η Ιταλία στο πλαίσιο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές φαρμάκων, εμβολίων και τεχνολογιών υγείας.
  6. Μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική, ικανή να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα κοινά προβλήματα όπως η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου πλαισίου απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη, τόλμη και αποφασιστικότητα από όλους μας».