ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Π. Ζαρογουλίδης: Ο λαός παρουσιάζει μια συγκεκριμένη αντοχή και ελαστικότητα απέναντι στην εξαπάτηση...

Π. Ζαρογουλίδης: Ο λαός παρουσιάζει μια συγκεκριμένη αντοχή και ελαστικότητα απέναντι στην εξαπάτηση...

Ο Πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας απάντησε σε σχόλια συναδέλφων του φαρμακοποιών σχετικά με τα όσα θετικά ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου σε εκδήλωση στα Γιαννιτσά

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τρομερή ανασφάλεια έχει δημιουργήσει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα φαρμακεία τα μνημονιακά χρόνια που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα ό,τι καλό κι αν έχει ο προεκλογικός της λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία από πολλούς φαρμακοποιούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση σε ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Πάνος Ζαρογουλίδης από το συνιστολόγιο φαρμακοποιών farmakopoioi.blogspot.com με τίτλο «Β. Οικονόμου από τα Γιαννιτσά: Επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία», όπου παρά το γεγονός ότι η επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία είναι γενικά κάτι που το θέλουν οι φαρμακοποιοί –μένει βεβαίως να διευκρινιστούν κάποιες σημαντικές παράμετροι, π.χ. εταιρείες courier – από τα όποια σχόλια προκύπτει ένας φόβος ότι η Νέα Δημοκρατία γενικά δεν είναι θετικά διακείμενη στον κλάδο.     

Σύμφωνα με το farmakopoioi.blogspot.com ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου παρουσίασε το πρόγραμμα υγείας της Νέας Δημοκρατίας στα Γιαννιτσά παρουσία νυν και τέως εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος, δημάρχων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσία των προσκεκλημένων Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου του νομού Πέλλας.

Σε συνάντηση που προηγήθηκε ο κ. Οικονόμου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους εκπροσώπους των γύρω συλλόγων σχετικά με τις επισημάνσεις που είχαν αυτοί να καταθέσουν γύρω από τον τομέα τους και τις τοπικές ιδιαιτερότητες σχετικά μα τα προβλήματα που συναντούν.

Στην ομιλία του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η υγεία αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη και αγαθό το οποίο θα πρέπει να καταλήξει σε αυτόν μέσα από τη σύμπραξη ιδιωτών παρόχων και κράτους, κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διοίκησης και μέσα από ένα σύστημα ανθρωποκεντρικό που να στοχεύει την πρόληψη και όχι την καταστολή της ασθένειας.

Κατέθεσε αλλαγές σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων αλλά και δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων διαχείρισης ασθενών –ενδεικτικά ανέφερε τη διαχείριση ασθενών με εγκεφαλικό-  αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε στη διαπραγματευτική δυναμική που διαθέτει ένας οργανισμός με πόρους πάνω από 4 δισ. ανάφερε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης σε 90, ειδικά στα αντικαρκινικά φάρμακα με ενεργοποίηση του μητρώου ασθενών και του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών για το οποίο υπεύθυνος τήρησης θα είναι ο οικογενειακός ιατρός ο οποίος θα μπορεί να είναι και ιδιώτης και θα πληρώνεται ανά περιστατικό και πράξη.

O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας κ. Ζαρογουλίδης, σύμφωνα με το farmakopoioi.blogspot.com επισήμανε την «ανάγκη για ορθή ανακατανομή των πόρων και απομάκρυνση από τον μειοδοτικό χαρακτήρα διοίκησης του οργανισμού τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό κριτήριο η τιμή αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί με την ποιότητα τόσο της παρεχόμενης υπηρεσίας και του φαρμάκου – αγαθού. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η εμμονή στη φθηνή τιμολόγηση στα φάρμακα οδήγησε στην υποκατάσταση εξαιρετικά αποτελεσματικών και δοκιμασμένων φαρμάκων από νεότερα και κατά πολύ ακριβότερα σκευάσματα, τα οποία εκτίναξαν τις δαπάνες. Οπότε το κρίσιμο σημείο είναι η ορθή αξιολόγηση τόσο της παρεχόμενης υπηρεσίας αλλά και φαρμακευτικής αγωγής υπό όρους κόστους – οφέλους.    

Στη συνέχεια σε ερώτησή του προς τον κ. Οικονόμου σχετικά με τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας αν αυτή γίνει κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο διακίνησης των ΦΥΚ και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ,  ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά ότι αποτελεί δέσμευση το κλείσιμο των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και η επιστροφή των φαρμάκων αυτών στο παραδοσιακό κανάλι διανομής των φαρμακείων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που προηγήθηκε ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας κατέθεσε ότι τα φαρμακεία πρέπει να πάψουν να αποτελούν κέντρο κόστους για το σύστημα και ότι θα πρέπει μέσα από τη συνεργασία τους με το κράτος να αποτελέσουν τους πομπούς του στην κοινωνία για την αναμετάδοση της πρόληψης.

Τέλος ειδική επισήμανση έγινε σχετικά με το πάγιο αίτημα αύξησης του ποσοστού κέρδους της διακίνησης των γενοσήμων φαρμάκων στους φαρμακοποιούς, ο κ. Οικονόμου απαντώντας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές γύρω από τους φαρμακοποιούς και το ρόλο τους, ανέφερε ότι σήμερα αυτοί τιμωρούνται αντί να ανταμείβονται κάνοντας σαφή αναφορά στο φόρο 0,8%».

Πέρα από τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου, ενδιαφέρον είχαν τα σχόλια που υπήρξαν στην ανάρτηση του κ. Ζαρογουλίδη και βεβαίως η δική του απάντηση σε αυτά.

Έτσι από τη μία δεν υπήρξε κάποιο θετικό σχόλιο, από την άλλη από αυτά τα σχόλια που έγιναν προκύπτει μία δυσπιστία για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με τα φαρμακεία.

Φαρμακοποιός κάνει λόγο για «πρότερο μελανό βίο αυτού του πολιτικού μηχανισμού» και υποστηρίζει ότι θέλουν να κλείσουν  τα μισά φαρμακεία για να ευνοηθούν ισχυροί «επενδυτές» εντός και εκτός  και γι’ αυτό προωθείται η ανάγκη από τον συνδικαλιστικό βραχίονα της ΝΔ στον κλάδο, των συνενώσεων φαρμακείων ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση του κόμματος «για τα ΜΥΣΥΦΑ το πληθυσμιακό κλπ»

Άλλος φαρμακοποιός προειδοποιεί ότι «δεν θα δώσουν τα ΦΥΚ με τον τρόπο που νομίζουμε» ενώ άλλες αναρτήσεις είναι πιο αιχμηρές.

Απέναντι σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας έδωσε μία απάντηση που προφανώς αγγίζει ίσως πολλούς ψηφοφόρους –όχι μόνο φαρμακοποιούς- που θα ήθελαν, απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση να δοκιμάσουν ξανά να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναφέρει λοιπόν ο κ. Ζαρογουλίδης:

 Αν δεν τον τηρήσουν (σ.σ. τον λόγο τους):

Α. Αυτοί θα είναι οι ψεύτες

Β. Οι  ασθενείς θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται

Γ. Κανείς δεν θα τους ξαναπάρει στα σοβαρά

Και συνεχίζει ο κ. Ζαρογουλίδης:

 «Ο λαός παρουσιάζει μια συγκεκριμένη αντοχή και ελαστικότητα απέναντι στην εξαπάτηση η οποία συναθροίζεται συνεχώς οπότε ο κίνδυνος κάποια στιγμή να ξεχειλίσει η οργή είναι πραγματικός. 

Στην θεωρία αυτά που άκουσα εχθές ήταν ικανοποιητικά περιμένω την έμπρακτη απόδειξη. 

Έχουμε όλα τα δίκια να νοιώθουμε ανασφαλείς και επιφυλακτικοί σε ότι ακούμε πλέον. 
Είναι στο χέρι τους να τους αντιμετωπίσει ο λαός σοβαρά και να επαναφέρουν την πίστη του στους πολιτικούς ταγούς και την πολιτική εν γένει. 

Εγώ έπραξα αυτό που έπρεπε ...έκανα τις σωστές ερωτήσεις και πήρα απαντήσεις 

Δεν είμαι εγώ αυτός λοιπόν που πρέπει να αποδείξει ότι πίστεψε ... η μπάλα είναι στην περιοχή τους πλέον !»