NEA

2nd EBHC 2019-Υφαντόπουλος: Προσπαθεί πραγματικά το κράτος να εξορθολογήσει τη δαπάνη του φαρμάκου;

2nd EBHC 2019-Υφαντόπουλος: Προσπαθεί πραγματικά το κράτος να εξορθολογήσει τη δαπάνη του φαρμάκου;

Αποτελέσματα έρευνας του Webrating Health σε επαγγελματίες υγείας – Ιατρούς και Φαρμακοποιούς – για τον εξορθολογισμό της δαπάνης φαρμάκου

 

Στην έρευνα, οι απόψεις Ιατρών και Φαρμακοποιών κατά βάση ταυτίζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σημαντικά στη «μεταμνημονιακή εποχή». Σημαντική η συμβολή του ιατρού και του φαρμακοποιού στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.  Τα 3 μνημόνια επηρέασαν αρνητικά τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και τον ίδιο τον ασθενή βέβαια. Δεν διασφαλίζεται σωστά η ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. Οι ασθενείς στερούνται καινοτόμα φάρμακα λόγω υψηλού κόστους. Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει τη συνταγογράφηση. Οι τιμές των γενοσήμων είναι μικρότερες από τα πρωτότυπα, ενώ πιστεύουν γιατροί και φαρμακοποιοί ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο τα γενόσημα, με μικρές επιφυλάξεις από του φαρμακοποιούς. Οι γιατροί θεωρούν ότι τα γενόσημα μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τα πρωτότυπα φάρμακα, σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς. Στο ερώτημα να το μνημόνιο επηρέασε την αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων, γιατροί και φαρμακοποιοί συμφωνούν στην αύξηση των γενοσήμων. Για τα βιο-ομοειδή, μιλούν σαφώς για το κόστος, αλλά αρκετοί γιατροί και φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν τι γίνεται με τα βιο – ομοειδή.  Τόνισε ο κ. Καθηγητής ότι είναι πολύ σημαντικό πως οι φαρμακοποιοί παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί τόσο για τα γενόσημα όσο και για τα βιο – ομοειδή σε σχέση με τους γιατρούς.  Γιατροί και φαρμακοποιοί συμφωνούν στο θετικό αντίκτυπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Πολύ σημαντικά θεωρούν αμφότεροι τα Registries, Θεωρούν σημαντική προσπάθεια τον οργανισμό Αξιολόγησης της Ιατρικής τεχνολογίας, όπως επίσης και την εκπαίδευση και την ενημέρωσή τους. Η άριστη τιμολογιακή δαπάνη αναφέρει ο κ. καθηγητής, πρέπει να είναι η σωστή αναλογία δαπάνης – αποτελέσματος (προσδόκιμου επιβίωσης).

 

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.

#2nd_ΕBHC_2019 #dailypharmanews #dailypharmanews_health_conferences