NEA

2nd EBHC 2019-Πολτική φαρμάκου και φαρμακευτική κάλυψη

2nd EBHC 2019-Πολτική φαρμάκου και φαρμακευτική κάλυψη

Στρογγυλό Τραπέζι: Η πολιτική φαρμάκου όπως θα έπρεπε να είναι.

Συντονίστρια η Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Συμμετέχοντες όλοι οι ομιλητές της 1ης και της 2ης ενότητας σε αλληλεπίδραση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Οι κύριοι Υφαντόπουλος, Γιαννόπουλος, Πενταφράγκας, Εξαδάκτυλος, Βαλτάς, Παπαταξιάρχης, Γκούντας, Πιερράκος και η κ. Γκούρα, από κοινού συζήτησαν την ιδανική πολιτική φαρμάκου. Βασικές προϋποθέσεις όπως εισηγήθηκε πρώτα και ο κ. Υφαντόπουλος, είναι η σωστή σχέση κόστους και αποτελέσματος. Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή η αλλαγή που γίνεται στο φαρμακείο από το φαρμακοποιό γενόσημου σε πρωτότυπο ώστε να έχει μεγαλύτερο κέρδος.

Στο τραπέζι ακούστηκε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί πιστεύουν πραγματικά στη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως πρέπει να προσέξει η πολιτεία σημαντικές και κρίσιμες ενότητες. Πρέπει να αναθεωρηθεί οπωσδήποτε η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην τελική τιμή του φαρμάκου, η οποία είναι υψηλή παρά τις ασφαλιστικές του εισφορές.

Η γήρανση της χώρας είναι «πονοκέφαλος» για την ασφαλιστική κάλυψη, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην εκπαίδευση σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Καθοριστικό ρόλο στον εκτροχιασμό των δαπανών είναι η συνεχής προσπάθεια υποκατάστασης διαχρονικών φαρμάκων από άλλα. Μεγάλος όγκος φαρμάκων χωρίς να είναι απαραίτητο.

Επιπλέον στο τραπέζι ειπώθηκε και η οφειλή του ΕΟΠΥΥ ύψους 6.000.000 ευρώ στα φαρμακεία από τα μπόνους των γενόσημων, παρόλο που επιμένει στη χορήγησή τους. Η κ. Γκούρα μίλησε για τη νέα εφαρμογή του ΕΟΦ που απευθύνεται σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, και παρέχει τη δυνατότητα δήλωσης έλλειψης φαρμάκου, ώστε να υπάρχει οργάνωση και σωστή ενημέρωση.

Ο κ. Πιερράκος πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να εστιάσει η πολιτεία στην ολοκληρωμένη φροντίδα του ασθενούς, γιατί το φάρμακο από μόνο του είναι με ένα υψηλής τεχνολογίας προϊόν, αλλά ο τρόπος που θα εισαχθεί στη θεραπεία, εντάσσεται στο πλήρες πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας, με σωστή εκπαίδευση γιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών.

Το 2030, πάνω από το 30% των Ελλήνων θα είναι πάνω από 65 χρόνων τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος, κάτι που συνεπάγει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Τέλος, σαν απάντηση όλων, πήρε το λόγο ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. Μίλησε για ασυδοσία και έκρηξη της δαπάνης την προηγούμενη δεκαετία, και στο άλλο άκρο της σήμερα. Τόνισε πως χρειάζεται μια νέα ισορροπία, ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας, κατέφερε όλοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα ανεξαρτήτως ποιότητας και τιμής. Μίλησα για τα μητρώα ασθενών τα οποία έχουν δρομολογηθεί και πως πρέπει να προχωρήσει σύντομα. Όσον αφορά αποκλειστικά στη δαπάνη, ο κ. Υπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των ορίων. Χαρακτήρισε ως «εμμονή» τη μόνιμη κριτική στο θέμα της τιμής του φαρμάκου, ενώ τόνισε πως η συνολική πρόταση των ομιλητών, οδηγεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε κινήσεις το προσεχές διάστημα, μία εξ αυτών η προσπάθεια να μειώσει τη συμμετοχή του ασθενούς στο φάρμακο.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.

#2nd_ΕBHC_2019 #dailypharmanews #dailypharmanews_health_conferences