NEA

2nd EBHC 2019-Μιχαλοπούλου: Η Αξιολόγηση των φαρμακευτικών θεραπειών μέσα από το οικονομικό και ηθικό πρίσμα

2nd EBHC 2019-Μιχαλοπούλου: Η Αξιολόγηση των φαρμακευτικών θεραπειών μέσα από το οικονομικό και ηθικό πρίσμα

3η Ενότητα

 

«Η μη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή – Θεραπευτικές και οικονομικές προεκτάσεις»

Η Αντιπρόεδρος του «Άλματος Ζωής», μίλησε για τα χρόνια νοσήματα στην Ελλάδα που αποτελούν τα βασικά αίτια για τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αλλά και τη μεγαλύτερη κατηγορία θνησιμότητας στη χώρα. Μόνο 1 στους δύο ασθενείς στις ανεπτυγμένες χώρες συμμορφώνεται πλήρως με την θεραπεία. Εξήγησε ότι είναι αρκετοί οι λόγοι μη συμμόρφωσης του ασθενούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η ηλικία, το φύλο, η πολιτισμική ταυτότητα, οι προκαταλήψεις, η προσωπικότητα, η απώλεια ανεξαρτησίας του, η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, αλλά και η ίδια η ασθένεια, πόσο βαριά και πόσο μεγάλη είναι, η εργασία, ο τόπος διαμονής. Υπογράμμισε όλα όσα πρέπει να παρέχει ο γιατρός στον ασθενή, όπως να αφιερώνει χρόνο, να εμπνέει εμπιστοσύνη, να παρέχει γραπτές οδηγίες, να δίνει ξεκάθαρο μήνυμα, να υπενθυμίζει συνεχώς στον ασθενή πόσο σημαντική είναι η θεραπεία του ασθενούς για την ίδια του τη ζωή. Πρόσθεσε ακόμη τις ευθύνες των νοσοκομείων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής με τη συμφιλίωση με τη θεραπεία του. Ανέφερε τις επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης τόσο για τους ασθενείς, όσο και τους εξωγενείς παράγοντες και το ίδιο το σύστημα υγείας αλλά και την ίδια την κοινωνία εν τέλει. Χρειάζεται όπως σημείωσε αξιολόγηση του θέματος και λήψη μέτρων.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.

 

#2nd_ΕBHC_2019 #dailypharmanews #dailypharmanews_health_conferences