NEA

2nd Evidence Based Healthcare Conference 2019

2nd Evidence Based Healthcare Conference 2019

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές το 2ο συνέδριο πολιτικής υγείας που διοργανώθηκε από το DailyPharmaNews.

Διεξήχθη χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το συνέδριο  Evidence Based Healthcare Conference 2019, που διοργανώθηκε από το DailyPharmaNews και εστίασε φέτος στην τιμολογιακή πολιτική και την σχέση κόστους, αποτελέσματος και ασθενή.

Όπως επισήμανε στον αρχικό χαιρετισμό του στο 2nd Evidence Based Medicine ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ, Γιώργος Γιαννόπουλος, «έχουμε καταφέρει να είναι ανεμπόδιστη η πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, μεταξύ αυτών και στα καινοτόμα χωρίς γραφειοκρατικά ή οικονομικά εμπόδια. Αλλά δεν έχουμε αποκαταστήσει όλους τους μηχανισμούς, κάτι για το οποίο ακόμα εργαζόμαστε». Ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε εξάλλου ότι στόχοι της ηγεσίας του ΥΥΚΑ είναι η άρση των αποκλεισμών και η βιωσιμότητα του συστήματος στο πλαίσιο ορθής ιατρικής πρακτικής που θα στηρίζεται στην τεκμηρίωση.

Ο κ. Γρηγοράκος από τη ΝΔ, εκπροσωπώντας τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Βασίλη Οικονόμου, σημείωσε ότι «είναι βασικό να ακούμε ειδικούς να μιλούν για τεκμήρια αλλά αυτά χρειάζονται big data για τα οποία ζητούμε πρόσβαση». Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι προσηλωμένος στο σκοπό να προσφέρει στις ευάλωτες ομάδες πολιτών πρόσβαση στο φάρμακο χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογενειακοί προγραμματισμοί». Ο τρόπος, τόνισε είναι η συνυπευθυνότητα Πολιτείας, Φαρμακοβιομηχανίας, με 5ετές Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης η ΝΔ θα προωθήσει αξιοποίηση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα κάνει δίκαιη κατανομή του clawback μεταξύ των εταιριών.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας στην δική του παρέμβαση σημείωσε ότι η κατά κεφαλήν δημόσια χρηματοδότηση για το Φάρμακο ανέρχεται στην Ελλάδα σε 188 ευρώ την ώρα που στην Ευρωζώνη είναι στα 330 ευρώ! Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς όριο στο clawback. Παρόλα αυτά τόνισε ότι τα μέλη του ΣΦΕΕ στοχεύουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση η οποία θα εδραιώσει την προβλεψιμότητα.

Ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum και διευθύνων σύμβουλος της Janssen Hellas, Μάκης Παπαταξιάρχης από την πλευρά του ανέφερε ότι «δεν είναι σωστός ο όρος «κόστος» όταν αναφερόμαστε στο Φάρμακο. Οι σωστοί όροι είναι «αξία, υπεραξία και απαξία»! Ο κ. Παπαταξιάρχης σχολίασε ότι εδώ και λίγες εβδομάδες «έχουμε νέα τιμολογιακή πολιτική στη χώρα που έγινε με το minimum της δυνατής συναίνεσης και τώρα πρέπει να την αποδεχτούμε». Αλλά όπως πρόσθεσε με νόημα, η πολιτική αποζημίωσης είναι τώρα το θέμα προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί λένε την αλήθεια όταν τους διαβάσεις σωστά».

Ο καθηγητής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Υφαντόπουλος παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ ιατρών και φαρμακοποιών με το Webrating Health στην οποία αποτυπώνεται η διαφορετική οπτική των δύο αυτών επαγγελμάτων Υγείας για το Φάρμακο. Λίγο νωρίτερα όμως, στην εισήγησή του ανέφερε ότι η Πορτογαλία πέτυχε 100% στις πολιτικές της καθώς όλα τα κόμματα συμφώνησαν σε κάποια μέτρα. Ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρξε κοινή πολιτική μέσα στα 10 χρόνια της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μίλησε για την συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους και το ρόλο του φαρμακοποιού σε αυτόν. Δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για 10.000 φαρμακεία διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της χώρας, ο ρόλος του φαρμακοποιού αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σημαντικός αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι 8 στους 10 ασθενείς θεραπεύεται ακολουθώντας μια φαρμακευτική αγωγή για την οποία χρειάζεται πρόσβαση και καθοδήγηση.

Ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , στην παρουσίασή του ανέφερε ότι είναι ζήτημα για την χώρα η πολυφαρμακία, η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η λήψη φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν δυσκολίες στην συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων λόγω περίπλοκων εφαρμογών στα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία πρέπει να απλοποιηθούν. Και ζήτησε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να δοθεί από το ΥΥΚΑ η αιγίδα για μια νέα εκστρατεία του ΠΙΣ κατά της βίας σε γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Στην εισήγησή του ο εντεταλμένος σύμβουλος διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας ανέφερε ότι το μερίδιο των γενοσήμων δεν αυξήθηκε στα χρόνια της κρίσης και αναρωτήθηκε αν φταίει το ρυθμιστικό πλαίσιο και η κουλτούρα μας. Όπως σημείωσε ο κ. Πενταφράγκας, «το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πολύπλοκο κι έχει ανάγκη από συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κλάδων του φαρμάκου. Χρειάζονται κίνητρα για του γιατρούς και τους φαρμακοποιούς αλλά και για τους ασφαλισμένους ώστε να προτιμούν τα γενόσημα».

Το παράδειγμα της ηπατίτιδας C ανέπτυξε ο κ. Ηλίας Γκούντας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Όπως τόνισε, σύμφωνα με την έκθεση του 2017 του ΠΟΥ, μειώθηκαν τα αίτια καλής υγείας των Ελλήνων μάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ηπατίτιδα C, είπε ο κ. Γκούντας, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα… Το success story συνίσταται στο γεγονός ότι η συνέργια ασθενών και γιατρών με την Πολιτεία οδήγησε στην αποζημίωση της θεραπείας που εκριζώνει την νόσο. Άλλωστε και ο ΠΟΥ έχει ως προτεραιότητα την εξάλειψη της νόσου ως  το 2030. Μάλιστα, όπως ανέφερε, αναμένεται αρχικά τα κόστη να είναι υψηλά αλλά κατά το 2025 θα μειωθούν επειδή ήδη οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται νοσηλείες και δεν θα χάνουν ημέρες εργασίας.

O κ.Γιώργος Πιερράκος, καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε στην ομιλία του ότι «είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στην προσφορά φαρμάκων χωρίς να βλέπουμε καθόλου το θέμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Ξεχνάμε το συνολικό της φροντίδας των ασθενών. Στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας ξεκινάει με την φροντίδα του ασθενούς. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μόνο νοσοκομειακή προσέγγιση και αφήνεται η εξωνοσοκομειακή. Η επικοινωνία και η ενημέρωση του ασθενούς είναι όμως πολύ σημαντική».

Στην δευτερολογία  του, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι είναι έτοιμο προς προώθηση το σχέδιο νόμου για το σύστημα ΗΤΑ αμέσως μετά το Πάσχα. Και εμπεδώνεται σιγά- σιγά η συσχέτιση της αποζημίωσης με αξιολόγηση και διαπραγμάτευση μέσω των ειδικών Επιτροπών που ήδη εργάζονται στο υπουργείο. «Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τεκμηρίωσης από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα», είπε ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ. Και αποκάλυψε ότι έχουν ολοκληρωθεί 100 και έχουν περάσει στο σύστημα τα 60 εξ αυτών. Αποκάλυψε επίσης ότι δημιουργείται στο υπουργείο Διεύθυνση registries, όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου.

Η κ. Παντελία Γκούρα, Προϊσταμένη Δ/νσης Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων στον ΕΟΦ έκανε γνωστό ότι λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου μπορούν σύλλογοι ασθενών, γιατροί και φαρμακοποιοί να καταχωρούν πληροφορίες για τις ελλείψεις φαρμάκων και ότι είναι σημαντικό η πλατφόρμα αυτή να επικοινωνηθεί ώστε να την μάθουν και να αρχίσουν να την χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι.

Πρόσθεσε δε ότι τα πιο συχνά αίτια ελλείψεων στα φάρμακα, οφείλονται στην μειωμένη παραγωγή, την έλλειψη πρώτων υλών, τους ποιοτικούς ελέγχους, στις εξαγωγές αλλά και στις τιμές που –όταν είναι πολύ χαμηλές- οδηγούν σε απόσυρση φθηνά φάρμακα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.