ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γενόσημα: Έλλειψη κουλτούρας των γιατρών και υποχρεωτική χρήση τους έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο Μάκης Παπαταξιάρχης

Γενόσημα: Έλλειψη κουλτούρας των γιατρών και υποχρεωτική χρήση τους έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο Μάκης  Παπαταξιάρχης

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πικρές αλήθειες ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του 2nd Evidence Based HealthCare Conference σχετικά με τα γενόσημα και την πολιτική διείσδυσής τους στη χώρα μας. Σημασία έχει ότι αυτές οι αλήθειες ακούστηκαν ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδια για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Ακούστηκαν όμως;

Ο ρόλος τέτοιων εκδηλώσεων, όπου τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, δημόσια και καταθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε ένα ή περισσότερα θέματα είναι χρήσιμος, όταν οι μετέχοντες ακούν και βάζουν κάτω τα όσα κατατέθηκαν προσπαθώντας να αξιοποιήσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του  2nd Evidence Based HealthCare Conference υπήρξαν κάποιες αναφορές για τα γενόσημα και την πολιτική γενοσήμων στη χώρα μας.

Εκείνη ωστόσο που ξεχώρισε ήταν η αναφορά του προέδρου του Pharma Innovation Forum (PIF) κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, ο οποίος τονίζοντας τη σημασία που έχει και για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν καινοτόμα φάρμακα η αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων στη χώρα μας, έθεσε προς το κοινό δύο σοβαρά ζητήματα προβληματισμού.

Το πρώτο έχει να κάνει με την επιλογή του κράτους να επιβάλλει τη χορήγηση γενοσήμων στους πολίτες μετά τις όποιες αποτυχημένες προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι τώρα να αυξήσει το  μερίδιο αγοράς των γενοσήμων στη χώρα μας σε βαθμό αντίστοιχο άλλων ανεπτυγμένων χωρών και το δεύτερο με το ρόλο των ιατρών στη μέχρι στιγμής αποτυχία της όποιας προσπάθειας.

Ο κ. Παπαταξιάρχης λοιπόν ο οποίος συνηθίζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει η Πολιτεία, ανέφερε τα εξής: «Από τη στιγμή κατά την οποία έχεις μία ταπεινή διείσδυση γενοσήμων στη χώρα κι έχεις δώσει κίνητρα και βλέπεις ότι το σύστημα δεν ανταποκρίνεται, μάλλον πρέπει να γίνεις πιο απαιτητικός από το σύστημα. Δηλαδή τα γενόσημα αξίζουν καλύτερης διείσδυσης στη χώρα και έχουμε έμμεσο και άμεσο συμφέρον και εμείς διότι είναι τα μοναδικά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον κύκλο της καινοτομίας. Αυτό συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Και γι’ αυτό κάθε φορά που θα βλέπετε την τοπική βιομηχανία να μιλά για την ταπεινή διείσδυση γενοσήμων θα είμαι όχι αρωγός και υποστηρικτής αλλά πιο φανατικός γιατί ακριβώς αυτό είναι το σωστό να γίνει. Τώρα δεν γίνεται μόνο με κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Δεν γίνεται μόνο με αλλαγή κουλτούρας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και μας θυμίζει λογικές όπου ό,τι δε λύνεται, κόβεται. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι και η ιατρική κοινότητα φαίνεται ότι δεν έχει την ωριμότητα να ανταποκριθεί στη λογική συνταγογράφησης γενοσήμων στην Ελλάδα. Μάλλον δεν θέλει να το εντάξει στην κουλτούρα της. Κακώς. Το ίδιο και οι Έλληνες ασθενείς. Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να θυμίσουν μη Δημοκρατία. Μη Δημοκρατία είναι η κατάσταση εκείνη η οποία ό,τι δεν απαγορεύεται είναι υποχρεωτικό. Ας το κάνουμε λοιπόν υποχρεωτικό. Υποχρεωτικό! Υποχρεωτική η συνταγογράφησή τους!».             

To DailyPharmaNews έθεσε το θέμα της ανωριμότητας των ιατρών στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι έλλειψη κουλτούρας των ιατρών στη χώρα μας στο θέμα της συνταγογράφησης γενοσήμων σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επικαλέστηκε μάλιστα πάνω σε αυτό και τη δική του προσωπική εμπειρία.

 «Προφανώς δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα. Την κουλτούρα την αποκτά κανείς από την εκπαίδευσή του. Δεν εκπαιδευόμαστε ούτε να αναγράφουμε δραστικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μας στα ελληνικά νοσοκομεία –εάν πάμε έξω θα το συναντήσουμε αυτό-, δεν εκπαιδευόμαστε επίσης να μη γράφουμε φάρμακα. Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα  που επηρεάζει πολλές φορές αλλά αυτά για να βελτιωθούν χρειάζεται χρόνος και χρειάζεται πειθώς. Ο πειθαναγκασμός πολλές φορές φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και γι’ αυτό, όπως είδατε, εγώ ανέφερα ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε μία εκστρατεία εναντίον της πολυφαρμακίας, εναντίον της κατάχρησης αντιβιοτικών, εναντίον όλων αυτών των πραγμάτων τα οποία μας τα επιβάλλει η κοινωνία. Και μας τα επιβάλλει η κοινωνία διότι θα σας  πω το εξής: ως εκπαιδευόμενος στην Αγγλία δεν ανέγραφα ποτέ αντιβιοτικά στις ρινοπλαστικές. Όταν τόλμησα να το κάνω ερχόμενος στην Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ ήμουν “ένας γιατρός που δεν ήξερε τη δουλειά του” γι’ αυτό το λόγο. Άρα ναι, συμφωνώ και εγώ αλλά η κουλτούρα χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί και είμαστε πρόθυμοι στο να αναπτυχθεί η σωστή κουλτούρα».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Εξαδάκτυλου προφανώς και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σχεδιασμό των πολιτικών της για τα γενόσημα.  Ευτυχώς ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, όταν στράφηκε κατά των φαρμακοποιών ρίχνοντάς τους ευθύνες επειδή από τα στοιχεία, όπως είπε, προκύπτει ότι οι συνταγές των γιατρών που γράφουν γενόσημα αλλάζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, άνω του 50% στα φαρμακεία, κράτησε στο τέλος και μία επιφύλαξη για το λόγο που συμβαίνει αυτό (δες εδώ) - να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Παπαταξιάρχη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Παπαταξιάρχη περί υποχρεωτικότητας συνταγογράφησης των γενοσήμων σημείωσε πως «για τα περί υποχρεωτικότητας χρήσης των γενοσήμων εγώ από τη φύση μου είμαι άτομο που δεν μπορεί κάποιος να μου επιβάλλει κάτι, δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον να μου επιβάλλει να πάρω μόνο το γενόσημο φάρμακο. Αυτό είναι θέμα καθαρά της επιλογής του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος είναι αυτός που πιστεύει στο φάρμακό του και θέλει να το επιλέξει».

Άλλωστε, όπως εξήγησε, «το γεγονός ότι ο ασθενής μπορεί να αμφισβητήσει το φάρμακο που λαμβάνει, τη δραστικότητα, τις παρενέργειές του ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον οδηγήσει στη μη λήψη του με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δεν είναι ακόμη γαλουχημένος ο Έλληνας ασφαλισμένος και ο ασθενής στην υποχρεωτικότητα του τύπου “γενόσημο ή διαφορετικά το πληρώνεις”. Είναι και στη φιλοσοφία του Έλληνα να αντιδρά όταν του επιβάλλεις πράγματα».

Ενδεικτικό πάντως της κακής νοοτροπίας – κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης- που υπάρχει σε πολύ κόσμο για τα γενόσημα είναι και το γεγονός ότι ο κ. Βαλτάς αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει ότι «η άποψη μου αυτή δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση αμφισβήτηση ότι η πλειοψηφία των γενοσήμων φαρμάκων είναι ασφαλέστατα φάρμακα, είναι καταξιωμένα φάρμακα, ότι τα ελληνικά γενόσημα πρέπει να στηριχτούν. Αυτά δεν χρειάζεται κάθε φορά να τα επαναλαμβάνουμε».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της φαρμακευτικής AbbVie και με την ευγενική υποστήριξη των: Astellas Pharma, Elpen, Genesis Pharma, Janssen, Pfizer, Roche και Sanofi.


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum Greece, Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, ΕΛΕΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Ασθενών Πνευμονικής Υπέρτασης, ΡευμαΖην και ΕΛΛΟΚ.