ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Λουράντος για γενόσημα: Οι φαρμακοποιοί αυτοί που τα στήριξαν από την αρχή, κι όμως λοιδορούνται για τις επιλογές άλλων

Λουράντος για γενόσημα: Οι φαρμακοποιοί αυτοί που τα στήριξαν από την αρχή, κι όμως λοιδορούνται για τις επιλογές άλλων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οξεία κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική γενοσήμων στη χώρα μας ασκεί με αναρτήσεις του (στις 19/4, στις 20/4 και στις 22/4) στο facebook o  πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος mε αφορμή τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του 2nd Evidence Health Conference από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τo εν λόγω ζήτημα (δες εδώ, εδώ και εδώ).

Ο κ. Λουράντος μάλιστα στην πιο πρόσφατη ανάρτησή του με τίτλο «Γενόσημα .... για γέλια και για κλάματα!» αναφέρει ότι τελικά οι φαρμακοποιοί παρόλο που ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή στήριξαν τα γενόσημα, κλήθηκαν εκ των υστέρων να πληρώσουν την απαξίωσή τους η οποία κατά κύριο λόγο ήρθε, όπως αναφέρει από γιατρούς και ΜΜΕ.

Αντίθετα οι φαρμακοποιοί, όπως σημειώνει «γνωρίζουμε το φάρμακο και το τι σημαίνει γενόσημο, το οποίο ουδέποτε απαξιώσαμε. Είμαστε οι κατ’ εξοχήν επιστήμονες για την χορήγηση του!» 

Και στις τρεις αναρτήσεις του ο πρόεδρος του ΦΣΑ αντιτίθεται σε οποιονδήποτε συμψηφισμό του rebate 0,8% με το bonus που έχει θεσπίσει η πολιτεία για τους φαρμακοποιούς, καλώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να μην δεχτεί κάτι τέτοιο.

Παρακάτω παρατίθενται οι αναρτήσεις του κ. Λουράντου:

 

«Ανήκουστος συμψηφισμός!» (σ.σ. αναρτήθηκε στις 19/4)

 

Εντελώς παράλογη και προς λάθος κατεύθυνση η συμπόρευση ΠΦΣ και Υπουργείου Υγείας, για τον συμψηφισμό της «κλοπής» εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ εις βάρος των φαρμακοποιών του 0,8%, με το bonus που δίνεται για τα γενόσημα φάρμακα στα φαρμακεία.

Θεωρώ λάθος την τακτική αυτού του συμψηφισμού. Εντελώς λάθος.

Το ένα είναι χαράτσι, κλοπή και αφαίρεση χρημάτων ως ποινή για κάποιον που δεν αποφασίζει για την χορήγηση του φαρμάκου (ο ασφαλισμένος αποφασίζει και υπογράφει) και το άλλο είναι bonus για γενόσημα που ο ίδιος ο φαρμακοποιός χορηγεί! Αλλοίμονο αν φτάνουμε στο σημείο να συμψηφίζουμε το παράνομο με το νόμιμο!!!!!!!!!

Δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν ισχυροποιούν την αγωγή που έχουμε κάνει (όσοι την έχουν κάνει - εγώ την έκανα) εναντίον του ΕΟΠΥΥ για την κλοπή αυτή;

Δεν αντιλαμβάνονται πως ακυρώνουν τις όποιες αντιδράσεις αυτών που τόλμησαν να εναντιωθούν σε αυτό το κλέψιμο;

Και να ... πανηγυρίζουνε κιόλας, ότι πέτυχαν μεγάλη ... συμφωνία;

Τι να πω!!!! Δεν ρώταγαν κανέναν ή τουλάχιστον εμάς που έχουμε προσφύγει εναντίον του ΕΟΠΥΥ;

Η αφίσα του ΠΦΣ (φωτό) συνάδει με την ... συμπόρευση;

 

 

«Πρόστιμο χωρίς παράβαση και ... κουλτούρα» (σ.σ. αναρτήθηκε στις 20/4)

 

Τάδε έφη Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος στο 2ο Evidence Based Health Conference την περασμένη Τρίτη 16 Απριλίου :

«οι φαρμακοποιοί έχουν μία άλλη αντίληψη για το ρόλο τους ως προς το πόσο μπορεί να ελεγχθεί η δαπάνη. Προφανώς θεωρούν ότι είναι μικρότερος από αυτόν των γιατρών όμως έχουν σημαντικό ρόλο στο ότι δεν έχουμε πετύχει τη διείσδυση των γενοσήμων την οποία εν πάσει περιπτώσει στοχεύουμε σαν χώρα και την οποία έχουν πετύχει άλλες χώρες. Και αυτό γιατί –δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται 100% στους φαρμακοποιούς ή σε μία κουλτούρα του ασθενή – καταναλωτή ας πούμε έτσι- όμως το 50% των συνταγών που είναι γραμμένα γενόσημα αλλάζει στο φαρμακείο με πρωτότυπα φάρμακα».

Ώστε έτσι! Οι φαρμακοποιοί φταίνε!!!

Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ποιό ... «φωτεινό» μυαλό επέβαλε στους φαρμακοποιούς ... «πρόστιμο» 0,8% επί των off patent φαρμάκων που δίδονται μέσω των συνταγών του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία μας!

Και από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΦΣ, στο DailyPharmaNews, συγκρίνει αυτήν την κλοπή, με το κίνητρο που (δεν) δίνει ο ΕΟΠΥΥ στον φαρμακοποιό για την διάθεση των γενοσήμων, αναφέροντας ότι ... «όταν ο φαρμακοποιός πληρώνει rebate 0,8% και περιμένει να του δώσουν ως αντιστάθμισμα αυτό το υποτυπώδες κίνητρο που δικαιούται να το πάρει και από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ ή το κράτος επικαλείται το ότι η βιομηχανία δεν δίνει αυτά τα χρήματα, αυτό είναι κάτι εντελώς αρνητικό. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση».

Ποιά λύση; Ο συμψηφισμός του παράνομου με το νόμιμο; Και εν πάσει περιπτώσει η επιβολή του 0,8% δεν είναι όπως αναφέρει rebate, αλλά πρόστιμο και μάλιστα ΠΑΡΑΝΟΜΟ και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται με νόμιμο κίνητρο!

Οτιδήποτε συζητιέται μεταξύ Υπ. Υγείας και φαρμακοποιών δεν μπορεί να έχει ως βάση συζήτησης, την λύση του συμψηφισμού, παρά μόνο την κατάργηση του προστίμου και την επιστροφή των κλεμμένων!!!

Ο Γραμματέας, αν θεωρεί ότι, για την διείσδυση των γενοσήμων πρέπει να υπάρξει ... πρόστιμο για παραδειγματισμό, αν έχει την ίδια άποψη με τον πρόεδρο του συνεδρίου και με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ότι είναι θέμα κουλτούρας και πως πρέπει να επιβληθεί δια ... ροπάλου το «γενόσημο», ας επιβάλει το πρόστιμο σε αυτούς που συνταγογραφούν ή σε αυτούς που το επιλέγουν .., και που δεν έχουν την ... απαιτούμενη κουλτούρα !!!

Δηλαδή στους ιατρούς και στους ... ασφαλισμένους.

Αλλά φυσικά δεν έχει την δύναμη να το κάνει (εκλογές έρχονται), και βρίσκει σαν εύκολο στόχο τους φαρμακοποιούς που ούτε συνταγογραφούν, ούτε επιλέγουν, αλλά εκτελούν είτε την εντολή ιατρού είτε την επιθυμία του ασφαλισμένου που μάλιστα ... υπογράφει γι’ αυτή!!!!

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης είναι εντελώς ανήθικη, αφού και τα χρήματα από το περίφημο «κίνητρο» δεν δίνονται στους φαρμακοποιούς και χρήματα κατακρατούνται από αυτούς ως πρόστιμο για τις επιλογές άλλων.

Θα πρέπει να γνωρίζει και αυτή η Κυβέρνηση πως με την ανηθικότητα δεν παίζουμε, αλλά την πολεμάμε. Καθώς και ο πρόεδρος του ΠΦΣ ότι το χαράτσι 0,8% δεν είναι rebate, αλλά πρόστιμο χωρίς παράβαση!!!!!

 

 

«Γενόσημα .... για γέλια και για κλάματα!» (σ.σ. αναρτήθηκε στις 22/4)

 

Μια λέξη που μπήκε τα τελευταία χρονιά στην ζωή μας και που τελικά κατάντησε η έννοια της να ορίζει κάτι το ευτελές και ... παραπεταμένο!

Ονοματίζοντας κάτι ως «γενόσημο», που μπορεί και να μην είναι φάρμακο, το απαξιώνουμε, το χλευάζουμε και .... γελώντας το παραδίδουμε στο περιβάλλον μας, ως έχοντα μηδενική αξία!

Όχι με ευθύνη δική μας, αλλά κυρίως του ιατρικού κόσμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στα γενόσημα, ασχέτως αν αυτά προϋπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια! Σε αυτήν την απαξίωση πήραν μέρος και τα ΜΜΕ που και αυτά στάθηκαν ... αρωγοί στην προσπάθεια της απαξίωσης και της προπαγάνδας υπέρ της συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία και όχι την δραστική ουσία!

Οι φαρμακοποιοί (και ιδιαίτερα εγώ ερχόμενος αντιμέτωπος σχεδόν με όλους) δέχθηκαν τα γενόσημα ως ισάξια φάρμακα με την προϋπόθεση να είχαν ασφαλώς την έγκριση του ΕΟΦ ή του αντίστοιχου οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ο καιρός πέρασε και σιγά σιγά άρχισαν όλοι (μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα και του ιατρικού κόσμου) να μιλούν περί ανάγκης .... μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά!!! Άρχισαν να μιλούν και να προτείνουν λύσεις όπως πχ την δια ροπάλου επιβολής των γενοσήμων ρίχνοντας τα βάρη στους πολίτες, θεωρώντας τους πως έχουν ... έλλειψη κουλτούρας!!!

Και στην προσπάθεια αυτή, ήρθε το κράτος να επιβάλει ... πρόστιμα στους ... φαρμακοποιούς παρακαλώ, για την μη συμμόρφωση των ασθενών στις απαιτήσεις της αγοράς, η οποία αγορά τα είχε προ πολλού ... απαξιώσει!!! Ταυτόχρονα όμως δίνει το δικαίωμα στους ασφαλισμένους να προμηθεύονται τα φάρμακο που επιθυμούν, υπογράφοντας την προτίμηση τους επί της συνταγής, αλλά αν αυτή η επιθυμία δεν αφορά γενόσημο, να την πληρώνει ο φαρμακοποιός με πρόστιμο!

Σε ποιό άλλο κράτος (εκτός αυτών με φασιστική νοοτροπία) μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο; Άλλος δηλαδή να συνταγογραφεί, άλλος να επιλέγει και ... άλλος να πληρώνει πρόστιμο για τους χειρισμούς των προηγούμενων;

Σε ποια κοινωνία η παρανομία (πρόστιμο χωρίς παράβαση) μπορεί να συμψηφιστεί με νομιμότατο bonus για την μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά;

Και τελικά προς τι όλη αυτή η ξαφνική πρεμούρα για την αύξηση των γενοσήμων; Ασφαλώς δεν πρόκειται για εξοικονόμηση κρατικών πόρων, αφού την επιβάρυνση της διαφοράς μεταξύ γενοσήμων και πρωτοτύπων την πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος! Ούτε για ξαφνική ... στοργή του Ελληνικού κράτους προς τους πολίτες του πρόκειται, για τους οποίους εξακολουθεί να είναι απολύτως εχθρικό!

Είναι για γέλια και κλάματα όλη αυτή η κατάσταση! Το φάρμακο είναι πλέον ... χρηματιστηριακό είδος, γύρω από το οποίο παίζονται πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια! Οι ξαφνικές μεταλλάξεις όλων αυτών που πριν είχαν τελείως διαφορετική άποψη από αυτήν που έχουν σήμερα, δίνουν την εντύπωση πως ουδείς ενδιαφέρεται για τον Έλληνα πολίτη και την δημόσια υγεία!

Η δε προσπάθεια για να πείσουν τον κόσμο πως με την αύξηση των γενοσήμων θα βρεθούν πόροι για τα νέα καινοτόμα φάρμακα, δεν μπορεί να πείσει κανέναν!

Σε όλη αυτή την ιστορία μόνο οι φαρμακοποιοί είχαν σταθερή άποψη από την πρώτη στιγμή! Αυτοί που σήμερα πληρώνουν πρόστιμα χωρίς παράβαση και ... λοιδορούνται για τις επιλογές άλλων!

Είπαμε, γνωρίζουμε το φάρμακο και το τι σημαίνει γενόσημο, το οποίο ουδέποτε απαξιώσαμε. Είμαστε οι κατ’ εξοχήν επιστήμονες για την χορήγηση του!

Ας το καταλάβουν πλέον άπαντες πριν είναι αργά!