ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Χρήση γενοσήμων φαρμάκων και κρατική φαρμακευτική δαπάνη

Χρήση γενοσήμων φαρμάκων και κρατική φαρμακευτική δαπάνη

Ο Κώστας Λουράντος εκφράζει μία θέση που ξαφνιάζει  

  

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αν διαβάσει κανείς τις αναρτήσεις που έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τις τελευταίες μέρες στο facebook θα διαπιστώσει ότι άφηνε να εννοηθεί ότι πίσω από τη μη αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά βρίσκονται κάποιες σκοπιμότητες (δες εδώ).

Σε νέα του ανάρτηση με ημερομηνία 23 Απριλίου πάει το ζήτημα ένα βήμα παρακάτω δίνοντας μία ανατρεπτική απάντηση για την υφιστάμενη κατάσταση με τη χρήση μάλιστα συγκεκριμένων παραδειγμάτων.

 

«Κι όμως!!! Τα γενόσημα ΑΥΞΑΝΟΥΝ την κρατική δαπάνη!!!»*

 

Τον τελευταίο καιρό από πολλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις βγαίνει η εντύπωση ότι τα γενόσημα μειώνουν την κρατική επιβάρυνση και η διείσδυση αυτών στην Ελληνική αγορά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην φαρμακευτική δαπάνη…

Είναι έτσι όμως:

Ασφαλώς όχι!!!

Η αλήθεια είναι πως με την χρήση των γενοσήμων (με την οποία δεν είμαι αντίθετος) η κρατική ασφαλιστική δαπάνη αυξάνεται, ενώ με την χρήση πρωτοτύπων ή off patent … μειώνεται!!!

Ιδού παραδείγματα που αποδεικνύουν την αλήθεια:

Έστω ότι έχουμε μία συνταγή για την υπερλιπιδαιμία με δραστική ουσία rosuvastatin 20MG X 14 tabl και με συμμετοχή 25% για τον ασφαλισμένο. Για μηνιαία θεραπεία απαιτούνται δύο κουτιά, αφού κάθε κουτί έχει 14 χάπια και η δοσολογία είναι «ένα κάθε βράδυ».

Έχουμε δύο περιπτώσεις:

Α) Επιλογή του γενοσήμου Rosuvastatin 20MG με λιανική τιμή 10,10 ευρώ. Συνεπώς τα δύο κουτιά κοστίζουν 20,20 ευρώ.

Το ασφαλιστικό ταμείο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα φάρμακα με 15,15 ευρώ.
Ο ασφαλισμένος πληρώνει ως συμμετοχή 6,05 ευρώ (συμμετοχή 5,05 + 1 ευρώ για την συνταγή).

 

Β) Επιλογή του off patent φαρμάκου Crestor με λιανική τιμή 15,54 ευρώ. Συνεπώς τα δύο κουτιά κοστίζουν 31,08 ευρώ. 
Το ασφαλιστικό ταμείο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα φάρμακα με 4,20 ευρώ!!!


Ο ασφαλισμένος πληρώνει ως συμμετοχή 26,88 ευρώ (συμμετοχή 25,88 + 1 ευρώ για την συνταγή)!!!

 

Ας εστιάσουμε στις εξής παρατηρήσεις:

1) Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει σύμφωνα με το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος το off patent φάρμακο Crestor, o ΕΟΠΥΥ θα έχει κέρδος 10,95 ευρώ, αφού στην πρώτη περίπτωση του γενοσήμου επιβαρύνεται με 15,54 ευρώ ενώ στην δεύτερη του off patent με 4,20 ευρώ!!!

2) Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει το μη γενόσημο φάρμακο Crestor θα πληρώσει επί πλέον 20,83 ευρώ, αφού στην πρώτη περίπτωση του γενοσήμου πληρώνει 6,05 ευρώ, ενώ στην δεύτερη του off patent 26,88 ευρώ!!!

3) Επί πλέον ο φαρμακοποιός, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος τελικά επιλέξει το off patent Crestor θα πληρώσει πρόστιμο 31,08 Χ 0,8% =0,24 ευρώ, το οποίο θα εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ!

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το παράδειγμα. Ας δούμε άλλα δύο:

Α) Για τη θεραπεία πεπτικού έλκους:

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: Nexium 40mg x 28 tabl. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με 1,92 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει 7,78 ευρώ!!!

ΓΕΝΟΣΗΜΟ: Esactive 40mg x28 tabl. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με 3,90 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει 2,63 ευρώ

 

Β) Για την ψυχική ισορροπία:

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: Zyprexa 5mg x 28 tabl. O ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με 10,80 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει 13,92 ευρώ.
ΓΕΝΟΣΗΜΟ: Zoxil 5mg x 28 tabl. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με 11,05 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει 5,02 ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως τα γενόσημα δεν μειώνουν την κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Αντιθέτως την αυξάνουν.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι η μείωση που επιφέρει η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στην ιδιωτική δαπάνη και ιδιαίτερα στις τσέπες των ασφαλισμένων, πράγμα που θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό από τους πολίτες, οι οποίοι αφέθηκαν στην προπαγάνδα αυτών που μιλούσαν για γενόσημα επικίνδυνα, που παρασκευάζονται σε … υποανάπτυκτες χώρες και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά.

Έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες….

Εν κατακλείδι λοιπόν έχουμε:

1) Τα γενόσημα είναι φάρμακα που αυξάνουν (!) την κρατική δαπάνη και μειώνουν την ιδιωτική!

2) Τα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα, εφόσον έχουν την έγκριση των αρμόδιων φορέων, και εναπομένει μόνο η ψυχολογική αποδοχή τους από τους πολίτες. Ασφαλώς μεγάλη ευθύνη έχουν και όσοι από την αρχή φρόντισαν να τα απαξιώσουν.

3) Απαιτείται άμεση αλλαγή του μοντέλου αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο τα γενόσημα να είναι κοστοβόρα για την κρατική δαπάνη!

4) Να εκλείψει αμέσως το πρόστιμο 0,8% στους φαρμακοποιούς για την επιλογή των πολιτών στα πρωτότυπα φάρμακα! Εκτός των άλλων η επιλογή των ασφαλισμένων για τα πρωτότυπα φάρμακα, κάνει … καλό στον ΕΟΠΥΥ!!! Του μειώνει τις … δαπάνες!!!!

5) Δεν πρέπει κάποτε να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι το παράδοξο φαινόμενο, να επιμένει το κράτος στην διείσδυση των γενοσήμων, όταν αυτά είναι … ζημιογόνα για την κρατική δαπάνη; Προς τι τέτοια πρεμούρα, λέγοντας και μάλιστα αποδεδειγμένα ψέματα; Πάντως για οικονομία στις τσέπες των πολιτών … δεν το κάνουν! Τι συμβαίνει λοιπόν;

 

* Τα σημεία του κειμένου, όπου η γραμματοσειρά τονίζεται έγινε κατ’ επιλογή του DailyPharmaNews