ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Με τα ΜΥΣΥΦΑ γίνεται πάρτι

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Με τα ΜΥΣΥΦΑ γίνεται πάρτι

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στις δυσκολίες που έχουν πολλοί ασθενείς να αγοράσουν τα απαραίτητα γι’ αυτούς φάρμακα αναφέρθηκε ο τέως πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ1 "Πρωινή βάρδια" με θέμα την εκτόξευση της ιδιωτικής δαπάνης για φάρμακα το 2018 στο 1,64 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν το Παρατηρητήριο Οικονομικών της Υγείας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ο κ. Θεοδοσιάδης αιτιολόγησε το μεγάλο ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής «σε πάρα πολλά φάρμακα τα οποία δεν συνταγογραφούνται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά επιπλέον οφείλεται και στο ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων από 10-11% που ήταν το 2009 τώρα έχει φτάσει στο 32-33%, δηλαδή έχει τριπλασιαστεί λόγω ασφαλιστικής τιμής και λόγω διαφόρων άλλων επιβαρύνσεων».

Σε ερώτηση για το εάν η αύξηση αυτής της συμμετοχής οφείλεται στο ότι έχει βγει εκτός λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων μεγάλος αριθμός φαρμάκων ή εάν οφείλεται στην αύξηση της τιμής των φαρμάκων ο κ. Θεοδοσιάδης απάντησε ότι συμβαίνουν και τα δύο. «Καταρχήν με τα ΜΗΣΥΦΑ γίνεται πάρτι. Οι τιμές τους έχουν πάει 2 και 3 φορές πάνω. Έχουμε δηλαδή φάρμακα που η τιμή τους έχει αυξηθεί πάνω από 100% διότι πολύ απλά, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τις τιμές αυτών των φαρμάκων που κοντεύουν στα χίλια, τις καθορίζει μονομερώς η φαρμακοβιομηχανία. Όπως το ακούσατε! Δηλαδή η φαρμακοβιομηχανία αποφασίζει ότι ένα φάρμακό της αύριο θα πουλιέται κατά 40% ακριβότερα και καταλαβαίνετε οι τιμές έτσι, που έχουν πάει. Έχουν πάει στον ουρανό! Δεύτερον είναι πολλά φάρμακα τα οποία είναι στην αρνητική λίστα και δεν συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, άρα τα πληρώνει και αυτά ο ασθενής από την τσέπη του. Αν και οι τιμές εδώ είναι καθορισμένες τις πληρώνει ο ασθενής κατά 100%. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων με τη μέθοδο της ασφαλιστικής τιμής και της διαφοράς τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της τιμής που έχει το φάρμακο την επιβαρύνεται επίσης ο ασφαλισμένος. Αυτό σημαίνει ότι τα μεν μη συνταγογραφούμενα που έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους τα πληρώνει εξ’ ολοκλήρου αλλά και τα συνταγογραφούμενα τα πληρώνει σε τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι τα πλήρωνε το 2009. Όλα αυτά βγάζουν 1,8 δις από την τσέπη του ασφαλισμένου. Το θέμα είναι ότι εμείς αυτά τα ζούμε καθημερινά και βογκάει ο κόσμος στα φαρμακεία και ζούμε φαινόμενα πρωτοφανή. Δηλαδή βλέπουμε ανθρώπους που ενώ πρέπει να παίρνουν ένα χάπι κάθε πρωί για την πίεσή τους, το παίρνουν μέρα παρά μέρα για να “φτουρίσει”, για να κρατήσει λίγο παραπάνω. Έχουν κόψει φάρμακα μονομερώς, τα οποία κατά την κρίση τους τα θεωρούν μικρότερης σημασίας για να μειώσουν τη συμμετοχή τους. Όταν έρχονται στο φαρμακείο και εκτελούμε τη συνταγή και τους λέμε ότι “η συμμετοχή σου είναι 25 ευρώ” μας απαντούν “ωπ, σταμάτα. Βγάλε αυτό, αυτό, αυτό. Δώσε μου αυτό που κατά την κρίση μου είναι απαραίτητο –τώρα βέβαια για την κρίση ενός ανθρώπου που δεν έχει σχέση με την ιατρική και τη φαρμακευτική, καταλαβαίνετε τι γίνεται- και δώσε μου αυτά γιατί δεν έχω” . Το άλλο φαινόμενο είναι “εντάξει, δεν έχω να πληρώσω 25, 30, 35 ευρώ που βγαίνει η συμμετοχή μου, έχω πέντε, πάρτα και γράψε τα υπόλοιπα να τα δώσω όταν πάρω τη σύνταξη” και διάφορα τέτοια φαινόμενα.

 

Μ. Χειμώνας: Στα OUT OF POCKET είναι το πρόβλημα

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η αναφορά που έκανε στο θέμα των out of pocket σκευασμάτων o Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου για την παρουσίαση της έκδοσης «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2018» καθώς και των βασικών συμπερασμάτων της μελέτης «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Χειμώνας σημείωσε ότι η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα είναι γύρω στα 600-610 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια κατά μέσο όρο. Αυτό που παραμένει ανεξέλεγκτο είναι η δαπάνη για out of pocket σκευάσματα, δηλαδή αγορές στο φαρμακείο που έχουν να κάνουν με ΜΥΣΥΦΑ, φάρμακα αρνητικής λίστας και αποζημιούμενα φάρμακα που επέλεξε να πάρει ο ασθενής από την τσέπη του. Πρόκειται για δαπάνη που αγγίζει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

«Αυτό το κομμάτι είναι που μας απασχολεί, αυτό το κομμάτι επιβαρύνει τον ασθενή αλλά ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό είναι καθαρά επιλογή του ασθενή. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς έχουν αυτή τη συμπεριφορά είναι οι πολύ χαμηλές τιμές πολλών φαρμάκων και το ότι ο καθένας μπορεί να τα λαμβάνει έτσι χωρίς κανέναν έλεγχο. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» παρατήρησε ο κ. Χειμώνας ό οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της IQVIA σύμφωνα με τα οποία «το 57% των φαρμάκων που αγοράζονται σ’ ένα φαρμακείο σε τιμές φαρμακείου αφορούν φάρμακα που έχουν κόστος μικρότερο των 7 ευρώ. Αυτό δείχνει και το μεγάλο αριθμό φθηνών φαρμάκων που έχουμε στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου υποστήριξε πως θα πρέπει να αναζητηθεί η αναγκαιότητα της χρήσης πολλών φαρμάκων που παλιότερα δίνονταν με κουπόνι και αποζημιώνονταν αλλά σήμερα έχουν καταστεί ΜΥΣΥΦΑ και χορηγούνται χωρίς έλεγχο.