NEA

Εργοθεραπευτές προς αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ: «Αιδώς, κύριε Γεωργακόπουλε»

Εργοθεραπευτές προς αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ: «Αιδώς, κύριε Γεωργακόπουλε»

«Οι δημοκρατικές διαδικασίες, η διαβούλευση και η διαφορετική άποψη είναι άγνωστες λέξεις για εσάς κ. Γεωργακόπουλε», απαντούν οργισμένοι οι εκπρόσωποι των Εργοθεραπευτών στον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, με ένα κείμενο γραμμένο με όλη την ένταση που διακατέχει τον κλάδο που νιώθει ότι συστηματικά αδικείται από τις διατάξεις που περνά το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια.

 

Στο κείμενό τους, οι εργοθεραπευτές, αρχίζοντας με την ετυμολογία της λέξης «α?δώς», σε μία υπαινικτική αναφορά της ανάγκης σεβασμού και σωφροσύνης που πρέπει να χαρακτηρίζει τις πλευρές που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, απαντούν σε υψηλούς τόνους σε κάθε κατηγορία που πρόσφατα εξαπέλυσε εναντίον τους σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προ(σ)καλώντας τον, στο τέλος, να εξηγήσει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την έκτροπη κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις για την πιστοποίηση θεραπευτών και χώρων της Ειδικής Αγωγής.

Αναλυτικά, η απάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ σε συνέντευξη του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλου, για τη διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων της Ειδικής Αγωγής:

 

«Αγαπητέ κύριε Γεωργακόπουλε,

Η αιδώς, της αιδους είναι αρχαία ελληνική λέξη, προερχόμενη από το ρήμα αιδομαι ή αιδουμαι, που σημαίνει σέβομαι, ευλαβούμαι.

Στην πορεία της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, η αιδώς απέκτησε ευρύτερη σημασιολογία. Δήλωνε την σωφροσύνη, την οποία είχαν όλοι οι άνθρωποι μέσα τους, αλλά ήταν στην κρίση τους το αν θα την καλλιεργούσαν ή όχι. Εμπλουτιζόμενη στο χρόνο, απέκτησε νέα έννοια όπου χαρακτηρίζει το συναίσθημα της ντροπής που προέρχεται ιδίως από καταπάτηση των ηθικών ή κοινωνικών κανόνων.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, εκφράζετε με χαρακτηριστικό τρόπο την άποψή σας για τις διαδικασίες συνεργασίας του οργανισμού σας με τους παρόχους της πρωτοβάθμιας υγείας και ειδικότερα με τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών - ΠΣΕ ΝΠΔΔ. Οι λέξεις δημοκρατική διαδικασία, διαβούλευση, διαφορετική άποψη και πρόταση, είναι εκτός της πρακτικής σας. Δεν μας κάνει εντύπωση, γιατί είναι συνηθισμένο φαινόμενο από το 2016.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας στη συνέντευξη:

«Όταν ο ΕΟΠΥΥ σας κάλεσε για συζήτηση – διαβούλευση ενόψει σύναψης συμβάσεων το 2017, σταθήκατε καθολικά αρνητικοί απέναντι στον Οργανισμό».

Τότε λοιπόν, στις 23/12/2016, κληθήκαμε από τον ΕΟΠΥΥ για να μας ανακοινωθεί η υποχρεωτική μας συμβασιοποίηση μέχρι 31/12/2016, με όρους βέβαια που παρέπεμπαν σε εργασιακές σχέσεις αποικίας του 18ου μΧ.  αιώνα.

Έχετε δίκιο. Σταθήκαμε καθολικά αντίθετοι και δεν υπογράψαμε την επιστημονική και επαγγελματική μας καταδίκη. Βέβαια, η αιτιολογημένη άρνησή μας, που καταγράφηκε με επιχειρήματα στην Επιτροπή Ειδικής Αγωγής, μάλλον δεν σας είναι γνωστή. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορείτε να χρεώνετε στην εργοθεραπευτική κοινότητα την άρνηση ανακούφισης (μάλλον οικονομικής) των ασθενών και των οικογενειών τους. Επρόκειτο για ανακούφιση του κλειστού (και συνεχώς τα επόμενα χρόνια μειούμενου) προϋπολογισμού του οργανισμού ΜΑΣ για τις ειδικές θεραπείες. Μέσα στη δική σας πρακτική βέβαια υπήρχε και η καθυστέρηση εξόφλησης της δαπάνης σε οικογένειες ωφελούμενων για  μήνες, μάλλον από υπερβολική ‘ευαισθησία’.

Σαν ΠΣΕ ΝΠΔΔ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από το 2012 υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως νόμος του κράτους, παρόλο που η εργοθεραπεία μέχρι και σήμερα αναφέρεται σαν φυσικοθεραπευτική πράξη με τιμή 1,23 ευρώ, όταν με το νόμο 4461/2017 (άρθρο 108, παρ.2) η τιμή έγινε 15 ευρώ!!!

Σαφέστατα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί εφαρμογή του νόμου και πρέπει να υπάρχει, αλλά με επιστημονικά πρωτόκολλα και επιστημονική τεκμηρίωση. Δυστυχώς και τα δύο αυτά στοιχεία λείπουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών και για αυτό δεν ευθύνονται οι εργοθεραπευτές, αλλά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα παράρτημα με το οποίο διαφωνεί κάθετα η θεραπευτική και ιατρική (μέσω των επιστημονικών εταιριών) κοινότητα. Βλέπετε, η πρακτική πετάω στο καλάθι των αχρήστων το παράρτημα της Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και φτιάχνω ένα ‘βολικό’ (για τον Προϋπολογισμό) παράρτημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όσους ενδιαφέρονται για την παροχή των απαραίτητων θεραπευτικών πρακτικών στα παιδιά, σε όποιο κωδικό κατά ICD10 και αν ανήκουν.

Ακόμα όμως και στην εφαρμογή αυτής της συνταγογράφησης, έχετε δημιουργήσει “ελεγκτική επιτροπή”, η οποία μπορεί να κάνει διάγνωση διαδικτυακά, αλλάζοντας ακόμα και τους κωδικούς αναφοράς του θεράποντος πιστοποιημένου ιατρού (θεωρώντας τον τουλάχιστον ανεπαρκή επιστημονικά και όχι μόνο), αμφισβητώντας επίσης και το πρωτόκολλο που εσείς δημιουργήσατε, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα και τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού.

Μέσα από όλα αυτά, οι μόνοι που βρίσκονται σε απόγνωση είναι οι ασφαλισμένοι - ωφελούμενοι του ΕΟΠΥΥ, για τους οποίους υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε.

Στη συνέντευξή σας ακόμα, καταγγέλλετε ότι “Προσχηματικά δείχνετε πως δέχεστε τη διαδικασία πιστοποίησης, αλλά στην ουσία την ΑΡΝΕΙΣΘΕ, αφού καλείτε τα μέλη σας «να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, προτού υπάρξει διάλογος πάνω στις σαφείς θέσεις που θα διατυπώσει ο Σύλλογος”.

Μερικές φορές ξεπερνάτε τον εαυτό σας. Σαν σύλλογος ποτέ δεν λειτουργήσαμε προσχηματικά και ξέρετε πολύ καλά ότι πάντα είχαμε σταθερές θέσεις σε ότι αφορά την ειδική αγωγή και όχι μόνο. Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους είναι πάγια πρότασή μας από το 2016.

Μια μικρή λεπτομέρεια που σας ξεφεύγει είναι ότι, χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή των συλλογικών οργάνων, δεν γίνεται πιστοποίηση. Πιστοποίηση που θα αφορά θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους (μετά τη διαδικασία άδειας λειτουργίας για την οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις από το 2017), μέσα από πλατφόρμα για την ειδική αγωγή (και όχι σε πλατφόρμα παρόχων σε σύμβαση) και θα περιέχει ακόμα και την εταιρική μορφή των δραστηριοποιούμενων στο χώρο των ειδικών θεραπειών. Θα ήταν μια πολύ καλή αρχή για να “γνωριστούμε” καλύτερα μεταξύ μας, όλοι μας.

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι με τον νόμο 4461/28-03-2017, συστάθηκε ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ και ως εκ τούτου όλοι οι εργοθεραπευτές που εργάζονται στην ελληνική επικράτεια πρέπει να είναι ενεργά μέλη του. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία που ζητάει ο οργανισμός σας από εμάς, είναι καταχωρημένα και επικαιροποιημένα από τον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ. Αρκεί λοιπόν μια επικαιροποιημένη βεβαίωση (δημόσιο έγγραφο) εγγραφής του συλλόγου μας για να πιστοποιήσει τη νομιμότητα παροχής εργοθεραπείας στην ελληνική επικράτεια, αποφεύγοντας φαινόμενα αντιποίησης επαγγέλματος.

Ενδιαφέρουσες απόψεις για την πιστοποίηση και όχι μόνο, μπορείτε να διαβάσετε και στο τελευταίο υπόμνημα που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ από τον ΠΣΕ-ΝΠΔΔ με αρ. πρωτ. 090/09-04-2019. Παράλληλα, ας έχουμε όλοι υπόψη μας, ότι πολλές φορές έχουν δοθεί τα στοιχεία που ζητάτε στις ΠΕ.ΔΙ. και κανείς επαγγελματίας δεν αρνήθηκε να τα δώσει, ακόμα και με τον κίνδυνο να βρεθούν σε κοινή θέα και όχι μόνο. Αλλά ευτυχώς για εμάς, η σχέση μας με τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, είναι απόλυτης εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Να είστε βέβαιος ότι πιο αυστηρός κριτής και ελεγκτής από αυτούς, τους ίδιους τους γονείς, δεν υπάρχει και έτσι πρέπει να είναι.

Πραγματικά, έγινε κανένας έλεγχος ποτέ για την εγκυρότητα αυτών των δεδομένων, ειδικά για τις εταιρικές μορφές που υπάρχουν στο χώρο των ειδικών θεραπειών;

Η βασική διαφορά μας, κύριε Γεωργακόπουλε, είναι ότι εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία και την ανταλλαγή απόψεων για να γίνουν πράξη όλα αυτά. Αντίθετα, η δική σας άποψη καταγράφεται στις δηλώσεις σας.

Η “κατοχή της μοναδικής αλήθειας” δεν είναι δική μας άποψη και σίγουρα δεν ταιριάζει με τις απόψεις μας περί δημοκρατίας και ισονομίας.

Σαν ΝΠΔΔ δεν κάνουμε ποτέ προσχηματικές κινήσεις - δηλώσεις και αυτό πρέπει να το γνωρίζετε πολύ καλά.

 Ήξεις - αφήξεις έχουν οι δικές σας νομοθετικές πρωτοβουλίες και εγκύκλιοι, με αποδέκτες τους ασφαλισμένους σας, οι οποίοι στο τέλος μένουν ακάλυπτοι. Είμαστε οι ίδιοι για τους οποίους έχει δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με το ποιος δρα προσχηματικά και παραπλανητικά, μπορείτε, λοιπόν, να ρωτήσετε τους ίδιους τους ασφαλισμένους σας.

Η δική σας εγκύκλιος της 18/04/2019 (για ακόμη μια φορά σε περίοδο εορτών, με ότι σημαίνει αυτό) είναι προσχηματική κίνηση υποτιθέμενης πιστοποίησης που καταπατά δική σας εγκύκλιο (ΔΒ3Α/Φ115/4/οικ7238/25-02-2019) και δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την απόδοση δαπάνης στους ασφαλισμένους του οργανισμού μας. Γιατί είναι δική σας και μόνο υποχρέωση η κοινοποίηση της - αχρείαστης κατ΄εμάς - έγκρισης της “ελεγκτικής” επιτροπής και όχι να μεταφέρετε την ευθύνη από τον έναν στον άλλο, έως ότου βρείτε πρόθυμο. Η δε απόδοση της δαπάνης γίνεται (όποτε) από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους δικαιούχους και όχι στους θεραπευτές, οι οποίοι ούτε είχαν ούτε έχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τον οργανισμό σας.

Σαν ΠΣΕ-ΝΠΔΔ πιστεύουμε ότι γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ πιστοποίησης και σύμβασης οποιασδήποτε μορφής.

Εξηγείστε λοιπόν στους ίδιους τους ασφαλισμένους σας την καθυστέρηση στην απόδοση της δαπάνης, τον «μαγικό» τρόπο δημιουργίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τη δημιουργία μιας απίστευτης, αντιεπιστημονικής και απόλυτα γραφειοκρατικής διαδικασίας για τις ειδικές θεραπείες και αφήστε τους ίδιους να κρίνουν τις δικές μας προσχηματικές πράξεις…

Όχι, λοιπόν, μαθήματα συνέπειας λόγων και πράξεων σε εμάς».