ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αντιδιαβητικό φάρμακο δοκιμάζεται ως βοηθητική θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Αντιδιαβητικό φάρμακο δοκιμάζεται ως βοηθητική θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος

Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν πιο εύκολα τη βλαβερή συνήθεια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον (Health Science Center (University of Texas Health Science Center - UTHealth).

 

Πιο συγκεκριμένα, το αντιδιαβητικό φάρμακο που μελετάται ως πιθανή θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος είναι η εξενατίδη (exenatide), ένας αγωνιστής υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1RA) τύπου γλουκαγόνου, την εμπορική διάθεση του οποίου έχει η AstraZeneca. Το φάρμακο θα περάσει από κλινική δοκιμή με 90 εθελοντές.

 «Οι προκλινικές και κλινικές μελέτες έδειξαν ότι ένα φάρμακο για το διαβήτη –η εξενατίδη– που έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφίμων και άλλων εθιστικών ουσιών, όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη», δήλωσε η Dr Luba Yammine, κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

 «Αυτά τα ευρήματα μας οδήγησαν να διερευνήσουμε την εξενατίδη ως πιθανή θεραπεία για διακοπή του καπνίσματος. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα βοηθήσει στην παύση του καπνίσματος μέσω του μηχανισμού ανταμοιβής: οι καπνιστές, δηλαδή, θα νιώθουν μειωμένη απόλαυση όταν καπνίζουν. Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και στη μείωση των συμπτωμάτων από τη διακοπή, που συνήθως αντιμετωπίζουν τα άτομα που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα».

 Οι συμμετέχοντες θα λάβουν θεραπεία έξι εβδομάδων  -είτε με εξενατίδη είτε με εικονικό φάρμακο- σε μία διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη που περιλαμβάνει ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών.