ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καταγγελίες Λουράντου για το θέμα του ωραρίου αλλά...

Καταγγελίες Λουράντου για το θέμα του ωραρίου αλλά...

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιστροφή σιγά σιγά στην καθημερινότητα αλλά οι Πασχαλινές διακοπές, όπως και κάθε αργία για τους φαρμακοποιούς, δυστυχώς, μοιάζουν πλέον με σκιαγραφικό που αναδεικνύει ξεκάθαρα το πρόβλημα, που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τον κλάδο και ακούει στο όνομα ωράριο λειτουργίας φαρμακείων.

Οι αργίες λοιπόν πλέον αποτελούν την αφορμή για να καταγγελθεί αυτό που συμβαίνει καθημερινά αλλά τις συγκεκριμένες μέρες είναι πολύ πιο έντονο. Κάτι που συμβαίνει σε κάποιο βαθμό σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής με τα 3.500 φαρμακεία είναι προφανώς πιο έντονο.

Το πρόβλημα ανέδειξε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λουράντος.

 

Έγραψε λοιπόν τη Δευτέρα του Πάσχα ένα μικρό κείμενο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κατάντια!!!», στο οποίο περιγράφει την περίπτωση πολύ-ιδιοκτήτη φαρμακείων που αποφάσισε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα να λειτουργήσει τα φαρμακεία του -ενώ ο ίδιος έκανε τις διακοπές του- σε βάρος ενός μικρού φαρμακείου που εφημέρευε υποχρεωτικά στην ίδια περιοχή αλλά που προφανώς ήταν δύσκολο να πάρει πελατεία από τον ισχυρό συνάδελφό του:

«Σήμερα, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου .... παρόλο που εορτάζει ... θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει ΤΑ φαρμακεία του, απέναντι από το νοσοκομείο, επειδή αυτό εφημέρευε!!!!

Φυσικά δεν υπολόγισε την συνάδελφο που εφημερεύει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στην περιοχή, αλλά ... μέτρησε την είσπραξη που θα έχανε αν ήταν κλειστός και επειδή γι αυτόν το ζητούμενο είναι το ... χρήμα και μόνο, έδωσε εντολή να ανοίξουν τα φαρμακεία, ενώ ο ίδιος απουσίαζε .... προφανώς για διακοπές!

Η συνάδελφος που εφημέρευε πήγε στα φαρμακεία διαμαρτυρόμενη, κάλεσε την αστυνομία και μου τηλεφώνησε.

Προσπάθησα να βρω τον “συνάδελφο” Γιώργο, αλλά στάθηκε αδύνατον μιας και δεν σήκωνε το τηλέφωνο. Στην αστυνομία είπα πως θέλω αντίγραφο της καταγγελίας για τα περαιτέρω!

Όταν δεν σέβεσαι πια τίποτα, όταν ο νους σου βρίσκεται στην συσσώρευση κέρδους ακόμα και αν αυτό προέρχεται από “κλοπή” εις βάρος άλλων συναδέλφων, όταν εσύ την έχεις κάνει για ... εξοχικά ή αλλά μέρη υποχρεώνοντας υπαλλήλους σου να δουλεύουν, όταν η ζωή σου κινείτε γύρω από την ..δήθεν εξυπηρέτηση του κοινού ενώ ουσιαστικά στοχεύεις στη δική σου ευμάρεια, δεν νομίζω πως μπορώ να προσθέσω κάτι διαφορετικό εκτός από αυτό:

Είσαι η κατάντια του κλάδου!!!

Μπορεί ο ηλίθιος ο νόμος να σου επιτρέπει να ανοίξεις, όμως ό,τι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Και εσύ εμπίπτεις ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία!!!!».

 

Δύο μέρες αργότερα, την Πρωτομαγιά ο κ. Λουράντος επανήλθε στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων για να υπενθυμίσει ότι:

 

Υποχρεωτική αργία έχει καθιερωθεί από πέρσι η Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και άλλες διατάξεις στο ‘Αρθρο 14 η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α ? 85), αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα

  1. Το άρθρο 7 του ν. 74/1975 (Α 139) καταργείται”.

 

Καλά όλα αυτά αλλά επί της ουσίας, οι όποιες καταγγελίες βοηθούν τελικά κάπου ή απλά υπενθυμίζουν την αδυναμία εδώ και τόσα χρόνια εξεύρεσης μίας βιώσιμης για όλους λύσης ώστε και ο πολίτης να εξυπηρετείται αλλά και τα μικρά φαρμακεία να έχουν κάποια ελπίδα να επιβιώσουν απέναντι σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό;.