ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει οριστικά στους Γάλλους φαρμακοποιούς να διεξάγουν εμβολιασμούς

Νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει οριστικά στους Γάλλους φαρμακοποιούς να διεξάγουν εμβολιασμούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με την ελληνική νομοθεσία να δίνει εδώ και λίγο καιρό τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διεξάγουν εμβολιασμούς στα φαρμακεία μετά από κάποιες διαδικασίες πιστοποίησης -οι οποίες επί του παρόντος αναζητούνται για να κατατεθούν ως πρόταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο- οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Έτσι η είδηση ότι μετά από 2 χρόνια ενός πιλοτικού προγράμματος, ήρθε πρόσφατα μια νέα (23/4/2019) νομοθετική ρύθμιση στη Γαλλία που εξουσιοδοτεί οριστικά τους Γάλλους Φαρμακοποιούς να διενεργούν εμβολιασμούς στα φαρμακεία τους, ήταν επόμενο να κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων από τους έλληνες φαρμακοποιούς.

Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί μπορούν πλέον οριστικά να διενεργούν εμβολιασμούς.  Για να γίνει αυτό χρειάζεται απλά να πιστοποιηθούν στην τοπική υπηρεσία Υγείας δηλώνοντας στο ανάλογο Μητρώο: το δυναμικό των Φαρμακοποιών του κάθε Φαρμακείου που θα συμμετάσχει, να λάβουν μια πρακτική εκπαίδευση (η οποία θα πιστοποιηθεί επίσης) και τέλος να ακολουθούν τις προϋποθέσεις της ενέργειας (καταγραφή: ασθενών, διενέργειας εμβολιασμού, όνομα και παρτίδας φαρμάκου, συγκατάθεση ασθενούς, μη-εμβολιασμού για άτομα που είχαν αλλεργικές αντιδράσεις κατά το παρελθόν και φυσικά να διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως καθορίζονταν από την προηγούμενη νομοθεσία).

Το γεγονός χαιρετίστηκε από το συνιστολόγιο φαρμακοποιών farmakopoioi.blogspot.com με το σχόλιο ότι «Συνήθως λέμε πόσα χρόνια πίσω είμαστε σαν Κράτος από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Να και κάπου που κι εμείς βαδίζουμε σχετικά κοντά με την ευρωπαϊκή εμπειρία και πρέπει να επιταχύνουμε κι άλλο!».  

Δείτε το έγγραφο (στα γαλλικά) εδώ