NEA

Α. Ξανθός: «Αριστερό αποτύπωμα» στην υγεία

Α. Ξανθός: «Αριστερό αποτύπωμα» στην υγεία

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης και στο κοινωνικό κράτος έχουν αφήσει ένα ευδιάκριτο αριστερό αποτύπωμα». Αυτό, είπε μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ από την Καρδίτσα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.

«Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τα μέτρα για τη στήριξη των πιο ακραία φτωχοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα υπόλοιπα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο υπόλοιπο κοινωνικό κράτος, και, επιτρέψτε μου να πω, ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης, νομίζω αναδεικνύουν αυτό το αποτύπωμα».

Ο κ. Ξανθός νωρίτερα επισκέφθηκε την ΤΟΜΥ Καρδίτσας και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με τη συμμετοχή του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Επίσης ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ). Το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση του Τμήματος Υγείας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε το θέμα: «Με την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την Ισότητα στην Υγεία».

«Τον Σεπτέμβρη του ’15», τόνισε στην εκδήλωση, «είπαμε ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να διαχειριστούμε ένα ακόμα μνημόνιο και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με άλλο όμως δημόσιο ήθος, με εντιμότητα, με «κοινωνική μεροληψία» υπέρ των αδύναμων, με προτεραιότητα στα κοινωνικά αγαθά και στο δημόσιο συμφέρον. Αυτή ήταν η επιλογή που κάναμε και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας αυτή η επιλογή δικαιώνεται, παρά το ότι υπήρξαν επιβαρύνσεις και αυτή την περίοδο σε εκτεταμένα στρώματα της κοινωνίας».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας «δεν θέλουμε να εξωραΐζουμε την πραγματικότητα -δεν είναι και αριστερό αυτό- φτιάχνοντας ειδυλλιακές εικόνες για να επαιρόμαστε. Αυτό, όμως, που νομίζω ότι δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ότι στον τομέα της υγείας κάναμε ορισμένα πράγματα», κάνοντας λόγο για τρεις σημαντικές παρεμβάσεις:

«Πρώτον, τελειώσαμε αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην πράξη -και όχι στα λόγια- η βασική αριστερή ιδέα ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο οφείλει κάθε ευνομούμενο κράτος και κάθε ευρωπαϊκή χώρα προφανώς, να διασφαλίζει στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση και το εισόδημά τους. Το δεύτερο που κάναμε, διασφαλίζοντας το με νύχια και με δόντια, είναι η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Αυτό που πετύχαμε, δεν ήταν ούτε δεδομένο, ούτε αυτονόητο. Οι άνθρωποι του συστήματος υγείας ξέρουν πολύ καλά πόσο κοντά στα όρια του μπλακ άουτ έφτασε το σύστημα υγείας το 2014 και 2015. Έγινε τεράστια προσπάθεια, έγινε επένδυση, στα πλαίσια του εφικτού, επιπλέον ανθρώπινων και υλικών πόρων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το κατάλαβαν αυτό οι άνθρωποί του, συνέχισαν να βάζουν πλάτη, στήριξαν μια προσπάθεια σταθεροποίησης, εξυγίανσης και διαρκώς μεγαλύτερης αναβάθμισης των δημόσιων δομών».

«Τρίτον, είχαμε πει ότι δεν θα συμβιβαστούμε με ένα κλίμα γενικευμένης ανομίας, προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς, επιρροής συμφερόντων που υπήρχε διαχρονικά στο σύστημα υγείας. Βάλαμε την ατζέντα της ηθικοποίησης του ζητήματος. Αυτό δεν το έχουμε ολοκληρώσει, προφανέστατα. Είμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας, αλλά έχει αρχίσει μια διαδικασία και διερεύνησης σκανδάλων, του πάρτι της προηγούμενης περιόδου, και απόδοσης ευθυνών, αλλά κυρίως μια παρέμβαση θεσμικής θωράκισης του συστήματος. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολιτικά σημαντικό για μια αριστερή πολιτική δύναμη, να παρέμβει σε ένα πεδίο φαυλότητας και με θεσμικό τρόπο να θωρακίσει το σύστημα, ώστε να μη διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα».

Και οι τρεις αυτές κορυφαίες παρεμβάσεις αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι εφαρμόστηκε στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον, στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας, με τις ίδιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

 

 

 Μ.Τ.