ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μία εξόρμηση γνώσης, ευεξίας και καλλιέργειας της συναδελφικότητας διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Εύβοιας

Μία εξόρμηση γνώσης, ευεξίας και καλλιέργειας της συναδελφικότητας διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Εύβοιας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαΐου μία εξόρμηση βοτανολογικού ενδιαφέροντος στη Λίμνη Ευβοίας. Φαρμακοποιοί θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε καταπράσινα τοπία και καταρράκτες και να παρατηρήσουν από κοντά τους ποικίλους φυσικούς και φαρμακευτικούς θησαυρούς της Βόρειας Ευβοίας.

Είναι η τρίτη φορά που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ευβοίας πραγματοποιεί μία τέτοια δραστηριότητα. Όπως ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Στράτος Καρλατήρας η ιδέα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας πραγματοποίησε στην Εύβοια μία από τις ετήσιες εκδηλώσεις της που περιλαμβάνει σεμινάρια και βοτανικό περίπατο. «Ήμουν μόλις ένα μήνα πρόεδρος, τον Οκτώβριο του 2014 που έγινε η εκδήλωση της Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας στην Κύμη, όταν γεννήθηκε η ιδέα να συνεχίσουμε τη δράση  σαν Σύλλογος. Η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας (Ε.Ε.Ε.) καταγράφει, μελετά, αναπτύσσει και διαδίδει τους παραδοσιακούς τρόπους χρήσης των φυτών. Άλλωστε το 25% από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τα φυτά.  Το θέμα της Διημερίδας ήταν “Κινητικές διαταραχές του εντέρου - φυτοθεραπευτικές πρακτικές”.. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με φυτά της περιοχής  και  βοτανικό περίπατο σε δασώδη περιοχή της Κύμης  ενώ  το φαγητό, ο  χορός  και η διασκέδαση, έδιναν μια χαρούμενη πινελιά σ αυτή την όμορφη απόδραση από την καθημερινότητα  στη φύση. Τότε συμμετείχαμε πρώτη φορά.  Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήσαμε ως Σύλλογος μία διημερίδα ακριβώς στα πρότυπα της εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας στη Στενή της Εύβοιας με βοτανικό περίπατο στη Δίρφυ και με ομιλίες από καταξιωμένα στο χώρο του φαρμάκου πρόσωπα, όπως ο κ. Κώστας Δεμέτζος, Καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, ο κ. Μανώλης Μιτάκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, η κ. Σοφία Τσαλουχίδου, φαρμακοποιός, ερευνήτρια».

Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν ομιλίες, όπως τις προηγούμενες φορές αλλά θα γίνει ένας πολύ ενδιαφέρων βοτανικός περίπατος στους καταρράκτες του Δρυμώνα, μία τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Η Εύβοια, όπως εξηγεί ο κ. Καρλατήρας, είναι ένα μέρος που έχει πολλές φυσικές ομορφιές π.χ. το Όρος Δίρφυς, το Φαράγγι στο Δημοσάρη, τους καταρράκτες του Δρυμώνα, τόσο το βόρειο τμήμα της που συνδυάζει βουνό και θάλασσα όσο και το νότιο. Αυτές οι ομορφιές βοηθάνε στην πραγματοποίηση τέτοιου είδους εκδηλώσεων».

Το σημαντικό κέρδος για τον κ. Καρλατήρα, πέρα από τις γνώσεις που αποκτούν οι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες ,είναι ότι έρχονται κοντά μεταξύ τους, “η ισχύς εν τη ενώσει”. Δεν είναι ένα σεμινάριο ,όπου θα μείνεις αμίλητος για να παρακολουθήσεις τις ομιλίες.. Δεν  είναι το facebook που βρίσκεσαι μπροστά σε μια οθόνη. Eδώ θα είναι ένα Σαββατοκύριακο γνώσης, χαράς, άσκησης, ευεξίας. Θα καθίσουμε μαζί στο ίδιο τραπέζι, θα περπατήσουμε, θα γελάσουμε, θα διασκεδάσουμε, θα μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς Η συναδελφικότητα δεν γεννιέται … καλλιεργείται. Αυτές οι δράσεις δημιουργούν δεσμούς, χτίζουν φιλίες».