NEA

Καρδιακή Ανεπάρκεια και Υπέρταση: Σημαντικοί εχθροί της ανθρώπινης υγείας

Καρδιακή Ανεπάρκεια και Υπέρταση: Σημαντικοί εχθροί της ανθρώπινης υγείας

Πολύπλευρες είναι οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) σε όλη την Ελλάδα το μήνα Μάιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2019), την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2019).

 

Παρουσιάζοντας στον Τύπο τους στόχους και το περιεχόμενο των κοινωνικών της δράσεων σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, η ΕΚΕ  έδωσε, παράλληλα, πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση.

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια
Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της καρδιάς να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και οξυγόνο με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στους πνεύμονες και άλλους ιστούς του σώματος.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιακή ανεπάρκεια είναι:

  1. το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια (δεν φτάνει ο αέρας) στην μικρή σχετικά προσπάθεια (π.χ. περπάτημα, καθημερινές δουλειές) ή ακόμα και στην ηρεμία (κύρια όταν ξαπλώνει)
  2. η εύκολη κούραση, αδυναμία, δυσκολία συχνά και στις απλές καθημερινές δραστηριότητες και
  3. τα οιδήματα (πρήξιμο) στα πόδια αλλά και στην κοιλιά.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ουσιαστικά την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών παθήσεων. Η πιο συχνή αιτία είναι η στεφανιαία νόσος – υπολογίζεται ότι σε 7 από τους 10 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αυτή οφείλεται σε ένα ή περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
Άλλες αιτίες είναι δομικές παθήσεις της καρδιάς, όπως οι βαλβιδοπάθειες και οι μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και οι λοιμώξεις του μυοκαρδίου, καθώς και η χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή διαταραχή που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου, έντονα συμπτώματα, κακή υγεία και κακή ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα συχνές νοσηλείες στο Νοσοκομείο, που αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλα τα συστήματα υγείας.
Παλιότερα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ζούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σήμερα -χάρη στις προσπάθειες για πρώιμη διάγνωση, τη στενή παρακολούθηση, την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών, τις εξελίξεις στη φαρμακευτική και άλλη θεραπεία- οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια καταφέρνουν και απολαμβάνουν πολύ περισσότερα χρόνια ζωής.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να παραπεμφθεί γρήγορα σε καρδιολόγο ώστε να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της πάθησης.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, καταγράφονται

  • περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου,
  • 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση,
  • μόλις οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Από αυτά και μόνο τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το πρόβλημα της καρδιακή ανεπάρκεια στη χώρα μας, αν και δεν έχει καταγραφεί συστηματικά, είναι πολύ μεγάλο.
Στη χώρα μας, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμώνται σε 200.000, ενώ περισσότερα από 500 νοσοκομειακά κρεβάτια είναι μόνιμα κατειλημμένα από αυτούς τους ασθενείς. Και στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι νοσηλείες λόγω KA απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

 

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΚΕ στην ενημέρωση του Τύπου, υπάρχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας, που αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη.

 

«Έχουμε ένα διά βίου κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρδιακή ανεπάρκεια της τάξης του 20% και αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση», τόνισε χαρακτηριστικά η σύμβουλος της ΕΚΕ, Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, Κ. Τσιούφης, ενημέρωσε ότι η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου και έδωσε το μήνυμα ότι οι μετρήσεις της πίεσης πρέπει να είναι κάτω από 140 mm Hg και 90mm Hg, για να σώσει τη ζωή του ο ασθενής και να ελέγχει πραγματικά την αρτηριακή του πίεση.

 

Ακολούθως, ο Επιμελητής Β' ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου» και πρόεδρος της Ο.Ε. Αρτηριακής Πίεσης της ΕΚΕ, Κώστας  Θωμόπουλος, επεσήμανε ότι η υπέρταση αφορά όλο τον πληθυσμό, ότι το 1/3 άνω των 60 έχει υπέρταση και ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Τόνισε επίσης ότι το 50% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση και ότι δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Μίλησε τέλος για την ανάγκη πρόληψης της υπέρτασης  με άσκηση, μειωμένη λήψη αλατιού, έλεγχο του βάρους και μεσογειακή διατροφή και επισήμανε ότι οι ασθενείς είναι πραγματικά προστατευμένοι όχι λαμβάνοντας απλώς μια φαρμακευτική αγωγή αλλά με το να είναι οι μετρήσεις τους στα φυσιολογικά όρια.  

 

Ρ.Σ.