NEA

Χιλιάδες νοσηλευτές και μαίες στη Βρετανία εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας του Brexit

Χιλιάδες νοσηλευτές και μαίες στη Βρετανία εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας του Brexit

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σε βρετανικά ΜΕ, σχεδόν 5.000 άτομα, νοσηλευτικό προσωπικό από την ΕΕ που εργάζεται στη Βρετανία, έχει εγκαταλείψει το NHS τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εργάζονται ως νοσηλευτές και μαίες στη Βρετανία μειώθηκε από 38.024 το Μάρτιο του 2017 σε 33.035 το 2019.

Εντυπωσιακό είναι ότι, πάνω από το μισό (51%) των νοσοκόμων και των μαιών της ΕΕ που εγκατέλειψαν το NHS δήλωσαν ότι το Brexit ήταν ο κύριος λόγος για να προσανατολιστούν σε εργασία εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, το ένα τρίτο του νοσηλευτικού προσωπικού που εγκατέλειψαν το NHS δήλωσαν ότι η πίεση, το άγχος και οι κακές για την ψυχική υγεία συνθήκες ήταν ο σημαντικότερος λόγος για να εγκαταλείψουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, το 20% των εκπαιδευόμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι απογοητεύτηκαν σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στους ασθενείς.

Παρ' όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των νοσοκόμων και των μαιών που εργάζονται για το NHS παραμένει υψηλός προς το παρόν, καθώς 8000 περισσότεροι νοσηλευτές και μαίες καταγράφηκαν φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αριθμοί ενισχύθηκαν από την αύξηση κατά 126% του αριθμού των νοσοκόμων και των μαιών από χώρες εκτός της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, ο αριθμός των νοσοκόμων και των μαιών εκτός ΕΕ αυξήθηκε από 2.720 πέρυσι σε 6.157 το 2019.

Απαντώντας σε νέα στοιχεία για το νοσηλευτικό προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκαν στο Μητρώο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής (Nursing and Midwifery Council - NMC) την Τετάρτη 8 Μαΐου, η Γενική Γραμματέας του Royal College of Nursing, Donna Kinnair, δήλωσε:

«Οι πολιτικά υπεύθυνοι θα πρέπει να ανησυχήσουν από τη διαπίστωση ότι σχεδόν ένας στους τρεις νοσηλευτές που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους το έκαναν λόγω της απαράδεκτης πίεσης. Έχουν εκμεταλλευτεί την καλή θέληση των νοσοκόμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτή την κατάσταση έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».

«Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μεγάλη εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας από Ευρωπαίους νοσηλευτές, λόγω του φόβου του Brexit ως κύρια αιτία».

«Κάθε χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να εφαρμόζει μια σοβαρή στρατηγική για το εγχώριο εργατικό δυναμικό, σχετικά με τις προσλήψεις, την εκπαίδευση αλλά και τη διατήρηση μιας νέας γενιάς νοσηλευτών απέναντι στους οποίους έχουν νομικές υποχρεώσεις».