ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Δυσίατη αλλά αντιμετωπίσιμη σήμερα η νόσος. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην έγκαιρη αναγνώρισή της;

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Δυσίατη αλλά αντιμετωπίσιμη σήμερα η νόσος. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην έγκαιρη αναγνώρισή της;

Μία χρόνια, σοβαρή, συστηματική, αυτοφλεγμονώδης πάθηση είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ), που ανήκει στην κατηγορία των σπονδυλοαρθροπαθειών και προσβάλλει -εκτός από το δέρμα- τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων και τη σπονδυλική στήλη, ενώ σοβαρές είναι και οι συννοσηρότητες που προκαλεί, λόγω της χρόνιας φθοράς του οργανισμού, με συχνότερη την κατάθλιψη, η οποία έχει την πιο άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Για τα συμπτώματα, την παθοφυσιολογία της νόσου, αλλά και τις νέες βιολογικές θεραπείες που έρχονται, τα τελευταία χρόνια, να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα άτομα που πάσχουν από ΨΑ συζητήσαμε με τη Ρευματολόγο, Άννα Κανδύλη*, στη συνέντευξη που ακολουθεί, στην οποία η γιατρός επισημαίνει το σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο του φαρμακοποιού στην έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου, καθώς είναι ο επιστήμονας εκείνος που έρχεται, σχεδόν καθημερινά, σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να τον προτρέψει να επισκεφθεί τον ειδικό γιατρό, δηλαδή το Ρευματολόγο.

 

 

Επιμέλεια συνέντευξης: Ρούλα Σκουρογιάννη

 

 

Κυρία Κανδύλη, τι είναι η Ψωριασική Αρθρίτιδα και πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι συστηματική φλεγμονώδης νόσος, η οποία εμφανίζεσαι με πόνο και οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων του σώματος και έχει συστηματική εμφάνιση. Έχει ποικιλομορφία ως νόσημα δηλαδή εμφανίζεται σε διαφορετικές αρθρώσεις και χαρακτηριστική της εικόνα είναι αυτή της ενθεσοπάθειας, των τενοντίτιδων, δηλαδή, που μπορεί να προσβάλλουν όλες τις αρθρώσεις.
Είναι ένα νόσημα που συσχετίζεται με την Ψωρίαση και έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών με Ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν, κάποια στιγμή, στη ζωή τους Ψωριασική Αρθρίτιδα.

 

Για να θέσετε με ασφάλεια τη διάγνωση, ποια είναι εκείνες οι ενδείξεις που σας βοηθούν;

 

Η ψωρίαση είναι ένα νόσημα πάρα πολύ διαδεδομένο και οι ασθενείς γνωρίζουν ότι είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ο συνδυασμός της αρθρίτιδας –των πρησμένων αρθρώσεων και του πόνου– σε άτομα νεαρής ηλικίας που είναι επίμονος, δηλαδή, εμφανίζεται με μία χρονιότητα, μπορούν να θέσουν την υποψία της ύπαρξης της Ψωριασικής Αρθρίτιδας. Δεν πρόκειται για επεισόδια τα οποία έρχονται για λίγο καιρό και μετά εξαφανίζονται και δεν ξαναενοχλούν τον ασθενή. Τις περισσότερες φορές, είναι επίμονα, επαναλαμβάνονται, είναι χρόνιες καταστάσεις και, επομένως, η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος είναι μεγάλη.

Οι γιατροί –όλων των άμεσα εμπλεκομένων ειδικοτήτων, όπως της ορθοπαιδικής και της παθολογίας– γνωρίζουν την ύπαρξη του νοσήματος και μπορούν να κατευθύνουν σωστά τον ασθενή.

 

Πώς επηρεάζει η ψωριασική αρθρίτιδα την ποιότητα ζωής των ασθενών και ποιες είναι οι πιο συχνές συννοσηρότητες;

 

Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΨΑ είναι υποβαθμισμένη, καθώς η νόσος μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή, στη λειτουργικότητα, την κινητικότητα, την εργασία, την παραγωγικότητα, στις ανθρώπινες σχέσεις, στη συμμετοχικότητα των ανθρώπων αυτών σε απλές καθημερινές πράξεις και εργασίες και έχει πάρα πολύ μεγάλη σχέση με νοσήματα που αφορούν τη χρόνια φθορά του οργανισμού, όπως είναι η υπέρταση, η ουρική αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη. Έχει βρεθεί ότι έως και το 50% των ασθενών με ΨΑ μπορεί να παρουσιάσει κατάθλιψη. Η κατάθλιψη, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το νόσημα εκείνο που έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή. Κάποια άλλα σχετιζόμενα νοσήματα φθοράς, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η στεφανιαία νόσος, έχουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή του πάσχοντα από ΨΑ, που δε γίνονται άμεσα αντιληπτές μέχρι να προκληθούν οι σοβαρές επιπτώσεις, σε δεύτερο χρόνο.

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών και τι προσφέρουν οι νεότεροι βιολογικοί παράγοντες;

 

Υπάρχουν φάρμακα παλαιότερης γενιάς, τα συνθετικά DMARDS, τα συνθετικά, όπως λέγονται, τροποποιητικά φάρμακα της νόσου, τα οποία έχουν σημαντική δράση γενικά, όμως, έχει βρεθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ΨΑ, τα φάρμακα αυτά δεν καλύπτουν τη θεραπεία. Θα λέγαμε, επομένως, ότι οι νέοι βιολογικοί παράγοντες (όπως Anti-TNFa, Anti-IL 17, Anti-IL 12-23), τα φάρμακα νέας γενιάς, έρχονται να δώσουν ένα σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανακαλυφθεί και, ήδη, κυκλοφορούν και χορηγούνται φάρμακα που χρησιμοποιούν νέα μονοπάτια κατά της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να έχουν οι ασθενείς περισσότερες δυνατότητες και οι γιατροί τη χαρά να μπορούν να εναλλάσσουν τις θεραπείες που μπορούν να δίνουν καλύτερα αποτελέσματα στον ασθενή τους.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι η πραγματικότητα είναι ότι, πριν 15 με 20 χρόνια, ήταν ουσιαστικά χωρίς αποτελεσματική θεραπεία τα νοσήματα που αντιμετωπίζαμε εμείς οι ρευματολόγοι.

 

Πολύ δύσκολη για τους ασθενείς η παλαιότερη κατάσταση που περιγράφετε, καθώς η Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι ένα δυσίατο και σύνθετο νόσημα.

 

Όντως. Δεν καλύπτεται, διότι υπάρχει το δερματικό πρόβλημα και ούτε μπορεί να την υποτιμήσει κανείς, επειδή μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντα. Αναγκάζονται οι ασθενείς να λαμβάνουν μακροχρόνιες θεραπείες και θα πρέπει να σταθούν και τυχεροί στο να αποδειχτούν αποτελεσματικές για τους ίδιους οι θεραπείες αυτές.

 

Πώς μπορεί να συμβάλλει ο φαρμακοποιός στην έγκαιρη αναγνώριση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας και στην παραπομπή στο δερματολόγο;

 

Στη χώρα μας, οι φαρμακοποιοί είναι οι επιστήμονες εκείνοι που έχουν πιο άμεση και καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των ασθενών μας. Επομένως, όταν συζητούν στο φαρμακείο τους με ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνια άλγη, από χρόνιους πόνους, έχουν οιδήματα, επίμονα συμπτώματα, κόπωση με συνοδά δερματικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι εμφανή και για τα οποία ο φαρμακοποιός μπορεί ήδη να έχει συστήσει και χορηγήσει στον ασθενή κρέμες και αλοιφές για τη βελτίωση των βλαβών, στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να υποψιαστεί την Ψωριασική Αρθρίτιδα και να συμβουλεύει τους ασθενείς να επισκεφτούν τον ειδικό γιατρό, το ρευματολόγο. Και επειδή είναι νόσημα που φαίνεται, είναι πιο εύκολο να το εντοπίσει κανείς και να το αντιμετωπίσει πιο άμεσα.

 

 

 

 

*Άννα Κανδύλη, ρευματολόγος