ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο του ΦΣ Λασιθίου κ. Κώστα Καλδή με αφορμή το 14ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο

Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο του ΦΣ Λασιθίου κ. Κώστα Καλδή με αφορμή το 14ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο

 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Το φαρμακείο αλλάζει, αλλά ζει» το μήνυμα του 14ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που ανοίγει αύριο Σάββατο 11 Μαΐου τις πύλες του στο Σίσι Λασιθίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Με αφορμή το συνέδριο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου που έχει φέτος την ευθύνη για την οργάνωση του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Καλδής μίλησε στο DailyPharmaNews. Εξήγησε πως προέκυψε ο τίτλος του συνεδρίου, τα βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν σε αυτό εκφράζοντας παράλληλα ορισμένες σκέψεις του για την πορεία του κλάδου μέχρι σήμερα αλλά και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από εδώ και πέρα.     

 

«Το φαρμακείο αλλάζει, αλλά ζει», ένας τίτλος για το φετινό 14ο Παγκρήτιο συνέδριο Φαρμακοποιών που αποπνέει αισιοδοξία. Πως προέκυψε η επιλογή του;

Ο τίτλος προέκυψε ύστερα από πρότασή μου προς τα μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου ώστε να βρούμε έναν τίτλο που είναι τόσο κλασικός. Ήταν μία προσωπική μου  επιλογή με την οποία και όλοι συμφώνησαν θεωρώντας την πετυχημένη. Είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις «αλλάζω» και «ζω». Πράγματι προέκυψε ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας καθώς είμαστε σε μία φάση αλλαγής, πραγματικής αλλαγής. Περνάμε σε μία φάση ύστερα από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη διενέργεια εμβολιασμών από τους φαρμακοποιούς με το φαρμακείο να αναγνωρίζεται επίσημα ως ένα κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως εμείς θέλουμε ως κλάδος να λέμε και θέλουμε αφενός αυτό να μας πάει ένα βήμα μπροστά ως επαγγελματίες και λειτουργούς υγείας αφετέρου να μας δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε περισσότερα στον κόσμο που μας εμπιστεύεται.

Η αναγνώριση αυτών των υπηρεσιών και η κατοχύρωσή τους θα μας βοηθήσει να αναδειχθούμε ακόμη περισσότερο στο ρόλο μας στην κοινωνία και να βγούμε προς τα έξω και με άλλες ενέργειες που μελλοντικά είναι προγραμματισμένες να γίνουν και θα εκπλήξουν θετικά τον κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην κοινωνία, να γίνουμε πιο εξωστρεφείς ώστε να κατοχυρώσουμε όλα αυτά που έχουμε κατακτήσει ως επαγγελματίες αλλά δεν τα βγάζαμε μέχρι σήμερα προς τα έξω. 

Πως μέσα από το πρόγραμμα του συνεδρίου σκοπεύετε να αναδειχθεί ο τίτλος αυτός;

 

Έχουμε διάφορα θέματα τα οποία είναι επιστημονικού ενδιαφέροντος κατά κύριο λόγο . θα επικεντρωθώ όμως περισσότερο στις ομιλίες που θα γίνουν για τον εμβολιασμό. Το Σάββατο το βράδυ υπάρχουν δύο ομιλίες οι οποίες αναφέρονται στη συμβολή του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο που θα την κάνει ο συνάδελφος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης ο οποίος έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα σε συνεργασία και με συναδέλφους από την Ευρώπη και θα αναδείξει και με αριθμούς το πόσο ευεργετικό είναι αυτό που κάνει ο φαρμακοποιός -και που επιτέλους αναγνωρίστηκε και από την ελληνική πολιτεία- στην πρόληψη αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων από την πλευρά της πολιτείας. Αμέσως μετά υπάρχει η ομιλία του Κωνσταντίνου Δεμέτζου, ο οποίος είναι Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας ο οποίος θα μιλήσει για την τεχνολογία και την καινοτομία των εμβολίων καθώς η παγκόσμια κοινότητα έχει μπει σε μία διαδικασία παρασκευής καινοτόμων εμβολίων. Την Κυριακή το πρωί θα γίνει μία επίδειξη πρώτων βοηθειών για την περιποίηση τραύματος στο φαρμακείο από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να εμπεδώσουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα μονοεδρικά και ιδιαιτέρως απομονωμένα φαρμακεία που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τέτοιου είδους ζητήματα και καλούνται να προσφέρουν μία άμεση βοήθεια σε σημεία όπου δεν υπάρχει άλλος επαγγελματίας υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό ο συνάδελφος να μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις σώζοντας καμιά φορά και ζωές.

Υπάρχουν και άλλες ομιλίες ειδικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος ενώ θα πρέπει να αναφέρω και την εναρκτήρια ομιλία πολιτιστικού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος που θα γίνει για τη Σπιναλόγκα. Το τι ήταν η Σπιναγόγκα, τι γινόταν τα χρόνια που φιλοξενούσε τους λεπρούς και τις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος Αγίου Νικολάου να την αναγνωρίσει η UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.       

Επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των εμβολιασμών, και με αφορμή το γεγονός ότι υπάρχει μία αναμονή για το τι θα γίνει με το θέμα της πιστοποίησης των φαρμακοποιών που θα μπορούν να εμβολιάζουν, θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας.

Νομίζω ότι παρ’ όλες τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, η πιστοποίηση θα γίνει, θα προχωρήσει. Δεν είναι κάτι φοβερό, κάτι ιδιαίτερο. Το έβαλε η πολιτεία ως προϋπόθεση, το αποδεχτήκαμε για να μην πάει πίσω το κύριο θέμα μας που είναι να μπορούμε να εμβολιάζουμε και επίσημα μέσα στα φαρμακεία.

Ο φαρμακοποιός είναι πράγματι ένας επιστήμονας υγείας ο οποίος κατά πολλούς συναδέλφους δεν χρειάζεται πιστοποίηση. Εμείς δεν θα θέλαμε μόνο και μόνο γι’ αυτό το θέμα να σταματήσει η όλη διαδικασία αναγνώρισης της δυνατότητάς μας να εμβολιάζουμε. Υπάρχει σχέδιο κεντρικά υπό την αιγίδα του ΠΦΣ να γίνει αυτή η πιστοποίηση μέσω Πανεπιστημίων και θα είμαστε σε όλα τα κομμάτια του σχετικού νομοθετήματος σύμφωνοι.

 

Το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα προηγούμενα 4 συνέδριά σας πραγματοποιήθηκαν σε καθεστώς μνημονίων. Πόσο έχει αλλάξει η εικόνα του φαρμακείου από το μακρινό 2009 μέχρι σήμερα και πως το βιώνετε αυτό στην Κρήτη;

Πράγματι ο κλάδος είναι γνωστό ότι στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε. Μάλιστα αυτή η στοχοποίηση έγινε και μέσα από προγραμματικές δηλώσεις πρωθυπουργού στη Βουλή στη λογική ότι τα φαρμακεία ήταν υπεύθυνα ή συνυπεύθυνα για την εισαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Γεγονός είναι ότι –όχι με ευθύνη όμως των φαρμακοποιών- υπήρξε μία αλόγιστη δαπάνη στα φάρμακα. Εμείς ως κλάδος δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να εκτελούμε τις συνταγές που έρχονταν στα φαρμακεία, όπως ακριβώς κάνουμε και σήμερα. Είτε η συνταγή κοστίζει ένα ευρώ είτε εκατό, εκτελείται στο φαρμακείο, δεν γράφεται στο φαρμακείο. Άρα η συμμετοχή μας σε αυτό το κομμάτι είναι μηδενική.

Τα χρόνια που περάσαμε ήταν πολύ δύσκολα. Η ελάττωση κατά πολύ της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στα σημερινά επίπεδα του 1,945 δισ. ευρώ –έχει υποτριπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 κατ’ εντολή της τρόικας – δημιούργησε προβλήματα. Αυτό σιγά σιγά αρχίζει να επανεξετάζεται καθώς προσπαθούμε με επιχειρήματα να εξαιρέσουμε από αυτό το στενό κονδύλι τα εμβόλια, προσπαθούμε με επιχειρήματα να βγάλουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους ούτως ώστε να δοθεί μία ανάσα στους πολύ σφιχτούς προϋπολογισμούς προς όφελος της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους έτσι ώστε πραγματικά να πάμε σε μία νέα εποχή.

Όταν λέω ότι περάσαμε πολύ δύσκολα δεν αναφέρομαι μόνο στις δυσκολίες των φαρμακοποιών αλλά και στην επαφή μας με τον κόσμο. Ζήσαμε από πρώτο χέρι τον κόσμο να μην έχει να πληρώσει τη συμμετοχή του, να λέει ότι «εγώ θα παίρνω το φάρμακο μου μέρα παρά μέρα για να με φτάσει για δύο μήνες και όχι για έναν γιατί δεν έχω λεφτά να τα αγοράσω». Οι καταστάσεις αυτές νομίζω ότι έχουν τελειώσει πια, μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή, σε μία ορθολογικοποίηση, σ’ ένα καθεστώς όπου μπορούμε να ακουστούμε με επιχειρήματα και να πούμε ποιο είναι το σωστό και ελπίζουμε ότι αυτά που είναι σωστά θα γίνουν και θα κατοχυρωθούν και στο μέλλον. Νομίζω ότι και η αλλαγή της ηγεσίας του Πανελληνίου θα δώσει μία πνοή προς αυτό να διεκδικήσει κάποια πράγματα τα οποία ούτε καν ήταν δυνατόν να ακουστούν τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον να γίνουν. Ευελπιστούμε πλέον πως όλα θα πάνε προς το καλύτερο.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μνημονιακών χρόνων έχουν κλείσει φαρμακεία στο νομό σας;

Όχι. Είμαστε 62 συνάδελφοι σε 60 φαρμακεία σε όλον τον νομό μας. Δεν έκλεισε φαρμακείο λόγω της κρίσης. Ένας μικρός αριθμός φαρμακείων, μικρότερος από τα δάκτυλα του ενός χεριού φαίνεται να έχουν κάποιες δυσκολίες αλλά δεν έχει κλείσει φαρμακείο λόγω της κρίσης. Υπάρχουν αυτοί οι ελάχιστοι συνάδελφοι που έχουν κάποια οικονομικά προβλήματα, βοηθούμενοι όμως από τις φαρμακαποθήκες, τους Συνεταιρισμούς και ίσως και από τις τράπεζες επιβιώνουν και συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις δυσκολίες που έχουν.

Οι φαρμακοποιοί λοιπόν στο νομό σας φαίνεται πως ήταν προετοιμασμένοι και κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες…

Οι φαρμακαποθήκες του νησιού –και οι ιδιωτικές και οι συνεταιριστικές- πράγματι βοήθησαν τους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν να στέκουν στα πόδια τους και να επιβιώσουν βοηθούμενοι οικονομικά. Αυτό σίγουρα έγινε. Από την άλλη οι συνάδελφοι δεν νομίζω ότι ήταν προετοιμασμένοι γιατί κανείς δεν περίμενε  την κρίση, απλώς ίσως τα ανοίγματά τους ήταν σχετικά μικρά και διαχειρίσιμα την ώρα που έσκασε η «βόμβα». Εάν τα οικονομικά ανοίγματα για κάποιον δεν είναι μεγάλα μπορεί να αντέξει. Υπήρχαν σίγουρα μεγάλα προβλήματα τον πρώτο καιρό διότι έπρεπε να πιστωθεί ο ΕΟΠΥΥ και η πίστωση από τους δύο μήνες να πάει στους τέσσερις. Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν χρήματα για να επιβιώσει το φαρμακείο. Εάν κάποιος δεν είχε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα μπορούσε να το κάνει ή να βοηθηθεί και να το κάνει. Απ’ ό,τι φαίνεται στο νησί δεν υπήρχαν φαρμακεία με τέτοια μεγάλα ανοίγματα οπότε δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα. Τώρα πλέον δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τέτοια θέματα. Έχουμε πάει προς το καλύτερο και έχει οριστικοποιηθεί η ροή των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν το έχουμε πλέον στην ατζέντα μας ως πρόβλημα αυτό. Έχει σταθεροποιηθεί τόσο πολύ η κατάσταση ώστε είμαστε σίγουροι ότι πράγματι τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα θα υπάρξει οπωσδήποτε ροή πληρωμών. Κάποτε γι’ αυτό κάναμε πολυήμερες απεργίες, τώρα πια δεν υπάρχει καν στην ατζέντα ως πρόβλημα. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα μας βοηθούν να προγραμματίσουμε οικονομικά τις υποχρεώσεις μας και πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή θα πάει ακόμη καλύτερα. Ελπίζουμε ότι με την εφαρμογή της άυλης συνταγής, όπως ακούγεται, ίσως οι πληρωμές γίνονται ακόμη πιο γρήγορα.           

Ποιες κατά την άποψή σας θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες στις διεκδικήσεις για την ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου;

Το πρώτο πρόβλημα του κλάδου αυτή τη στιγμή είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα άλυτο αυτή τη στιγμή. Έχει γίνει προσπάθεια από όλες τις πλευρές να λυθεί, όμως δεν λύνεται διότι οι εξαγωγές των φαρμάκων με δεδομένο ότι η λιανική τους τιμή εδώ είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με τις τιμές τους σε άλλες χώρες –και λόγω των μνημονίων- οδηγεί σε παράλληλες εξαγωγές αφήνοντας την ελληνική αγορά ακάλυπτη. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που λέει ότι πρέπει να καλύπτεται πρώτα η ελληνική αγορά και μετά εάν πράγματι υπάρχει περίσσευμα, να γίνονται εξαγωγές, όμως δυστυχώς αυτό δεν τηρείται. Υπάρχει φοβερό πρόβλημα. Εμείς ως κλάδος πιέζουμε να λυθεί χρόνια τώρα όμως χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Πολύ πρόσφατα ο ΕΟΦ εγκαινίασε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι Σύλλογοι μπορούν να μπαίνουν και να δηλώνουν τα κατά τόπους ελλειπτικά φάρμακα ώστε να γίνεται μία συλλογή πληροφοριών σε πανελλήνιο επίπεδο και να μπορέσει να βρεθεί ίσως μία άκρη. Γίνονται επίσης κατά καιρούς απαγορεύσεις εξαγωγών όμως ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα γιατί πολλές φορές τα φάρμακα αυτά στα οποία έχει απαγορευτεί η εξαγωγή στοκάρονται και μετά ξαναβγαίνουν στην αγορά, δεν εξυπηρετείται όμως το φαρμακείο. Εμείς ψάχνουμε εναγωνίως κάθε μέρα στα φαρμακεία και στις αποθήκες να βρούμε τα φάρμακα που μας ζητούν οι ασθενείς. Οι ασθενείς δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει γιατί ένα φάρμακο σήμερα είναι ελλειπτικό, μετά από μία εβδομάδα δεν είναι αλλά τη θέση του παίρνει ένα άλλο, κάποιος ασθενής λυτρώνεται για κάποιον άλλο ξεκινά η περιπέτεια κ.ο.κ.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μοιάζει με Λερναία Ύδρα και δεν φαίνεται να υπάρχει λύση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει βούληση αλλά όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει προς όλες τις κατευθύνσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή για μένα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου.

Άλλα θέματα;

Το θέμα των ελλείψεων είναι το κορυφαίο. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η ηγεσία του κλάδου θα πρέπει να προσπαθήσει να μην μείνουμε έξω από τις καινούργιες τεχνολογίες και την καινούργια λογική που υπάρχει στη φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή των φαρμάκων.

Τα καινούργια φάρμακα που έρχονται θα είναι διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι διαθέσιμα μέσα από το κανάλι του φαρμακείου ώστε να ανακουφιστεί έστω και με ένα «άλφα» ποσοστό το φαρμακείο. Θα πρέπει επίσης να γίνει μία προσπάθεια να έρθει στα φαρμακεία ένας όγκος από τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους τα οποία σήμερα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ένας λίγο πιο μακρινός στόχος θα πρέπει να είναι μία προσπάθεια αλλαγής του ποσοστού κέρδους στα υπόλοιπα φάρμακα που σήμερα διακινούμε από το φαρμακείο. Το ποσοστό κέρδους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε λογικά πλαίσια διότι ο μέσος όρος συνταγής πέφτει καθημερινά και έτσι δεν μπορεί να κρατήσει ζωντανό ένα φαρμακείο περιφερειακό που δεν έχει να εισπράξει κάτι επιπλέον από παραφάρμακο, καλλυντικό, δερμοκαλλυντικό κτλ. είναι φαρμακεία σε μικρά νησιά, σε ορεινές περιοχές που πρέπει να μείνουν ανοικτά και όταν αυτά τα φαρμακεία έχουν πόρους μόνο από το συνταγογραφούμενο φάρμακο σε ποσοστό 80% με το μέσο όρο της συνταγής να πέφτει συνέχεια καταλαβαίνετε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να στηριχθούν.  

Δεν βοήθησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΦ;

Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αντικειμενικοί. Να φέρω ένα παράδειγμα. Εγώ έχω ένα φαρμακείο το οποίο ψωνίζει από διάφορες πηγές. Ένα φάρμακο λοιπόν που θέλω σε μία πηγή είναι ελλειπτικό, σε μία δεύτερη πηγή είναι ελλειπτικό, σε μία Τρίτη πηγή μπορεί να μην είναι ελλειπτικό. Επομένως εάν έχεις τη δυνατότητα να ψάξεις σε πολλές πηγές για να βρεις ένα φάρμακο μπορεί και να το βρεις ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοι μπορεί να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα, να μην μπορούν να το βρουν και έτσι να καταλήγουν στο ότι αυτό το φάρμακο είναι ελλειπτικό. Κάποιος μπορεί να πει λοιπόν ότι ένα φάρμακο είναι ελλειπτικό ενώ κάποιος άλλος ότι δεν είναι. Θέλω να πω ότι πρέπει να γίνεται διασταύρωση στοιχείων και πρέπει να είμαστε αντικειμενικά σωστοί και πολύ προσεκτικοί μέχρι να καταλήξουμε ότι ένα φάρμακο είναι πράγματι ελλειπτικό και να το περάσουμε στην πλατφόρμα. Πρέπει να έχουμε στοιχεία γι’ αυτό που λέμε ώστε πράγματι ο ΕΟΦ να βγάζει σωστά συμπεράσματα από τη δική μας καταγραφή και να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά εκεί όπου πράγματι υπάρχει πρόβλημα.                 

Λέτε λοιπόν ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δηλώσεις στον ΕΟΦ δεν γίνονται ύστερα από σωστή διασταύρωση;

Ναι. Η ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι: «Τι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ελλειπτικό φάρμακο;». Πρέπει τοπικά ο κάθε Σύλλογος που έχει δικαίωμα να μπαίνει στην πλατφόρμα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μετά από συνεννόηση όλων των κατά τόπους συναδέλφων. Τότε πράγματι αυτό που ορίζουμε εμείς ελλειπτικό φάρμακα θα είναι πράγματι ελλειπτικό. Θα είναι διασταυρωμένο και αυτό θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει πίεση να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μιλάμε για ένα συνέδριο που γίνεται με τη συνεργασία των τεσσάρων τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης. Πόσο εύκολη είναι αυτή η συνεργασία και πόσο βοηθάει στην καλύτερη σχέση και στο συντονισμό σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φαρμακείων της Κρήτης;

 Είμαστε γεωγραφικά ένα νησί το οποίο έχει τέσσερις νομούς. Οι τέσσερις Φαρμακευτικοί Σύλλογοι  είναι «αναγκασμένοι» να συνεργαστούν μεταξύ τους. Υπάρχει η ευτυχής συγκυρία και τώρα αλλά και παλιότερα τα Διοικητικά Συμβούλια να έχουν μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους. Οι επικεφαλείς και οι Γραμματείς και όλα τα παιδιά των Δ.Σ. έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχει και το λεγόμενο Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης το οποίο πάρα πολλές φορές έχει βγάλει κοινές αποφάσεις για σημαντικά θέματα.

Είναι ένα συνέδριο που κάθε δύο χρόνια πάει κυκλικά στον κάθε ένα από τους τέσσερις νομούς. Φέτος γίνεται στο Λασίθι, σε δύο χρόνια θα πάει στα Χανιά, μετά στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο για να ξαναέρθει σε εμάς. Όλη αυτή η συνεργασία δεν έχει σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει αυτή η συνεργασία να συνεχίσει να υπάρχει όπως υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό άλλωστε και το συνέδριο παρόλο που μεταφέρεται από νομό σε νομό το χαρακτηρίζουμε πάντοτε Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο. Διοργανώνεται κάθε φορά από έναν από τους τέσσερις νομούς ο οποίος έχει και την πρωτοβουλία για τα θέματα αλλά πάντα με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων, όλων των προέδρων, όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην άψογη διοργάνωσή του.    

Τι προσδοκάτε από τη διεξαγωγή του συνεδρίου;

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου. Ταυτόχρονα οι ομιλίες που θα ακουστούν πιστεύουμε ότι θα δώσουν νέα ώθηση στη γνώση των συναδέλφων ούτως ώστε να είμαστε ακόμη καλύτεροι. Στο τέλος του συνεδρίου θα έχουμε και ένα στρογγυλό τραπέζι μέσα από το οποίο θα πάρουμε μία εικόνα για την προοπτική και τους στόχους που θα πρέπει να έχει ο κλάδος για την καινούργια εποχή που έρχεται ούτως ώστε όλοι μαζί να κάνουμε βήματα μπροστά και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις εξελίξεις που συμβαίνουν διεθνώς στο χώρο μας  και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που φέρνουν αυτές οι εξελίξεις.