NEA

Μακράς δράσης, ενέσιμος συνδυασμός δραστικών κατά του HIV θα δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη

Μακράς δράσης, ενέσιμος συνδυασμός δραστικών κατά του HIV θα δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη

Η δοκιμή LATITUDE θα εξετάσει το πειραματικό σχήμα δύο φαρμάκων -ένα συνδυασμό του  rilpivirine (RPV) της Janssen με το cabotegravir (CAB) της ViiV- σε 350 εθελοντές ασθενείς οι οποίοι κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχουν τεκμηριώσει υποτροπές θεραπείας.

 

Από τη  Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η μελέτη LATITUDE, (συντομογραφία του πλήρους τίτλου: Long-Acting Therapy to Improve Treatment Success in Daily Life), θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του ενέσιμου συνδυασμού στη διαχείριση μολύνσεων από τον ιό HIV στον ενήλικα πληθυσμό.

Το ένα τέταρτο των ασθενών –στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί συμβατικές αντιρετροϊκές θεραπείες, σταμάτησαν να παίρνουν τα φάρμακά τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παράγοντες, όπως η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η οικονομική ανασφάλεια, η αβεβαιότητα στέγασης και το στίγμα, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ακολουθήσει ένα θεραπευτικό σχήμα.

Τέτοιες μορφές θεραπείας μακράς δράσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για εκείνους τους ασθενείς που είτε δεν μπορούν είτε θα προτιμούσαν να μην παίρνουν φάρμακα κάθε μέρα ή να μη διατηρούν φάρμακα από το στόμα στο σπίτι ή στην κατοχή τους.

«Η μηνιαία ενέσιμη αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί πιο βολική, διακριτική και κατάλληλη για μερικούς ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV», δήλωσε η Δρ Aadia Rana, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Birmingham Center for AIDS Research, στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, και συνυπεύθυνη της μελέτης LATITUDE.

«Η μελέτη μας στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς, που ζουν με τον ιό HIV και αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την προσκόλληση στη θεραπεία τους, να βρουν μια θεραπευτική επιλογή που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και να ταιριάζει στη ζωή τους, επιτρέποντάς τους να βιώσουν τα οφέλη για την υγεία, με την καταστολή του ιικού φορτίου του HIV.

«Η προσκόλληση στην καθημερινή φαρμακευτική αγωγή παραμένει μια σημαντική πρόκληση για την υγειονομική περίθαλψη, κυρίως για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», δήλωσε ο Δρ Jose Castillo-Mancilla, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Colorado School of Medicine και ένας από τους υπεύθυνους της μελέτης LATITUDE, σχολιάζοντας θετικά τη συμμετοχή των εθελοντών στη συγκεκριμένη μελέτη που αναμένεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV θα μπορέσουν να έχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα.