NEA

Στα 682 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας

Στα 682 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας

Πρόκειται για υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Όπως προκύπτει από το  υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ εμφανίζουν αυξητική τάση από την έναρξη του 2019.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές τον περασμένο Μάρτιο ήταν:

Τα δημόσια νοσοκομεία όφειλαν 531 εκατ. ευρώ, έναντι 446 εκατομμυρίων τον Φεβρουάριο και 359 εκατ. τον Ιανουάριο. Το τετράμηνο Δεκέμβριος – Μάρτιος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είχαν σημειώσει σημαντική αύξηση 80,6%.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε κατορθώσει να συρρικνώσει τα τελευταία χρόνια τις οφειλές του. Τον περασμένο Μάρτιο, όφειλε 151 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι οριακά αυξημένο από τον Φεβρουάριο (150 εκατομμύρια) και τον Ιανουάριο (140 εκατομμύρια). Από τον Δεκέμβριο, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ κατέγραψαν μείωση 20,9%.

 

 

 

Η Υγεία εμφανίζει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 40,6% από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο τέλος του 2018, οι οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ ανέρχονταν σε 485 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξήθηκε στα 682 εκατ. τον Μάρτιο του 2019.

Τα χρήματα αυτά αφορούν ασφαλισμένους και παρόχους, οι οποίοι βιώνουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες επιτείνονται από τις καθυστερήσεις εξόφλησης.

Στην περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο, σημαντικό μέρος των οφειλών αποδίδεται σε τυπικούς λόγους, καθώς ένας αριθμός παρόχων δεν πληροί ορισμένες  προϋποθέσεις εξόφλησης ή έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

 

Μ.Τ.