ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Το υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη για την ασυνεννοησία του με την ΗΔΙΚΑ

Το υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη για την ασυνεννοησία του με την ΗΔΙΚΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να βγάλει ανακοίνωση εντός της ημέρας για την παράταση που θα δοθεί στην εφαρμογή του άρθρου 90 του νόμου 4600/2019, σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών και την κατάργηση της χειρόγραφης ειδικής συνταγής ναρκωτικών (μονόγραμμη και δίγραμμη) του νόμου 3459/2016  μέχρι τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ να είναι έτοιμα για να μπορεί να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η πλήρης εφαρμογή του.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ξεπεραστεί η σύγχυση που δημιουργήθηκε   στους φαρμακοποιούς για το τι τελικά θα πρέπει να κάνουν σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των συνταγών που περιέχουν μονόγραμμες ή δίγραμμες ειδικές συνταγές ναρκωτικών.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ του υπουργείου  Υγείας και της ΗΔΙΚΑ. Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του και εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία ενημέρωσε στις 9 Μαΐου ότι θα εφαρμοσθεί ο νόμος και όλες οι συνταγές μονόγραμμες και δίγραμμες που αφορούν σε σκευάσματα για ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τον πόνο από νεοπλασματική αιτία, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικές από τις 2 Μαΐου, όπως προβλεπόταν.

Ωστόσο το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ δεν έχει ετοιμασθεί ακόμη κάτι που προφανώς το υπουργείο Υγείας δεν το γνώριζε.

Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ κ. Αναστάσιο Τάγαρη και υπηρεσιακούς  παράγοντες του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη 8 Μαΐου υπήρξε ενημέρωση για την εφαρμογή του άρθρου 90 του νόμου 4600/2019.

Ο Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Τάγαρης ανέφερε ότι η εφαρμογή δεν είναι έτοιμη διότι θα πρέπει να καταχωρηθούν στο σύστημα, σκευάσματα με ναρκωτικές ουσίες που ανήκουν στην αρνητική λίστα και ότι η εφαρμογή υπολογίζεται να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου.

Αυτή η ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΗΔΙΚΑ δημιούργησε σύγχυση στους φαρμακοποιούς. Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μέσω facebook με τίτλο «ΑΣΥΝΕΝΟΗΣΙΑ ή ... ΑΛΑΖΟΝΙΑ;» έθεσε θέμα ενημέρωσης των φαρμακοποιών και απευθύνθηκε στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας ενημέρωση εκ μέρους του.

Αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Λουράντος

«ΟΥΔΕΙΣ μας ενημέρωσε για αυτήν την εξέλιξη, ούτε φυσικά αυτοί που είχαν και έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ!

Αντιθέτως, μέσω του ΠΦΣ ενημερωθήκαμε πως το σύστημα της ΗΔΙΚΑ που εκδίδει ηλεκτρονικές συνταγές με την επισήμανση «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» δεν είναι έτοιμο και επί πλέον κατά τις ... συναντήσεις του προεδρείου του συλλόγου με την ΗΔΙΚΑ τους ... ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το καθεστώς πριν το τέλος Μαΐου!

Ο ΦΣΑ επικοινώνησε με τον ΕΟΠΠΥ, γιατί αυτός έχει την ευθύνη της εγκυκλίου που εξέδωσε και αυτός ελέγχει ουσιαστικά τις εκτελεσθείσες συνταγές, και απέστειλε εγγράφως επείγον ερώτημα, αν ΣΗΜΕΡΑ εκτελούμε τις συνταγές που περιέχουν αυτά τα ειδικά φάρμακα ή όχι, αφού νέες συνταγές δεν δύνανται να εκδοθούν από το σύστημα!!!

Προφορικά η απάντηση ήταν πως ισχύει η νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ (!!!) , χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιωθεί ακόμα εγγράφως!

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν υπολογίζει απολύτως τίποτα και κανέναν (ασφαλισμένους, γιατρούς, φαρμακοποιούς) αφού έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε την αλαζονεία των διοικούντων του, δια της απαξίωσης του Δευτεροβάθμιου οργάνου μας!».

Πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews ότι από την πλευρά του ο ΠΦΣ έκανε ό,τι έπρεπε και ότι το πρόβλημα ουσιαστικά είχε να κάνει με μία ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ.

Τόνισε δε πως το θέμα δεν αφορά μόνο τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν είναι όλα τα Ταμεία στην ΗΔΙΚΑ και επομένως θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για τα υπόλοιπα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΟΠΥΥ, όπως των δημοσιογράφων και των Στρατιωτικών, των Λιμενικών και για τα οποία η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να προσαρμόσει τα συστήματά της ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ναρκωτικών και την κατάργηση της χειρόγραφης ειδικής συνταγής ναρκωτικών.

Ο δε ΠΦΣ ζήτησε αμέσως μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα να προχωρήσει το υπουργείο σε μία ανακοίνωση που να διευκρινίζει σαφώς το τι θα ισχύει μέχρι να ρυθμιστεί το πρόβλημα της προσαρμογής των συστημάτων και να μην υπάρχει η οποιαδήποτε ταλαιπωρία των φαρμακοποιών.
Την ίδια στιγμή μάλιστα που φάνηκε το πρόβλημα ο ΠΦΣ έστειλε παντού μήνυμα ώστε να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί για το θέμα ώστε αφενός να μην ανησυχήσουν οι ίδιοι αφετέρου για να υπάρξει ενημέρωση και των ιατρών ότι δεν μπορούν να χορηγούν τέτοια φάρμακα χωρίς να τα γράφουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς «υπήρχαν γιατροί που διάβασαν ότι καταργήθηκαν οι μονόγραμμες και δίγραμμες συνταγές. Μη διαβάζοντας όμως τον νόμο που εξηγεί ότι αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει ηλεκτρονικά να την εκδώσουν, δεν έδιναν στους ασθενείς μονόγραμμες ή δίγραμμες συνταγές με αποτέλεσμα να έρχονται οι ασθενείς στο φαρμακείο και οι φαρμακοποιοί να μην μπορούν να εκτελέσουν τη συνταγή και να αναγκάζονται οι ασθενείς να τρέχουν πίσω στο γιατρό τους. Γι’ αυτό λοιπόν ενημερώσαμε τους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν να εκτελούν τις συνταγές, όπως τις εκτελούσαν, ενημερώσαμε τους ιατρούς και είπαμε ότι θα ζητήσουμε παράταση μέχρι να εναρμονιστούν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ για την εφαρμογή του νόμου».

Πάντως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς σε σχέση με τα ζητήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στη συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με την ΗΔΙΚΑ συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων για την διευκόλυνση της έκδοσης και της εκτέλεσης των συνταγών φαρμάκων, όπως και έγινε αναφορά στις προθέσεις της ΗΔΙΚΑ όσον αφορά στην υλοποίηση της απόφασης του υπουργείου για άυλη συνταγή.

Στην συζήτηση μάλιστα στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και ο ΠΦΣ, που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση αυτών των προβλημάτων.