ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ρυθμίσει το ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων

Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να ρυθμίσει το ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων

Εν μέσω συζήτησης για επταήμερη εργασία

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε μία περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα της εφταήμερης εργασίας με αφορμή τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως είναι έτοιμο να επανεξετάσει το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων επιδιώκοντας ίσως –έστω και λίγο πριν τις εκλογές- να φανεί συνεπές σ’ ένα θέμα που πάντοτε ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά με το πρόσχημα των μνημονιακών υποχρεώσεων μετατίθετο η ρύθμιση του –με βάση και τις επιθυμίες των φαρμακοποιών- στο μέλλον.

Το μέλλον λοιπόν είναι εδώ και ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία –και επικοινωνιακά- για την κυβέρνηση να δείξει στην πράξη την ευαισθησία της πάνω σ’ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χώρο της εργασίας πέρα από το οικονομικό.

 

Οι Έλληνες ήδη εργάζονται πολύ τις Κυριακές

 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης έκανε μία ανάρτηση στο Χρονολόγιό του στο facebook  με αφορμή τη συζήτηση για την επταήμερη εργασία με θέμα την εργασία τις Κυριακές.

Από τα στοιχεία του ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη βελτίωση της ζωής και των εργασιακών συνθηκών (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) προκύπτει ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τις Κυριακές.

Στην ανάρτησή του ο κ. Βαρδιάμπασης αναφέρει τα εξής:    

 

« Εργασία τις Κυριακές:

 
Λαϊκισμός ως συνήθως στο δημόσιο πολιτικό λόγο και θολές τοποθετήσεις με αόριστη επιχειρηματολογία. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ?
Στον παρακάτω πίνακα (πηγή European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions EUROFOUND) βλέπουμε το μερίδιο των εργαζομένων (employees) που δουλεύουν 1 ή 2 ή 3 ή 4 Κυριακές το μήνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 36%. Ίσως λογικό αν αναλογιστούμε τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία , στην εστίαση, στο γενικότερο τουριστικό περιβάλλον κλπ.
Που βρίσκονται , όμως, άλλες χώρες με επίσης ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα ? 
Ισπανία στο 31%. 
Γαλλία στο 29%. 
Ιταλία στο 24%. 
Πορτογαλία στο 23%. 
Κύπρος στο 22%.
Γερμανία στο 21%.
Ο μέσος όρος στην ΕΕ στο 30%.
Επομένως το ερώτημα είναι :
Γιατί στην Ελλάδα, που είμαστε ήδη αρκετά παραπάνω από το μέσο όρο, να λένε κάποιοι για παραπάνω εργασία και τις Κυριακές?
Ποιος κλάδος, πλην των εκείνων με τις ειδικές συνθήκες, θα μπορούσε να το ζητήσει και να ωφεληθεί από αυτό?
Η εκπαίδευση?
Η υγεία?
Οι δικηγόροι?
Οι λογιστές?
Τα τεχνικά γραφεία?
...
Ας μην αρχίσω να απαριθμώ...
Είναι νομίζω προφανές πως διαφαίνεται μια στόχευση πλήρους απορρύθμισης στην αγορά εργασίας με αίολες δικαιολογίες.
Πριν δημιουργήσουμε εντελώς άναρχες συνθήκες στη ζωή των συνανθρώπων μας, ας σκεφτούμε τι ευθύνη (και όχι μόνο επιθυμία) έχει ο καθένας από εμάς, στη ζωή του, στο σπίτι του, στην οικογένειά του, επιπλέον της ανάγκης για ένα μεροκάματο. Για τους "μεγάλους" εργοδότες που πιθανότατα ζητάνε κάτι τέτοιο, ας μη σχολιάσω καλύτερα.

 

Μιλώντας στο  DailyPharmaNews ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε και λόγω της επικαιρότητας αλλά και λόγω του φόβου των φαρμακοποιών μήπως κάποια στιγμή πέσει και το τελευταίο οχυρό που έχει μείνει όρθιο από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά το ωραίο λειτουργίας των φαρμακείων.    

Με αφορμή και την επικαιρότητα είδαμε τις προηγούμενες μέρες να υπάρχει μία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης –χωρίς βέβαια να μπορώ να εκτιμήσω ποιος εννοεί αυτά που λέει και τι προθέσεις έχει μιλώντας – για το θέμα της εφταήμερης εργασίας. θέλω να επισημάνω ότι όλος ο κόσμος – και οι φαρμακοποιοί- δεν έχει μόνο ανάγκη την εργασία για τη βιωσιμότητα της όποιας επιχείρησης. Έχει ανάγκη και άλλα πράγματα. Έχουμε όλοι ευθύνες και υποχρεώσεις, όχι μόνο προς την επιχείρησή μας για τα οικονομικά της. Έχουμε ευθύνες απέναντι στην κοινωνία, την  οικογένειά μας, απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς. Ταυτόχρονα οι φαρμακοποιοί έχουμε ευθύνη απέναντι σ’ έναν κώδικα δεοντολογίας ο οποίος πια έχει καταστρατηγηθεί. Όταν λοιπόν βλέπουμε στο χώρο της υγείας γενικότερα – όχι μόνο λόγω στο χώρο του φαρμακείου- να καλύπτονται οι αργίες, τα σαββατοκύριακα, οι νύχτες από εφημερίες γιατί να πρέπει αυτό να το αλλάξουμε; Γιατί υπάρχουν οι εφημερίες;»

Είναι λοιπόν θέμα για τον κ. Βαρδιάμπαση το γιατί ανοίγει στο δημόσιο διάλογο, προεκλογικά, το θέμα της εφταήμερης εργασίας και οποιουδήποτε τύπου απελευθερωμένης εργασίας. «Γιατί να συμβαίνει αυτό; Ποιο είναι το πρόβλημά μας όταν από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα το 36% των εργαζομένων εργάζεται από μία έως τέσσερις Κυριακές το μήνα τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 30%. Ήδη στην Ελλάδα εργαζόμαστε παραπάνω ακόμη και τις Κυριακές. Για ποιο λόγο να ζητάμε παραπάνω απελευθέρωση; Για ποιους; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό;».

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα για τους φαρμακοποιούς και δυστυχώς ακόμη και σήμερα οκτώ χρόνια μετά τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή των όσων ίσχυαν επί δεκαετίες και ποιους τελικά ωφέλησαν.

«Το ωράριο των φαρμακείων είναι κάτι που μας απασχολούσε διαχρονικά καθώς ήταν και το πρώτο πράγμα που απορρυθμίστηκε στο χώρο του φαρμακείου με τα μνημόνια με τον νόμο 3918 του 2011», εξηγεί ο κ. Βαρδιάμπασης. «Κοντεύουμε να κλείσουμε δεκαετία απορύθμισης του ωραρίου σε μία περίοδο που ήταν ίσως η χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας του επαγγέλματος στη χώρα μας από όλες τις απόψεις. Έχοντας πλέον την εμπειρία για το τι έχει συμβεί στην πράξη με όλα αυτά βλέπουμε ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο σημαντικό όφελος για τους πολίτες, για τους ασθενείς. Ειδικά με το θέμα του ωραρίου αυτό που είδαμε είναι μία υπερσυγκέντρωση της αγοράς σε κάποια συγκεκριμένα σημεία εμπορικού ενδιαφέροντος μέσα σε μία πλήρη απορύθμιση και μία χαοτική κατάσταση σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτουργούν τα φαρμακεία. Έχουμε μεγάλα προβλήματα όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις αλλά ακόμη και σε μικρούς περιφερειακούς Συλλόγους, όπως ο Σύλλογος του Ρεθύμνου, όπου εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες λόγω και του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι διαφοροποιώντας σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο».

Ο κ. Βαρδιάμπασης εξηγεί ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ρέθυμνο την οποία χαρακτηρίζει «χαοτική». «Ακόμη και εδώ στη μικρή πόλη του Ρεθύμνου βλέπουμε συναδέλφους να ζητούν κατά κόρον απαλλαγές από τις διανυκτερεύσεις. Φανταστείτε ότι από τα 43 φαρμακεία που είναι στον κύκλο των διανυκτερεύσεων τα 25 ή 26 έχουν πάρει ήδη απαλλαγή. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει σε μεγαλύτερους συλλόγους όπου είναι και πιο αντιπροσωπευτική η κατάσταση. Η κατάσταση πια έχει γίνει χαοτική. Έχουμε φαρμακεία που δηλώνουν διευρυμένο ωράριο που είναι βέβαια νόμιμο δικαίωμά τους από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το Σάββατο και την ίδια στιγμή δηλώνουν απαλλαγή από τη διανυκτέρευση. Βλέπουμε την ίδια νομοθεσία να επιτρέπει σε όποιον θέλει να δουλεύει τις επίσημες αργίες εκτός των Κυριακών και τα φαρμακεία που είναι στην επίσημη καρτέλα εφημερίας του Συλλόγου να χάνουν μερίδιο και οι άνθρωποι αυτοί παρόλο που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να βρίσκονται εκεί –και πράγματι είναι- είτε στην εφημερία είτε στη διανυκτέρευση, να παραπονιούνται -και με το δίκιο τους- ότι κάθονται σχεδόν τζάμπα».

Στο ερώτημα για το εάν ο κλάδος έχει στοιχεία για να υπερασπιστεί τις θέσεις του απέναντι στο Υπουργείο ο πρόεδρος του ΦΣ Ρεθύμνου είναι σαφής: «Το θέμα δεν είναι εάν έχουμε στοιχεία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν την αποτυχία των “μεταρρυθμίσεων” στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και μάλιστα έγινε και μία σχετική μελέτη από τον συνάδελφο Γιάννη Δαγρέ για το θέμα. Το θέμα είναι εάν αυτοί που αποφασίζουν είναι έτοιμοι να ακούσουν αυτά που τους λέμε με επιχειρήματα ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν τους επιτρέπει να μας ακούσουν. Το θέμα είναι τελικά το εάν από ποιους παράγονται οι πολιτικές. Παράγονται από τη μειοψηφία; Παράγονται από κάποιους άλλους απ’ έξω οι οποίοι έχουν μία επιχειρηματολογία η οποία ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα; Από πλευράς μας, όπως είπα και πριν, έχοντας σχεδόν μία δεκαετία εμπειρίας στο θέμα των “μεταρρυθμίσεων” στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων έχουμε πλέον στοιχεία για το πώς αυτές οι “μεταρρυθμίσεις” λειτούργησαν. Το θέμα λοιπόν που θέτουμε είναι ποιος πραγματικά ωφελείται από όλη αυτήν την κατάσταση. Αυτό που κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερο για την εξυπηρέτηση του κόσμου να  υπάρχει αυτή η άναρχη κατάσταση είναι πραγματικότητα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;»

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επταήμερης εργασίας και της πιθανότητας κάποια στιγμή να επιτρέψει ο νόμος τη λειτουργία των φαρμακείων και τις Κυριακές ο κ. Βαρδιάμπασης το έχει ως ένα ενδεχόμενο στο μυαλό του: «Ούτε που θέλω να το σκέφτομαι αλλά με τα όσα έχουμε ζήσει δεν το θεωρώ και απίθανο».

Υπάρχει κινητικότητα

Δηλώνει ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξος αποκαλύπτοντας ότι «υπάρχει μία προσπάθεια από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του ωραρίου με τον υπουργό και υπάρχει μία σκέψη να μαζευτεί κάπως το πράγμα όσον αφορά το θέμα των αργιών και κάποιων άλλων περιπτώσεων. Δεν θέλω να προκαταβάλω βεβαίως τα πράγματα καθώς έχουμε δει πολλά όλο αυτό το διάστημα και πάντα βλέπουμε στο τέλος έναν νόμο ο οποίος ενώ στην αρχή υπήρχαν όλες οι καλές προθέσεις στο τέλος η νομοθεσία που τελικά επιλέγεται δεν επιτυγχάνει να βελτιώσει στην πράξη τις συνθήκες που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων».

«Η αλήθεια είναι, όπως λέει, «ότι έχουμε λάβει πολλές φορές υποσχέσεις και από τον τωρινό υπουργό, τον κ. Ανδρέα Ξανθό όσον αφορά το θέμα του ωραρίου και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας. Έχουμε μία παρέμβαση στη νομοθεσία πέρσι το καλοκαίρι η οποία πήγε να βελτιώσει κάποια πράγματα ωστόσο εκτιμώ ότι δεν πέτυχε απολύτως τίποτε».

Με απόφαση τοπικών Γενικών Συνελεύσεων

Στο ερώτημα ο ίδιος τι θα ήθελε από το Υπουργείο αναφέρει ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Συλλόγου ο οποίος ενσωματώνει όλες τις κατηγορίες φαρμακείων στις οποίες αναφέρεται ο νόμος περί ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων. «Έχουμε φαρμακεία πόλης, περίπου τα μισά φαρμακεία που μπαίνουν σ’ έναν κύκλο εφημεριών, όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις της χώρας. Έχουμε φαρμακεία μονοεδρικά, δηλαδή φαρμακεία στα χωριά όπου έχουμε μία ενδιάμεση κατάσταση –περιοχές που έχουν έως εφτά φαρμακεία τα οποία δεν ,μπορούν να κάνουν εφημερίες και διανυκτερεύσεις όπως στην πόλη  καθώς είναι πολύ λίγα αλλά βρίσκονται σε μία ενδιάμεση κατάσταση κάνοντας έναν εβδομαδιαίο κύκλο εφημεριών ή κάθονται και μέχρι τις 11 το βράδυ σε μία άτυπη διανυκτέρευση. Επομένως έχουμε μία τέτοια κατάσταση στο Σύλλογό μας. ταυτόχρονα έχουμε τριπλασιασμό του πληθυσμού το καλοκαίρι και μία εντελώς διαφορετική εικόνα το χειμώνα. Επομένως θεωρώ ότι για να μπορέσει να βγει μία άκρη με το ωράριο θα πρέπει να υπάρχει μία νομοθεσία που να δίνει το δικαίωμα και την ευθύνη στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω του επίσημου οργάνου του που είναι η Γενική Συνέλευση εκτιμώντας όλες τις συνθήκες, (εποχικές, γεωγραφικές, αριθμό φαρμακείων στην πόλη και στα χωριά κτλ) να μπορεί ο ίδιος ο Σύλλογος να κάνει μία πρόταση δια της Γενικής Συνέλευσης η οποία να είναι δεσμευτική για τα μέλη του, να την εγκρίνει με τη σύμφωνη γνώμη της η τοπική οικεία  Περιφέρεια. Μία πρόταση που να έχει συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά τις Αργίες, το εβδομαδιαίο ωράριο κτλ. ό,τι πουν οι συνάδελφοι, αυτό να εφαρμόζεται απ’ όλους. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία ιδανική κατάσταση για την κοινωνία αλλά και για τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο. Δεν μπορώ εγώ στο Ρέθυμνο που έχω φαρμακεία που λειτουργούν σε μία τουριστική περιοχή να πω ότι “παιδιά, το ίδιο θα ισχύσει και για τα Τρίκαλα ή τον Έβρο”».